изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 20:00 EEST
ВЗРИВИХА ТУРСКИ САМОЛЕТ В ИСТАНБУЛ    
По светаТрима души са били ранени при експлозията в самолета на летище “Ататюрк”

Трима души са били ранени при експлозията на борда на самолет на Turkish Airlines на международното летище “Ататюрк” в Истанбул, предаде АФП. По уточнена информация взривът е избухнал на борда на Boeing 737-400, който пристигнал от Измир. Инцидентът е станал, след като пътниците слезли от самолета и чистачките се качили на борда. Една от тях отворила чанта, която намерила на борда, в която било скрито взривното устройство.
”Става дума за много малка експлозия”, заяви представител на турската полиция, като допълни, че една от чистачките е с откъснати пръсти, а останалите две са получили леки наранявания.
Експлозията избухна само часове, преди лидерите на НАТО, сред които президентът на САЩ Джордж Буш, е трябвало да пристигнат на летището след двудневната среща на върха на Алианса.

Агенция “Фокус” припомня:

През декември 2003 година Турция приведе в състояние на повишена бойна готовност полицейските подразделения, гарантиращи сигурността на най-големите 16 летища в страната.
Причина за засилване на мерките за сигурност е получена от достоверен източник информация за това, че радикални ислямисти планират да завладеят турски самолет за извършване на терористичен акт, аналогичен на осъществения на 11 септември 2001 г. от бойците на „Ал Кайда" в САЩ.
Терористите смятали да вкарат в самолета взрив, поставен в детски играчки, който много трудно може да бъде открит от скенерите по летищата
На 25 ноември 2003 година турските авиолинии отменят полет от Анкара за Адана след като получават предупреждение от ЦРУ, че самолетът може да бъде използван за атака срещу американската военновъздушна база "Инджирлик".
През март 2002 година най-натовареното турско летище Ататюрк в Истанбул нарежда да се правят проверки за миналото на хора, които искат да наемат частни самолети или хеликоптери, за да бъдат осуетени евентуални терористични акции. Тази наредба изисква агенциите за отдаване на летателни апарати под наем да изпращат на полицията имената на хората, желаещи да наемат самолет. Полицията проверява миналото им и чак тогава самолетът може да бъде нает. Наредбата се въвежда "поради сведения, че някои хора биха опитали да извършат терористични актове, като използват наети самолети, особено след решението на страната ни да изпратим военнослужещи в Афганистан", заяви тогава заместник-валията на Истанбул Саим Ескиоглу, който ръководи летище Ататюрк. Министерството на вътрешните работи на Турция поясни, че наредбата е приета само за летище Ататюрк.
През 1998 г. турските власти осуетяват план да бъде разбит самолет, натоварен с експлозиви, в мавзолея на Мустафа Кемал Ататюрк, когато хиляди хора са се събрали там по повод 75-ата годишнина на републиката. Турските власти обвиняват за заговора последователите на родения в Турция Мохамед Метин Каплан, чиято организация е в списъка на екстремистките групировки на германската агенция за вътрешна сигурност.
ИАФ/НДТ
 


Сходни връзки

ВЗРИВИХА ТУРСКИ САМОЛЕТ В ИСТАНБУЛ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди