изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-10 @ 22:21 EEST
"ФОЛКЛОРЪТ НИ Е МОЛИТВАТА НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД"    
Култураказа вчера в Добрич солистката на "Мистерия на българските гласове" Елена Божкова, която представи своята книга за ансамбъла

"Ние имаме безкрайно орнаментирана музика с разнообразни ритми. Такава няма никъде по света" - сподели при срещата си с добричлии певицата. Книгата й е озаглавена "С пулса на "Мистерията на българските гласове", а авторката е певица в състава от 1972 г. Това е нейната трета книга, предните две са "Обич" и "Майки" и съдържат разкази и есета. "Сега бях провокирана да опиша какво сме ние в чужбина. Как поднасяме пред публиката нашия фолклор, който е молитвата на българския народ. Как се вълнуваме и искаме да предадем цялата си обич и преклонение пред този фолклор, да приобщим младите към него" - сподели Елена Божкова. Тя подчерта, че в чужбина за България знаят от "Мистерията на българските гласове", Христо Стоичков и киселото мляко.
Предговорът в книгата е на литературния критик и писател Михаил Неделчев. Тя е разделена на три части - "Мистерията и света", "Женско царство", "Мистерията - тайнство и реалност". Книгата съдържа отзиви на световната и българска преса, на наши композитори, наградите на ансамбъла и солистите у нас и зад граница, очерци, споделени преживявания и т.н. Включен е и разказът "С гръб към публиката", посветен на диригентите.

"Стремях се книгата да бъде откровена и искрена, за да ми повярват всички, които е четат" - сподели още Елена Божкова. Добричката публика имаше възможност да чуе в нейно изпълнение и песента, с която тя е започнала своята творческа кариера.
НДТ
 


Сходни връзки

"ФОЛКЛОРЪТ НИ Е МОЛИТВАТА НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди