изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 10:27 EEST
БЪЛГАРСКИЯТ ПОЛИЦАЙ - С НОВА ВИЗИЯ И МАНТАЛИТЕТ НА МИСЛЕНЕ ОТ 2005 ГОДИНА    
Ред и сигурностТова е начертаната стратегия от генерал Илия Илиев - директор на ДНСП, според която трябва да се увеличи персоналът и да се подобри

техническото оборудване в българската полиция .
“Трябва да променим духа на българския полицай и неговия манталитет на мислене.
Това трябва да стане до края на тази година. Статистиката е ясна. Искам да чуя оценката, която ще дадат хората. Трябва да променим философията на мислене в полицията и служителите ни да бъдат по-близо до обществото. Смятам, че малко се охраняват възрастните хора. Много от тях живеят сами, а често биват и нападани. Сега един полицай охранява няколко села.
В момента изготвяме концепция за развитието на националната полиция. Надяваме се, че в бюджета за 2005 година ще бъдат отпуснати допълнителни охранителни бройки, за да може всяко едно населено място да бъде обезпечено поне с младши районни инспектори. Целта ни е да увеличим персонала и подобрим оборудването”, каза генерал Илия Илиев по време на визитата му в Добрич.
Според него полицаят има още какво да научи. Трябва да се издигне нивото на обучение. На книга било написано, сега идвало ред и на теория да бъде така. Концепцията предвижда до края на тази година българският полицай да има нова визия, да разполага с добра техника, да бъде обучен и да има необходимото самочувствие.
“Полицаят е служител на хората. Той трябва да получава информация от тях. Те трябва да му имат доверие, защото хората знаят всичко. Кой кога пристига у съседите. Кой кога си заминава. Полицаят трябва да търси тази информация, която би му била полезна в някои случаи. Знам, че той трябва да бъде стимулиран, но засега ще слушат и гледат нас”, допълни генералът.
Шефът на ДНСП сподели че, за да се предотврати корупцията в полицейските среди е необходимо да се формира базисна заплата, примерно от 500 лв., която да расте до 1800-2000 лв. и така да се даде възможност за стимулиране на полицаите. В този случай полицаите ще могат и да се наказват с удръжки.
Сега българската полиция се стяга да посрещне преминаващите през България чужденци за предстоящите Олимпийски игри.
“Много зависи как ще се представи българският полицай по време на Олимпийските игри. Това ще даде голям отзвук по света и е важно да няма грабежи от туристи и нападения над тях по време на преминаването им през нашата държава. Важно е чужденците да усетят, че са защитени у нас. Сега се създава организация по охраняване на магистралите. Очакваме през България да преминат близо 500 000 души. Създадена е организация по маршрутирането на чужденците, които ще отидат в южната ни съседка през България. Организираните групи ще бъдат предавани от окръг на окръг, докато стигнат до границата”, заяви генерал Илия Илиев. За целта щели да бъдат командировани полицаи от цялата страна. В момента в страната се подготвяли национални отбори за олимпийските игри. Те били зорко охранявани, но по молба на състезателите е запазено тяхното местоположение.
По-малко ченгета се предвижда да има по морето, но това не означава, че през лятото курортните места няма да бъдат охранявани. Напротив, по време на неговите срещи с директорите на Дирекции, граничещи с Черноморието, ще бъде поставен въпроса и за сигурността на почиващите туристи у нас през лятото. Да бъдат увеличени мерките за тяхната сигурност и да бъдат предотвратени измамите с чейнч бюрата, когато чужденците обменят валута.
Колкото до проститутките в курортите, той заяви, че законово не е определен Законът за проституция в България и трябва да се помисли това как да стане. Според ген. Илиев това е грозна картина и по този начин се лепва петно върху държавата ни.
Генерал Илия Илиев е на обиколка из дирекциите в страната. Преди това той е бил във Видин, Враца, Монтана, Казанлък, Перник, Благоевград. След Добрич отпътува за Варна, а днес ще се срещне с представителите на РДВР в Шумен. Той ще се запознае с организацията на работа, резултатите, които постигат регионалните дирекции, какъв контрол се оказва върху служителите и да чуе редовия състав дали приема това, което му се казва. Той ще запознае подчинените си с новата концепция за българския полицай.

Руслан Йорданов - НДТ
 


Сходни връзки

БЪЛГАРСКИЯТ ПОЛИЦАЙ - С НОВА ВИЗИЯ И МАНТАЛИТЕТ НА МИСЛЕНЕ ОТ 2005 ГОДИНА | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди