изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 03:44 EEST
ПАМЕТНИК НА ЦАР КАЛОЯН ВЪВ ВАРНА    
КултураВ. Черно море: Събираме средства за паметник на Калоян

Неотдавна беше създаден инициативен комитет за издигане на паметник на цар Калоян във Варна. Той е освободил Варна през 1201 г. след победата си над византийския император Алекси III Ангел. След това градът винаги е бил част от българската държава. Варненци му дължат тази почит, а датата на освобождението би могла да бъде един от празниците на града, казва от името на инициативния комитет Петър Иванов. И апелира към всички, които имат възможност, да дарят средства за патриотичната цел.
Подобна почит дължим и на хан Аспарух, подчертават от комитета. Той пръв е воювал край Варна и след неговите победи именно тук се е родила българската държава. За съжаление на мястото на сраженията при Аспаруховия вал в едноименния квартал, където Аспарух победил византийската армия, сега стои самотен и изоставен Аспарухов воин, почти никому неизвестен.
Бихме желали да припомним на варненските граждани, пише в обръщението, че паметникът на Аспаруховия воин е създаден с доброволен труд и средства на варненци по инициатива на Петър Димков. Той е човекът, който създава и мавзолея на крал Владислав Варненчик, за когото научаваме, че ще се издига нов паметник в центъра на квартал "Владиславово". Може би ще дойде множко за града ни, тъй като има негов мавзолей с музей и парк, създадени на мястото на битката. Една от главните улици на града носи неговото име, а също и най-старият футболен клуб в България. Това означава, че варненци са отдали необходимата почит на младия полско-унгарски крал, загинал край Варна. Ако такъв паметник наистина е необходим, най-доброто място, където може да бъде поставен, е входът на едноименния музей, е мнението на членовете на инициативния комитет, заяви той.
iaf/ndt
 


Сходни връзки

ПАМЕТНИК НА ЦАР КАЛОЯН ВЪВ ВАРНА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.22 секунди