изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 03:24 EEST
МЕТЕОРОЛОГИЧНА ПРОГНОЗА ЗА МЕСЕЦ ЮНИ 2004 ГОДИНА    
ВреметоЮни е първият летен месец и температурите на въздуха, особено през втората му половина, достигат летни стойности.

Продължителността на слънчевото греене нараства и достига до 260 – 270 часа. Дължината на деня нараства от 15 часа и 7 минути в началото на месеца достига до 15 часа и 17 минути на 30-ти юни.
Средните месечни температури на въздуха за Добричка област са между 18 С и 20 С → Добрич – 18,5 С, Калиакра – 19,7 С.
Времето през юни често е неустойчиво, валежите са типично летни – краткотрайни, локални,придружени от гръмотевични бури и градушки и временни усилвания на вятъра.
Средните месечни суми на валежите за вътрешността на региона са между 60 и 70 l/m2 и между 30 и 50 l/m2 за Черноморието. През месец юни най-много валежи в Добрич са паднали през 1989 г. – 156 l/m2, а най-малко са били те през 1996 г. – само 5,7 l/m2 за целия месец.
П Р О Г Н О З А Т А
Тази година средномесечната температура ще бъде близка до нормалната. Месечната сума на валежите в повечето райони се очаква да е около и малко по-ниска от нормата. Времето ще бъде предимно слънчево.
Най-голяма вероятност за краткотрайни превалявания, придружени от гръмотевични бури и понижения на температурите ще има в началото на месеца, около 7-ми, 17-ти, 23-ти и в края на третото десетдневие.
Продължителното засушаване, започнало още през февруари и март с по-малкото валежи, затормозиха развитието на културите през април, но падналите през май наднормени валежи подобриха значително тяхното състояние. За есенните култури, в повечето райони на Добруджа /където почвите са по-влагоемни/, майските валежи осигуриха влага в почвата за безпроблемното приключване на вегетацията им.
При пролетните – за определен период подобриха водния им баланс и ускориха темповете на листообразуване, а прогнозираните през юни топлинни условия и валежи ще благоприятствуват следващите фази от развитието им.
През юни последователно ще настъпи узряването на късните сортове череши, ягодите, вишните, ранните сортове кайсии. През втората половина на юни, а в някои райони и по-късно, се очаква и узряването на ечемика. През месеца условията ще са подходящи за развитието на гъбните болести и плевелната растителност.
Най-високите температури през месеца ще бъдат между 28 С и 33 С, а най- ниските между 10 С и 15 С.
Температурата на морската вода сравнително бързо се покачва до 20 - 24 С.
На 21-ви юни в 03.57 часа, Слънцето влиза в знака Рак и настъпва астрономическото лято. Пълнолунието е на 3-ти юни.

Хидрометеорологична обсерватория - Добрич
Тодор Костадинов - метеоролог
 


Сходни връзки

МЕТЕОРОЛОГИЧНА ПРОГНОЗА ЗА МЕСЕЦ ЮНИ 2004 ГОДИНА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.25 секунди