изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 02:21 EEST
КАТАСТРОФА! ШВЕЦИЯ И РАЙЛИ НИ РАЗГРОМИХА    
Евро 2004България загуби с 5:0 първия си мач от група С на европейското първенство по футбол в Португалия. 10 години след световния шампионат в САЩ скандинавците отново разгромиха българските "лъвове".

Разликата този път бе, че нашите създадоха повече голови положения и че съдията Майкъл Райли видимо подкрепяше Швеция в решаващи за изхода на срещата моменти. Трагичната защита на състава, избран от селекционера Пламен Марков, бе направена на пух и прах от скандинавците, чиито мощни и елегантни пробиви завършваха със серията гол след гол в мрежата зад вратаря Здравков. До почивката българите имахме сили за противодействие, имахме и възможности да вкараме голове, но нападателите Бербатов и Мартин Петров нямаха късмет в ударите. А и реферът Райли подмина нарушение за дузпа срещу Мариян Христов, затвори си очите пред явна засада. Шведите поведоха с попадение на вездесъщия в този двубой Фреди Люнгберг, който в 32-ата минута получи пас от Ибрахимович и на празна врата откри. Второто полувреме също започна равностойно, дори Мартин Петров изпусна нова възможност за изравняване. После шведите се развихриха и съсипаха с още 4 гола трагичната българска защита, в която невероятно слаби бяха Пажин, Ивайло Петков и Владо Иванов. За две минути - в 57-ата и в 58-ата, ветеранът Хенрик Ларсон заби две красиви попадения и доказа защо цяла Швеция го молеше да се завърне в първия състав на страната. Пробив на Люнгберг доведе до несъществуваща дузпа и в 78-ата минута Ибрахимович направи 4:0. В 90-ата минута Албак оформи крайното 5:0 за скандинавците.
НДТ

***********************
Фокус
Пламен Марков: Не заслужавахме такава тежка загуба
Веселин Мишев, Лисабон
“Първо искам да честитя заслужената победа на отбора на Швеция. Мисля обаче, че през първото полувреме бяхме равностойни, въпреки че резултатът беше 0:1. Играхме според възможностите и създадохме няколко добри положения. До втория гол бяхме напълно равностойни на силния шведски отбор. За съжаление обаче допуснахме много бързо и трети гол”, заяви селекционерът Пламен Марков на пресконференцията след мача.
Като цяло допуснахме доста слабости. Признавам че бяхме надиграни, но не биваше да загубим с такъв голям резултат. Каквото и да кажа, фактите са налице. Не коментирам съдийските решения, но всички забелязаха какво стана на терена. Пак ще повторя. Не заслужавахме такава загуба. Ще говоря с футболистите и ще се помъча да ги възстановя от умората и ситуацията, в която се оказахме след тази загуба. В личен план нямам комплекс от Швеция. Не мисля, че дългото време, в които не сме побеждавали шведите, има решаващо значение. Не сме били обременени психически от това. В тактически план обаче след 2:0 допуснахме грешка. Тръгнахме да връщаме головете и да изравняваме резултата Много бързо бяхме наказани с трети гол. След тази загуба се отдалечаваме много от четвъртфиналите.Атмосферните условия бяха еднакви за двата отбора и те в никакъв случай не са причина за тежката загуба.


Фокус
Мариян Христов: Май за нищо не ставаме
Веселин Мишев, Лисабон
Лидерът на националния отбор Мариян Христов бе невероятно самокритичен след резила срещу Швеция. Халфът призна, че е готов да седне на скамейката в следващите мачове от групата срещу Дания и Италия.
“Какво да ви кажа? Не зная къде се намирам. За какво става въпрос изобщо? Сигурно за нищо не ставаме. Значи сме много трагични. Какъв оптимизъм? Като паднеш с 0:2 можеш да си оптимист, а като загубиш с 0:5 откъде накъде да си оптимист? Съдията ли? Не даде дузпа за моето спъване в наказателното поле. Не зная как ще играем другите мачове. По-добре ние да седнем на пейката, а да играят по младите момчета”, категоричен е Христов.


Фокус
Здравко Здравков: Съжалявам, съжалявам
Веселин Мишев, Лисабон
Вратарят на националния тим Здравко Здравков не бе на себе си от нерви. "Тежко е много. Не зная какво да кажа. Никой от нас обаче не каза дума против колегата си. При 0:3 не мога да разбера защо тръгнахме тотално да атакуваме. Така се оголихме в защита и шведите правеха каквото си искат. Съжалявам, съжалявам...", успя само да промълви 34-годишният футболист.


Фокус
Велизар Димитров: Всички сме в шок
"Всички сме в шок. Едва ли разлика между двата отбора е такава. При 0:1 бе по-леко, при 0:2 вече нямаше какво да направим", заяви звездата на ЦСКА Велизар Димитров.


Фокус
Димитър Бербатов: Не сме си научили домашното
Голмайсторът на националния отбор на България по футбол Димитър Бербатов бе готов да се разплаче след мача с Швеция. “Не мога да си обясня защо паднахме така тежко. До първото попадение в нашата врата играхме добре. Не можахме да върнем гола, играхме зле. Явно не сме си научили домашното. Имахме много проблеми. Не си вкарахме положенията.Съжалявам много, за това което се случи. Паднахме с много голове, но без да бъдем надиграни тотално. Не си вкарахме положенията. Все пак имаме още 2 мача. Надявам се в тях да играем по-добре ”, каз нападателят на Байер (Леверкузен).


Фокус
Стилиян Петров: Те тичаха и се бориха повече от нас
Капитанът на националния отбор по футбол Стилиян Петров призна, че огромната победа на шведите с 5:0 в мача от група “С” е напълно заслужена. Стенли обаче не губи оптимизма си за следващите мачове срещу Дания и Италия.
“Имахме си шансовете, но не ги оползотворихме. Шведите вкарваха за разлика от нас. Те тичаха повече от нас. Бориха се повече и заслужено ни биха. При 0:1 се опитахме да променим нещо, но се уморихме и всичко свърши. Атмосферата в отбора, в съблекалнята не е добра. Хубавото е, че сега всички сме като отбор. Никой не прехвърля вината другиму. Не мисля, че тази загуба ще ни отчае. Има още 2 мача, нищо не е загубено. Не може да се откажем още сега. Благодарим на феновете за голямата подкрепа”, заяви Стенли.


Фокус
Предраг Пажин: България няма късмет на големи първенства
Веселин Мишев, Лисабон
Защитникът на националния отбор Предраг Пажин се оправда за срамната загуба от Швеция с липсата на късмет. Сърбинът с български паспорт бе един от най-слабите в нашия тим е бе с основна заслуга за резила срещу скандинавците. “Явно България няма късмет на големи първенства. Как може да губим с такъв резултат?
Два от головете на шведите бяха нередовни. Първият гол бе от засада. Никаква дузпа нямаше. Рухнахме психически след почивката. Нищо не е загубено. Предстоят ни още два мача в групата. Защо да не бием Дания с 5:0? Аз съм оптимист”, заяви защитникът.


Фокус
Владимир Иванов: Думите са излишни при такъв резултат
Защитникът Владимир Иванов смята, че нашите са ощетени от съдията Майк Райли. Според играча на Локомотив Пд Райли е спестил червен картон на шведски бранител. "Думите са излишни при такъв резултат. Не ни дадоха чиста дузпа през първото полувреме. Съдията спести и абсолютен червен картон на шведите. Нямам притеснения от нищо, а как съм играл ще преценяват триньорите", заяви Иванов.



Фокус
Ларс Лагербак: Изиграхме фантастично второ полувреме, но вече мислим за мача с Италия
Един от наставниците на Швеция Ларс Лагербак призна, че отборът му е имал проблеми през първата част на мача. “Тогава съперниците ни също създадоха няколко положения за гол. Ние обаче имахме късмет да вкараме, без да получим гол. През втората част българите също създадоха положения, но ние създадохме повече и при това отново успяхме да ги реализираме. Затова казвам, че играхме фантастично след почивката. Нека обаче играчите ни да не изпадат в еуфория. От полунощ вече ще мислим за мача с Италия. В противниковия отбор Стилиян Петров направи впечатление с пасовете си, които бяха насочени към невралгични пунктове от терена.”


Фокус
Хенрик Ларсон: Не очаквахме толкова убедителна победа
Звездата на Швеция Хенрик Ларсон не е очаквал такова цифрово изражение в полза на неговия тим. “Не очаквахме толкова убедителна победа, защото българите са добър отбор. Очевидно е, че днес те нямаха ден. Моят първи гол стана след великолепна контраатака. Заслугата за голямата радост е на всички в отбора. Щастлив съм, и се надявам успехите да продължат”, заяви Ларсон.


Фокус
Краси Балъков: Ситуацията напомня много старта ни през 1994-а
“Ситуацията днес напомня много старта ни на световното първенство в САЩ през 1994-а. Тогава загубихме първия мач от Нигерия с 0:3 и мнозина ни бяха отписали. Ние обаче играхме на малкия финал и спечелихме медали. Тази вечер допуснахме много грешки в защита и бяхме наказани”, коментира бившият капитан на националния тим Красимир Балъков. Според него всички играчи на Пламен Марков са наясно защо са та европейското и трябва да играят с максимума от възможностите си в следващия мач. Футболистите трябва да се освободят психически, да няма напрежение в отбора. Във втория мач срещу Дания обаче ще ни трябва и малко късмет”, надява се 37-годишният Балъков.


Фокус
Христо Стоичков: Шведите са супер, но на бейзбол
Веселин Мишев, Лисабон
“Нещата бяха ясни след като шведите поведоха с 2:0. Много бързо дойде и трети гол и всичко свърши. Иначе шведите са супер, но на бейзбол”, каза българската мегазвезда Христо Стоичков. Той е с националите ни от началото на първенството, съпровождан от друг бивш капитан на националния тим Ивайло Йорданов. “Всички видяха, че ние изтървахме положенията си, а те вкарваха всичко. Дано не се пречупим след това поражение. Остава ни да си пожелаем успех. Отборът трябва да се покрепя. Пламен Марков е довел 22-ма футболисти, които знаят защо са дошли и какво трябва да направят, за да се върнат достойно. Имаме още 2 мача и се надявам да спечелим 6 точки в тях”, допълни най-прочутият български футболист.


Фокус
Херо: "Дано кошмарът ни не продължи"
Резултат като 5:0 за съперника говори почти всичко, но не смятам, че нашият отбор заслушаваше да преживее такъв кошмар. Дано излезем бързо от шока, защото мачът с Дания е скоро и тогава отборът на Пламен Марков трябва да излезе променен и психически по-устойчив. Това коментира за "Фокус спорт" бившият национален селекционер Димитър Димитров - Херо. "До 2:0 за шведите нашите стояха равностойно на терена, имаха шансове за гол, но ги пропуснаха. После страхотните ни проблеми в защитата, които не са от вчера, ни довършиха. Не само четиримата ни бранители са виновни за провала, халфовете и нападателите също грешаха и не помагаха. Изостанали сме с години от модерните схеми за противодействие в отбрана, няма подсигуряване, няма синхрон, няма линейна бързина у някои състезатели. Всичко това води до груби тактически грешки. Лесно се критикува сега, мнозина бързо забравиха, че самото ни класиране на финалите е успех. Имаме по-голям потенциал, а Кишишев наистина бе необходим в този момент, но аз подкрепям решението на Марков. Много уважавам селекционера и жалко, че преживя такъв ужас на пейката в Лисабон. Дано успее да вдигне момчетата на крака и те направят добър мач срещу Дания. Нямаме нужда от нови трагедии, но българите сме хора на крайностите и много лесно оплюваме любимци, които вчера сме носили на ръце. Все пак трябват сериозни промени и корекции в състава и начина на игра. Защото футболисти като Ивайло Петков, които са резерви в клубовете си, явно са изгубили форма и нямат необходимия игрови ритъм", допълни Херо.


Фокус
Батето успокоява отбора
Веселин Мишев, Лисабон
Президентът на БФС Иван Славков е влязъл в съблекалнята след мача, призна капитанът на нашия отбор Стилиян Петров. “Г-н Славков ни каза, че резултатът не отговаря реално на показаното на терена, но това е футболът. Той още веднъж ни каза, че самото ни класиране на европейските финали е голям успех. Горе главите, първенството продължава! С тези думи г-н Славков се помъчи да ни успокои”, разказа Стенли.


Фокус
Хенрик Ларсон е играч на мача
Веселин Мишев, Лисабон
Авторът на два гола Хенрик Ларсон бе обявен за играч на мача и получи сребърната купа на “Карлсберг”. “Първото полувреме ни беше по-трудно, но всичко свърши добре. Имаме дълъг път да извървим на това първенство. От утре ще мислим вече за мача с Италия. Не съм си поставял за цел да отбележа хеттрик, затова отстъпих дузпата да бие Златан Ибрахимович”, каза 32-годишният Ларсон. “Сега мисля само за изявите на националния тим на европейското първенство. Чак после ще решавам в кой клуб ще продължа кариерата си”, заяви мургавият швед.



Най-много зрители на мача се събраха на стадион “Васил Левски” и пред НДК
Фокус, Владимир Николов
Най-много фенове изгледаха покрусени мача Швеция – България 5:0 на големите екрани на стадион “Васил Левски” и пред НДК.
Около 2500 привърженици присъстваха на промоцията, организирана от генералния спонсор на националния тим “Глобул”. На стадион “Васил Левски”. Охраната на стадиона обаче не допускаше запалянковците да внасят алкохол. Половината от феновете обаче си тръгнаха още след втория гол на шведите. На мача с Италия, ако така продължаваме, няма да дойде никой”, прогнозираха стюардите на националния стадион.
По-як купон си спретнаха над 3000 привърженици пред НДК. Двама фенове от квартал “Илинден”, голи до кръста, бяха боядисали телата си в бяло-зелено-червено.Те опънаха и 6-метров трикольор. 16-годишен привърженик от Студентския град пък носеше знаме, запазило спомена за горещото лято от САЩ ’94. “Готови сме да се приберем пеша, стига да победим”, заканваха се бодряшки тийнеджърите. Болшинството, солидно заредени с двулитрови бутилки бира, бяха сигурни в успеха на нашите. Най-честите прогнози бяха за победа с 2:1. Оптимизмът не секна и през почивката, когато скандинавците водеха само с 1:0. Бербатов и Мартин Петров ще ни донесат победата”, вярваха присъстващите. Малцина от тях си тръгнаха при очерталия се погром. “Няма никакви инциденти. Лошото е само на екрана”, увериха ни униформените пазители на реда.
Сериозна публика се беше събрала пред Народния театър и в откритото кафене до Народната библиотека.
Култовите ирландски пъбове “Айриш харп” и “Мърфи’с” в центъра на София отново бяха препълнени. “Няма да фалираме”, закани се управителят на “Ирландската арфа” Борис. Всички маси бяха резервирани от предишните дни. Той беше обещал по една безплатна бира на цялата аудитория при всеки български гол. Не му се наложи обаче да изпълнява обещанието си. В“Мърфи’с” – традиционно място за спортни зрелища на английско говорящите посетители на столицата ни, пък отчетоха, че мачът Франция – Англия е събрал повече публика.


Фокус
Феновете трябва да влязат на “Жозе Алваладе” 90 минути преди началото на мача с Швеция
Веселин Мишев, Лисабон
Всички български фенове трябва да заемат местата си на стадион “Жозе Алваладе” за днешния мач с Швеция най-късно 90 минути преди началото на мача. Това е изискването на организаторите от съображения за сигурност. Още при издаването на билетите преди месеци е направено точно разпределение за всяко едно място. Както “Фокус Спорт” вече съобщи, очаква се над 3500 българи да подкрепят отбора на Пламен Марков в първия му мач на Евро 2004.


Фокус
Останаха билети за пет мача от предварителните групи на Евро 2004, сред тях са трите на България
Веселин Мишев, Лисабон
Само за 5 мача от предварителните групи на Евро 2004 все още могат да се намерят билети, съобщиха организаторите на турнира в Международния пресцентър в Лисабон. Това са днешният двубой България - Швеция, Чехия - Латвия, България - Дания, Русия - Гърция и България - Италия. От УЕФА съобщиха, че в последните две седмици са продадени над 75 000 билета, като купувачите са от над 100 държави в света. Общата бройка на билетите е 1,2 милиона, като непродадени остават само 35 000.


Фокус
Пламен Марков прави последен разбор за мача
Пламен Марков ще направи след около час последен разбор за мача с Швеция, в който ще участват 11-те титуляри. Както “Фокус Спорт” пръв съобщи срещу скандинавците ще излязат Иванков, Вл. Иванов, Кирилов, Ив. Петков, Пажин, Ст. Петров, М. Христов, Пеев, М. Петров, Янкович и Бербатов. Отборът ни ще тръгне от хотел “Коринтия Алфа” около 17,30 ч. местно време (19,30 българско) и ще пристигне на стадион “Жозе Алваладе” около 18,00, т.е. 1 час и 45 минути преди началото на мача.


Нулев интерес към мача България - Швеция в Лисабон
Веселин Мишев, Лисабон
В Лисабон почти никой от местните хора не се интересува от предстоящия мач България - Швеция, показа кратка проверка на специалния пратеник на Агенция “Фокус”. “България? Срещу Швеция? Този мач въобще не ме интересува. Вълнувам се за Португалия, но нещата засега вървят зле за нас”, каза възпълничка млада португалка в магазин за мобилни апарати на “Vodafone”. Тя отговори с искрен смях на молбата да прогнозира изхода от мача на стадион “Жозе Алваладе” довечера. Далеч по-запознат с българския футбол се оказа шофьор на такси, който повече приличаше на загорял от слънцето рибар. Той също обяви, че не се интересува от мача ни с шведите, но си спомни за нашите играчи, минали през любимия му Спортинг. “Тук играеше Костов, който сега е импресарио в клуба. После дойдоха Йорданов, Балъков и Генчев. От тях Балъков е най-великия, н за съжаление си тръгна от Спортинг”, каза шофьорът. Той се оказа пълно копие на софийските си колеги, като на няколко пъти напсува през прозореца си невнимателни пешеходци и други шофьори.


Фокус
Български и шведски фенове се прегръщат пред “Жозе Алваладе”
Веселин Мишев, Лисабон
Български и шведски фенове се прегърнаха при среща пред стадион “Жозе Алваладе” преди минути. Група от около 50 български запалянковци се разхождаше около арената на днешния сблъсък от група C на Евро 2004, когато срещу тях се зададоха около 30 скандинавци. Нашите започнаха да скандират “Българи юнаци”, на което шведите отговориха с усмивка. При срещата между двата лагера някои от феновете дружелюбно се прегърнаха. “Няма да ги бием сега, ще ги бият довечера Бербатов и компания”, коментира случката човек на средна възраст от нашата агитка.
 


Сходни връзки

КАТАСТРОФА! ШВЕЦИЯ И РАЙЛИ НИ РАЗГРОМИХА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.13 секунди