изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 14:28 EEST
ЗА 200 ДОЛАРА МОЖЕТЕ ДА СЕ СНАБДИТЕ С ТАПИЯ, ЧЕ СТЕ КАЧИЛИ ЕВЕРЕСТ    
ТуризъмТова заяви пред журналисти в Албена писателката Калина Ковачева

"Тръгнах за първи път през 1985 година. Общо 4 пъти съм ходила в Непал с експедиции и ми се събира 1 година живот там. При първите ми две отивания помогнах на алпинисти при изкачването на два 8-хилядника, а останалите два пъти бях само, като стигнах височина от 5 500 м. По-нагоре не съм ходила, а и над тази височина от 5 500 м има само камъни и сняг" - разказа Калина Ковачева.

На въпрос какво е мнението ни за последната хималайска експедиция, К. Ковачева заяви, че според нея темата е преекспонирана. "Не можеш да помагаш на другия на 8 хил. м височина, особено, ако изкачваш с кислород. Получи се една клюкарница. Според мен много неща са преиначени. Например писа се, че Хр. Христов е умрял като куче. Какво значи това? Там не се умира като куче.

За Еверест всеки тръгва доброволно. И може би това е най-хубавата смърт - бялата смърт, заспиваш и имаш прекрасни сънища... Дори в недалечното минало имаше една голяма трагедия, не знам дали си я спомняте. Една комерсиална експедиция, в която членовете й бяха заплатили по 60 хиляди долара, за да изкачат Еверест от южната му страна, тогава 7-8 души загинаха там".

Калина Ковачева разказа още, че всеки, който пожелае, може да се сдобие с тапия, че е качил Еверест, но... "Аз дори мога да ви съдействам, ако искате. Има хора, които са близки до министерството на туризма в Непал, които срещу 200 долара ще ви издадат документ, че сте изкачили покрива на света - Еверест. Но не бива да се срещате с 80-годишната госпожица Холи, която е кореспондент на "Ройтерс", която от дълги години жиевее в Катманду. Тя самата не е планинарка и никога не се е качвала, но толкова добре познава всички върхове и планината, че само с два въпроса може да каже, дали наистина сте били на върха или не и да не ви включи в списъка си на покорилите 8-хилядниците. Нейният списък е най-меродавният затова колко и кои са покорили Еверест и другите върхове в височина 8 хил. м" - добари още К. Ковачева. НДТ

 


Сходни връзки

ЗА 200 ДОЛАРА МОЖЕТЕ ДА СЕ СНАБДИТЕ С ТАПИЯ, ЧЕ СТЕ КАЧИЛИ ЕВЕРЕСТ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди