изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 10:33 EEST
КРАЙ НА ОКУПАЦИЯТА В ИРАК: АМЕРИКАНЦИТЕ ПРЕДАДОХА ВЛАСТТА ПРЕДСРОЧНО    
По света Управлението на Ирак е било предадено официално на временното иракско правителство тази сутрин, съобщиха информационните агенции.


На церемония в столицата Багдад американският граждански администратор Пол Бремър е предал документите на премиера Ияд Алауи, като по този начин се слага край на 14-месечната окупация.

Американската телевизия Си Ен Ен съобщи, че изтеглянето на датата е било решено тази сутрин на срещата на високо равнище на НАТО в Истанбул.

Временният иракски президент Гази ал Яуир приветства предаването на управлението и заяви, че това е исторически ден, който всички иракчани са очаквали с нетърпение.

Оттук нататък американската армия ще охранява членовете на иракското правителство, чийто министър-председател Алауи получи смъртна заплаха от групировката на йорданския терорист Мусаб ас Заркауи.

Приоритет №1 е оцеляването на правителството и ние ще осигурим защитата му, уверил пред "Франс прес" зам.-командващият силите на коалицията ген. Томас Мец.

САЩ ще направят всичко възможно изборите в Ирак да се проведат както е планирано - през януари, заяви от своя страна в Истанбул говорителят на Белия дом Скот Маклелън.

По-рано, след съботният атентат с коли бомби в град Хила, когато загинаха 23-ма цивилни иракчани, временният премиер предупреди, че изборите могат да бъдат отложени, съобщи Би Би Си.

Междувременно в статия, поместена в неделния брой на британския вестник "Индипендънт", Алауи посочва, че е възможна амнистия за иракчаните, които са подкрепяли съпротивата срещу коалиционните сили, но не са извършили престъпления.

Той изброява и четирите приоритета на управлението си, което трябва да приключи с общи избори, предвидени за януари 2005 г.: възстановяване на сигурността и икономиката, изграждането на силна и независима съдебна система, продължаване процеса на демократизация.



 


Сходни връзки

КРАЙ НА ОКУПАЦИЯТА В ИРАК: АМЕРИКАНЦИТЕ ПРЕДАДОХА ВЛАСТТА ПРЕДСРОЧНО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди