изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 05:17 EEST
БЪЛГАРИЯ - НАЙ-ТЪМНИЯТ КОН НА ЕВРО 2004    
Евро 2004Руски сайт определи България за “най-тъмният кон” на Евро 2004 и ни класира на трето място в САЩ 1994

Руският информационен сайт NEWSru.com представя анализ на пътя на българските национали към първенството в Португалия и ситуацията в лагера ни броени дни преди началото на шампионата.
“Националният отбор на България достигна до финалната част, след като финишира на първо място в далеч не най-трудната квалификационна група. Но, да завършиш като лидер в съревнование с тимове от ранга на Хърватия и Белгия е повече от добър показател за състоянието на отбора на Пламен Марков. Ето защо точно българите са “най-тъмният кон” от всичките финалисти.

Няколко думи

Като цяло походът на България към финалите в Португалия може да се опередели като сензация от местен мащаб. Дълги години начело на отбора бяха световни звезди като Христо Стоичков, Красимир Балъков и Йордан Лечков. Великият миг на това поколение бе полуфиналът на СП 1994 година в САЩ. По време на завършилите евроквалификации кариерата си в националния отбор прекрати Балъков.

Със скандал от “А” отбора си тръгна Радостин Кишишев, който бе един от водещите играчи. Тимът обаче не се разпадна, а напротив – стана по задружен и резултатите дойдоха. Голяма част от специалистите смятат България за аутсайдер преди европейското първенство, но това може да е само от полза на състава. В предварителната група на българите попаднаха още тимовете на Дания, Италия и Швеция, като непреодолим за момчетата на Марков може да се определи само “Скуадра адзура”. При тези обстоятелства отборът от бившия социалистически лагер може да се превърне в открититето на предстоящето след две години световно първенство в Германия.

Съставът

След оттеглянето на България от големия футбол, се смяташе, че за отборът ще настъпят тежки времена. Но българите не се разпаднаха. След смяната на селекционера Стойчо Младенов с Пламен Марков българският отбор все повече взе да прилича на задружен колектив. При това Марков “тушираше” от раз всякакви възможни конфликти, които можеха да нарушат спокойствието вътре в съблекалнята. Такъв бе и случаят с талантливия Кишишев, който искаше да бъде капитан.

Освен това Марков заложи смело на младите в отбора, което се оправда. Най-известно сред феновете на футбола в Европа е името на Стилиян Петров, който играе за шотландския шампион Селтик и помогна много на “детелините” да достигнат до финал в турнира за купата на УЕФА преди година. Като се има предвид, че Петров играе редом до “снайперист” от класата на Хенрик Ларсон, не са изненада добрите му асистенции. Без съмнение, футболистите, които ще разчитат на пасовете на Стилиян Петров са нападателите Мартин Петров и Димитър Бербатов, който изигра далеч не лош сезон в Байер (Леверкузен). Бербатов много прилича в поведенеито си на терена на руския таран Дмитрий Буликин. В защитата на България трябва да отбележим футболисти като Предраг Пажин и Ивайло Петков, които от доста време играят на високо ниво в клубове като Шахтьор (Донецк) и Фенербахче. Наложи се дори Зоран Янкович да получи българско гражданство, за да може да бъде използван от Пламен Марков. Болшинството от българските национали са в сметките на редица съгледвачи на имените клубове, което е още един плюс за тима. При добро представяне срещу силните евроопейски отбори офертите няма да закъснеят.

Прогноза

Като цяло българите не се съобразяват с първоначалните прогнози. Така беше и през 1994 година, когато България стана трета в света (б.р.- България завърши на четвърто място). Все пак не може да не се съгласим с мнението на повечето специалисти, че възпитаниците на Пламен Марков имат сравнително минимални шансове за нещо голямо в Португалия. Такова може да се очаква след две години в Германия.”
ФОКУС СПОРТ/НДТ
 


Сходни връзки

БЪЛГАРИЯ - НАЙ-ТЪМНИЯТ КОН НА ЕВРО 2004 | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди