изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 01:40 EEST
ОТТЕГЛЯТ ИДЕЯТА ЗА ТУРСКА ПАМЕТНА ПЛОЧА КРАЙ ШИПКА    
Общество Според Йордан Маринов от комитета по войнишките паметници идеята им била неразбрана, изкривена и преекспонирана в общественото пространство

Според Йордан Маринов от комитета по войнишките паметници идеята им била неразбрана, изкривена и преекспонирана в общественото пространство
Националният комитет по войнишките паметници никога не е обсъждал и приемал идея за поставяне на паметен знак на Сюлейман Безумни или на Вейсел паша, се казва в разпространено вчера обръщение на председателя на комитета Здравко Зафиров, който е зам.-кмет на Пловдив и бивш зам.-министър на отбраната.
Една благородна инициатива за поставянето на паметна плоча за загиналите български войници край Одрин бе опорочена и използвана за политически цели, подчертава в обръщението си Зафиров, който е категоричен, че Шипка, Шейново и Плевен са българските светини, информира БНР.

Ако това е цената за почитане на паметта на загиналите български герои, категорични сме, че идеята е неприемлива и няма да допуснем поставяне на паметен знак на турското воинство, допълва той.

Нека българското правителство даде ясен и недвусмислен отговор как да защитим от поругателства и забрава историческите места и гробовете на всички българи в чужбина, загинали за националното обединение на България, призовава още в обръщението си Зафиров.

Ден по-рано зам.-председателят на националния комитет Йордан Маринов оттегли идеята на комитета за поставяне на паметна плоча на загиналите 11 000 турски войници в Руско-турската война в местността "Косматка" край Шипка и Шейново, информира "Дарик радио" (Darik.net), като уточнява, че Маринов оповестил решението си по време на открита дискусия в местната телевизия в Казанлък.

Той мотивирал оттеглянето на предложението с огромната съпротива и негативните реакции, които срещнала идеята в различни слоеве на обществото - според него очаквани, но не и в такива мащаби. (Вж. Shipka1.hit.bg).

Маринов заяви, че идеята на националния комитет била неразбрана, изкривена и преекспонирана в общественото пространство, което породило и острата реакция на обикновените хора.

На предстоящото на 17 юли на връх Бузлуджа заседание на националния комитет Маринов ще внесе официално предложение за оттегляне на идеята за поставянето на паметни плочи край Шипка и Одрин, а в най-скоро време, като представител на комитета, ще поднесе и официалните си извинения в турското посолство за случилото се, допълва "Дарик".
НЕТИНФО/НДТ

 


Сходни връзки

ОТТЕГЛЯТ ИДЕЯТА ЗА ТУРСКА ПАМЕТНА ПЛОЧА КРАЙ ШИПКА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.97 секунди