изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 14:16 EEST
* 25 ГОДИНИ ОБЩИНА ДОБРИЧКА    
Общество"СИЛАТА НИ ИЗВИРА ОТ ПЛОДОРОДНАТА ДОБРУДЖАНСКА ЗЕМЯ И ТРАДИЦИИТЕ"

Пред НДТ кметът на община Добричка Петко Петков в навечерието на празника на общината

- Г-н Петков, как оценявате присъствието в национален мащаб на община Добричка в продължение на 25 години?
- Оценявам го като достойно присъствие, доказано с трудолюбието на хората от общината, с тяхната любов към родното село и плодородната добруджанска земя, със стремежа на всички, които са ръководили тази община, за да я запазят, животът в населените места да бъде по-добър, да не прекъсват традициите и общината да пребъде и в следващия четвърт век, което е и мое желание.
- Традиционно заедно с празника на общината се провежда и съборът "Добруджа пее и танцува" в с. Дебрене. Той се превръща не само в празник на общината, но и на добруджанския фолклор. В този смисъл можем ли да считаме, че съборът се прелива в празник на добруджанската духовност, съхранена през вековете?
- Съборът "Песни и танци от слънчева Добруджа" възниква като спонтанна инициатива на културната общественост от село Стожер и околните села през 1968 г. в местността "Славната канара" край Дебрене. Местността е известна като хайдушко сборище на хайдут Пею Буюклията и дружината му и в първите години на своето провеждане съборът се обявява като "Надпяване в прослава на хайдутството". През следващите години съборът се радва на все повече участници и любители на добруджанския фолклор и през 1976 г. естествено прераства в предварителен етап за Третия национален събор в Копривщица. Тази традиция се запазва и до днес.
Съборът край с. Дебрене се утвърди като място за изява на фолклорни изпълнители от цялата област. През неговите импровизирани сцени са преминали хиляди певци, музиканти, танцьори, разказвачи на народни предания от различни поколения и в този смисъл съборът наистина е празник на добруджанската духовност, съхранена и предадена през вековете. От 1997 г. вече за осми пореден път съборът е и празник на община Добричка.
- Какви гости очаквате да уважат 25-годишнината и да посетят събора?
- Да споделят нашия празник и да се насладят на българския фолклор сме поканили и очакваме скъпи гости - депутатите от област Добрич, областният управител, кметовете на общините и председателите на общинските съвети от областта, общинските съветници, кметовете и кметските наместници от община Добричка.
Добре дошли са всички - млади и стари, които тачат събора и традициите в добруджанския фолклор.
- Кои са стожерите, които носят уважение към ръководената от Вас община?
- Считам, че уважението към община Добричка е уважение преди всичко към хората, които живеят тук, към тяхното пословично трудолюбие, добронамереност и гостоприемство. Нашата сила извира от плодородната добруджанска земя, от наследените традиции от нашите предци и надеждата за по-добро бъдеще.
В очите на външни хора навярно будят уважение и демократичността и законността в работата на Общинския съвет и общинската администрация. И сигурно с право, защото това са основните приоритети в работата на тези две институции, от които в най-голяма степен зависи развитието на общината към по-добро.
- Мнозина представители на средното поколение познават добре община Добричка, но в същото време поколенията се сменят и повечето млади хора не знаят много за нея. Бихте ли представили една кратка визитна картичка на общината?
- Община Добричка включва 68 населени места, разположени като пръстен около град Добрич, който е отделен общински и областен център. Общината със своите 1298 кв.км площ е една от най-големите по територия и се отличава с приветливи и чисти села, изградени комуникации, добре развито земеделие и животновъдство, социална, образователна и културна инфраструктура.
В общината живеят около 26 219 души. С най-много жители - 1548, е с. Стожер, а най-малките села са Прилеп и Ново Ботево.
- В този смисъл какво ще бъде Вашето послание към младите хора от общината?
- Да се учат и работят като граждани на Европа и света, но никога да не забравят България, родното място и общината и винаги да се връщат в тях по-мъдри и по-добри.
- И накрая, един малко по-личен въпрос - знаем, че Вие много обичате и цените народната песен. Коя е Вашата любима песен?
- Истина е. Обичам ги. Пея от дете. Не съм правил статистика, но мисля, че зная около 100 български народни песни. Започнах да записвам текстовете на всичко, което съм научил до сега. Озаглавих песнопойката "Моите песни", както съм ги чул, научил и зная. Обичам тежките народни песни и се опитвам да ги пея, като "Мари Тодоро", "Даньова мама думаше" и други.
- Пожеланието Ви в навечерието на празника.
- На всички жители на общината - честит празник и весело настроение! Заповядайте в Дебрене, заповядайте на празника на община Добричка!


 


Сходни връзки

* 25 ГОДИНИ ОБЩИНА ДОБРИЧКА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди