изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 04:47 EEST
ЗАЩИТА И РАЗВИТИЕ НА ТИБЕТСКИЯ ЕЗИК И ПИСМЕНОСТ    
КитайКитайската цивилизация

Повечето от 55-те малцинства в Китай имат свои език и писменост, които са не само средства за общуване на народа, но и летопис на дългата история и култура на тези малцинства. Китайското правителство обръща голямо внимание на защитата на езика и писмеността на различни малцинства в страната.

Когато човек дойде в Тибет, типичната тибетска специфика му прави дълбоко впечатление. Не само има синъо небе, бели облаци, снежни планини, но и древна култура и особено хубав език и писменост.

Радиото излъчва програми на тибетски език, както и телевизията. В училището децата също четат на тибетски. На улицата може да се видят реклами на тибетски и на китайски.

Суонандаджие, който работи в радиото, каза на наш журналист,


“Тибетският език е нашият майчин език, който се използва всестранно в нашия живот и рабата.”

Журналистът ни научи, че тибеците заемат 92% от населението на тибетския автономен район, и мнозинството от тях говори тибетски. Тибетският език е основното средство за разбиране на събитията вътре или извън страната, както и за политиката и курса на държавата, и за получаване на различна информация.

Тибетският език има повече от 1300-годишна история и е един от най-старите езици в света. Защитата и развитието на тибетския език имат важно значение за повишаване способността на тибетския народ, за стимулиране икономическото и социалното му развитие, и за защита и разпространение на тибетската история и култура.

Началникът на бюрото за превода на района г-н Ци ни каза,


“Правителствата на Тибет от различните мандати вземат под внимание работата с тибетския език. Изпълняват държавната политика за националния език и писменост............”

За да се осигурят защитата и развитието на тибетския език, след втората половина на 80-те години през миналия век, в кметствата от различни степени в района, се създават органи за работата с тибетския език и преводите му. Освен това, се издават редица местни норми, в които се определя, че в Тибет тибетският език има същия юридически статут с държавния език----китайският.

В момента тибетският език се използва и в държавните дейности, и в обикновения живот. Заедно с това, тибеците желаят да учат и използват и китайски, и различни чужди езици. С идването на информационната епоха, старият тибетски език навлиза в нов етап за своето развитие.

Драги слушатели, днешната рубрика “Социален живот” завърши. Водещата Фани много ви благодари за вниманието. Днес е последното предаване на рубриката. От следващата седмица, аз ще водя една нова рубрика, пак в сряда. Водещата Фани от Пекин ви желае приятна седмица. Хайде, дочуване, лека вечер.

 


Сходни връзки

ЗАЩИТА И РАЗВИТИЕ НА ТИБЕТСКИЯ ЕЗИК И ПИСМЕНОСТ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди