изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 18:54 EEST
НОВ ВЗРИВ ИЗБУХНА В ИСТАНБУЛ    
По светаНов взрив избухна на пешеходен мост в квартал Бахчелиевлер в Истанбул, предаде телевизия CNN Turk. Няма пострадали при експлозията.

Полицията е пристигнала на мястото на инцидента, преди самия взрив, след подаден сигнал за заложено взривно устройство. Бомбата е избухнала, докато полицаите са предприемали необходимите мерки за сигурност. Районът е бил отцепен.
Турската полиция е задържала няколко души в Истанбул, след като четирима души загинаха при взрив на бомба на 24 юни, която се счита, че е била заложена от крайно лява нелегална организация, предаде АФП.

Полицията е провела “безразборни” проверки в търговски комплекси, автогари и ж.п. гари, след като бомбата избухна в автобус на градски транспорт в четвъртък, отнемайки живота на четирима души и ранявайки 15 други, само дни преди срещата на НАТО, на която ще присъстват Джордж Буш и лидерите на още 45 страни.
Турската преса съобщи на 25 юни, че е идентифицирала предполагаемия атентатор като член на Народната революционна партия за освобождение (DHKP-C), крайнолява организация, срещу чиито членове бяха предприети координирани операции в Турция и четири други европейски страни по-рано през тази година.

Властите твърдят, че бомбата избухнала в скута на млада жена, която е пренасяла взривното устройство, и нито автобусът, нито пътниците в него са били цел.

Взривното устройство избухнало в момент, в който автобусът се приближавал към сградата на университета в града. По уточнена информация взривът е избухнал в жилищен квартал.
Часове по-рано бомба избухна в хотел “Хилтън” в турската столица Анкара, където трябваше да отседне американският президент Джордж Буш.Той пристига в Турция утре.

След експлозията в Анкара турското правителство побърза да успокои обществеността, че всички мерки за сигурност са взети по повод срещата на НАТО на високо ниво, която ще се проведе на 28 и 29и юни в Истанбул, предаде РФИ.

Генералният секретар на Алианса Яп де Хоп Схефер заяви, че е доволен от подготовката на Турция за срещата. “Турция прави всичко възможно не само, за да осигури един успешен политически диалог, но и, за да гарантира реда и сигурността по време на срещата, което е от стратегическо значение”, заяви той. Около 3500 журналисти от цял свят ще отразяват срещата на високо равнище на НАТО следващата седмица в Истанбул от пресцентъра, който се намира в сградата на Турската национална телевизия и радио, в близост до конгресния център, където ще заседават лидерите на Алианса. Пропуските са издадени от Брюксел и са с холограмен знак, което позволява тяхното разпознаване от звената по сигурността.
Въпреки усилията по опазването на сигурността, след днешните експлозии вероятно опасенията за нови атентати ще се умножат.

Агенция “Фокус” припомня:

На 19 юни тази година два взрива избухнаха в Истанбул през интервал от половин час. В резултат на експлозиите беше ранен един човек. Те избухнаха близо до офисите на две банки в азиатската част на града.
В началото на тази седмица един полицай пострада в Истанбул, след като бомба избухна на пешеходен мост. Отговорност за атентата пое ляво-ориентирана екстремистка групировка. Медиите свързаха нападението със започващата през следващата седмица среща на върха на НАТО в Истанбул.
На 14 юни друга бомба избухна в азиатската част на Истанбул, при което беше ранен един човек, а според Анадолската агенция още една бомба е избухнала пред филиал на турската банка Disbank.
На 17 май три бомби избухнаха пред офисите на британската банка HSBC в Истанбул и Анкара, часове преди пристигането на Тони Блеър в Турция. Поради малкия заряд на устройствата няма жертви и са причинени само материални щети.
На 10 март 2004 двама души загиват и други шест са ранени, когато двама въоръжени атентатори нахлуват в сградата на масонската ложа, която се намира в азиатската част на града и откриват огън по посетителите на ресторанта, който се намира в сградата.
На 3 май 2004 година в Бурса и Истанбул са арестувани общо 24 активисти на екстремистката организация Ансар Ал Ислам, свързана с терористичната мрежа Ал Кайда. 16-те души в Бурса и 8-те заподозрени в Истанбул са следени цял месец от страна на турските спецслужби преди да бъдат задържани.
Смята се, че те са планирали атентати по време на срещата на върха на НАТО в Истанбул в края на юни. В нея ще участват много държавни ръководители, сред които и американският президент Джордж Буш.
На 18 юни 2004 година турската полиция съобщи за ареста на четирима предполагаеми членове на терористичната група Ансар ал Ислам. Четиримата са задържани в Истанбул по подозрение, че са подготвяли атентати по време на срещата на върха на НАТО на 28 и 29 юни. При ареста им са конфискувани материали за направа на взривни устройства. Според полицията четиримата арестувани имат връзка със задържаните в град Бурса 16 предполагаеми членове на Ансар ал Ислам. Девет от задържаните в Бурса са обвинени в тероризъм
На 15 ноември 2003 г. в квартал Бейоглу в Истанбул избухват експлозии пред синагогите "Неве Шалом" и “Бет Израел”. Убити са повече от 23 човека, а ранените са над 300. трагедията става в празничния за евреите ден Шабат, в 9:30 сутринта. Терористичните актове са извършени с коли - бомби, които избухват почти едновременно.
На 20 ноември 2003 взрив избухва в пред Главния офис на британската банка HSBC в Левент 1. Няколко минути по късно е взривена кола - бомба пред британското консулство. Сградата е почти разрушена. Загиват 61 човека, включително генералният консул на Великобритания Роджър Шорт, бивш британски посланик в България през периода 1994 - 1998 година, а повече от 600 са ранени.
Отговорността за атаките е поета от терористичната мрежа „Ал Кайда" и турската ислямистката групировка „Ислямски фронт на бойците на Великия изток".
ИАФ/НДТ
 


Сходни връзки

НОВ ВЗРИВ ИЗБУХНА В ИСТАНБУЛ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.14 секунди