изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 01:28 EEST
БЪЛГАРИЯ ЗАТВОРИ ГЛАВИТЕ "ЗЕМЕДЕЛИЕ", "РЕГИОНАЛНА ПОЛИТИКА И КООРДИНАЦЯ НА СТРУКТУРНИТЕ ИНСТРУМЕНТИ" И    
Европейски съюзМинистерство на външните работи: България затвори три от най-сложните преговорни глави за присъединяване към Европейския съюз
Министерство на външните работи

Трите най-сложни теми “Земеделие”, “Регионална политика и координация на структурните инструменти” и “Финансови и бюджетни въпроси” затвори днес България на 19-ия кръг от преговорите за присъединяване към ЕС на равнище главни преговарящи. Българската делегация беше ръководена от министъра по европейските въпроси и главен преговарящ Меглена Кунева. В преговорите участваха и заместник-министрите на финансите Любомир Дацов, на земеделието Меглена Плугчиева и на регионалното развитие и благоустройството Савин Ковачев.
“България положи много усилия, за да се стигне до днешните резултати”, каза по време на заседанието министър Меглена Кунева. Тя изрази задоволство, че в резултат на преговорите по глава “Земеделие” България е получила допълнително 116 милиона евро за развитие на селските региони през първите три години на членството ни в Съюза. Тази сума се прибавя към залегналите във финансовия пакет 617 милиона евро. По същата преговорна тема беше договорена специална квота за производство на рафинирана захар, която не фигурираше в първоначалната позиция, предложена от ЕК. Завишен беше и референтният добив за полски култури, който вече достига 2,9 тона на хектар. България извоюва също така правото след присъединяването си да може да засади с 1,5 процента повече лозя от наличните към първи януари 2007 г. С няколко хиляди тона беше увеличена и квотата за производство на тютюн, а преобладаващата част от произвежданите в България тютюневи сортове бяха включени в 6-ата група тютюни, за които ЕС изплаща най-високи субсидии. Субсидирането на българските земеделци ще става по схемата, която се прилага за колегите им от 10-те новоприсъединили се държави. През първата година на членството субсидиите ще бъдат 25% от средствата, които получават фермерите от 15-те стари държави членки, през 2008 г. селскостопанските производители ще получават 30% от субсидиите за фермерите от 15-те, през 2009 г. - 35%, през 2010 г. - 40%, след което всяка следваща година субсидиите ще се увеличават с 10%, докато се стигне до изравняване.
“Оттук насетне България ще работи усилено за прилагането на европейското законодателство в областта на земеделието и в изграждането на съответните ефективно работещи структури, за да може в момента на членството - 1 януари 2007, в страната да са налице всички необходими условия за успешното усвояване на субсидиите и средствата за развитие на селските региони”, заяви министър Кунева.
По глава “Регионална политика” представителите на България и на 25-те страни членки на ЕС се разбраха, че през първите 3 години от членството си страната ни ще получи 2,300 милиарда евро за структурни действия и за подобряване на жизнения стандарт. В съответствие с правилата на Съюза, отпусканите средства от Структурните и Кохезионния фонд не трябва да надвишават 4% от брутния вътрешен продукт на страната получател.
Постъпването на тези средства в България ще става постепенно, в съответствие с прогресивното нарастване на абсорбционния капацитет на страната ни.
“За да можем да се възползваме от еврофондовете, сега ни предстои да доизградим и укрепим механизмите за програмиране, управление, разплащане, мониторинг и финансов контрол на средствата от тях”, обясни министър Кунева.
Що се отнася до преговорната тема “Финансови и бюджетни въпроси”, в нея се уточнява каква ще е вноската на България в бюджета на Съюза след присъединяването, както и системата на планиране, отчитане и контрол на този бюджет. Съгласно договореното, приносът на страната ни към бюджета на общността ще възлиза на около 1,2% от БВП. Срещу тази вноска България ще получава от европейския бюджет значително повече средства, които ще достигнат през 2009 г. над 7% от БВП на страната.
“Тези пари ще спомогнат за увеличаването на икономическия растеж на страната ни и ще допринесат съществено за подобряването на жизненото равнище и благосъстоянието на българите”, беше категорична министър Меглена Кунева.
Тя изрази пред колегите си от 25-те страни членки и пред представителите на ЕК готовността на България да приключи преговорния процес в рамките на ирландското председателство на ЕС.
Следващият кръг от преговорите за присъединяване на България към Съюза на равнище министри на външните работи ще се състои на 15 юни в Люксембург.
 


Сходни връзки

БЪЛГАРИЯ ЗАТВОРИ ГЛАВИТЕ "ЗЕМЕДЕЛИЕ", "РЕГИОНАЛНА ПОЛИТИКА И КООРДИНАЦЯ НА СТРУКТУРНИТЕ ИНСТРУМЕНТИ" И | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди