изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 17:16 EEST
40 000 ПОДПИСА В БАЛЧИК СРЕЩУ МИНИСТЕРСТВОТО НА КУЛТУРАТА    
ОбществоНад 40 000 души протестират с подписите си срещу унищожаването на безценни растителни видове в Балчик

Над 40 000 души подкрепиха подписка срещу унищожаването на безценни растителни видове в Ботаническата градина в Балчик, предаде БНТ. Подписката стартира през пролетта, когато служители на Министерството на културата изсякоха и изкорениха близо 64 растения от 28 вида.
Сега скатовете на архитектурно-парковия комплекс "Двореца" са пусти. Унищожени са дървета юки, японска еофора, лаврови фиданки, върби, чимшири. Ако не се прекрати безмислената сеч, няма да остане нищо от 3000-те растителни вида, отглеждани и съхранявани повече от 50 години в резиденцията на румънската кралица Мария. Под сериозна заплаха е и колекцията от 600 вида кактуси, която съперничи на кралската градина в Монако, предупреждават специалистите от Ботаническата градина.
Следващата крачка е превръщането на местността в курортен комплекс с 60 двуетажни къщи, 350 места за хранене, 500 легла, 3 басейна, 3 тенискорта, винарна и амфитеатър за 1000 души. От община Балчик казаха, че трябва да се произнесат експерти от Геозащита – Варна, защото не е сигурно дали теренът може да издържи такова строителство. Над 3000 учени, български и чуждестранни гости са записали името си в подписката. В тяхна подкрепа по интернет са се присъединили още 39 700 души.
От Министерството на културата увериха, че няма да се строи на територията на Ботаническата градина, а върху пустеещи земи, които са близо до нея.
iaf/ndt
 


Сходни връзки

40 000 ПОДПИСА В БАЛЧИК СРЕЩУ МИНИСТЕРСТВОТО НА КУЛТУРАТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.16 секунди