изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 22:06 EEST
МЕТЕОРОЛОГИЧНА ПРОГНОЗА ЗА МЕСЕЦ ЮЛИ    
ВреметоПрогнозата за Добруджа - специално за "Нова добруджанска трибуна"

Юли е типично летен месец и времето се определя от антициклонална циркулация над Балканския полуостров. Това е месецът с най-продължително слънчево греене /между 310 и 340 часа/, затова и юли е с най-високата средна месечна температура, която за вътрешността на Добричка област е между 20 – 21 градуса, по Северното Черноморие - до 23 градуса, където властва морският бриз и затова дните тук са по-прохладни и летните горещини по-лесно поносими.
През юли количеството на валежите спрямо юнските намалява, като характерни за юли са интензивните краткотрайни валежи съпроводени с гръмотевични бури, а понякога и градушки.
Месечната сума на валежите за вътрешността на региона е между 40 и 60 литра на квадратен метър, а за Черноморието - от 30 до 40 литра. През месец юли най-много валежи в гр. Добрич са паднали през 1997 г. – 131,4 литра, а най-малко, само 6,8 литра, през 2000 г.
Пълнолунието е на 3 юли, а на 22 юли от 14 часа и 48 минути Слънцето влиза в знака лъв.
ПРОГНОЗАТА
През първото десетдневие на месеца времето ще е до слънчево. Краткотрайни превалявания с гръмотевици са възможни в следобедните часове около средата на периода. Впоследствие, след слънчево и топло време, в края на десетдневието облачността ще се увеличи, ще превали дъжд, а температурите относително ще се понижат.
През второто десетдневие временно увеличение на облачността и краткотрайни превалявания ще има главно през втората половина от периода.
В началото на третото десетдневие над страната ще преобладава слънчево време почти без валежи. Незначителни валежи са възможни около средата на последното десетдневие.
В края на месеца облачността ще се увеличи, ще има превалявания от дъжд и температурите ще се понижат. На места са възможни градушки главно през първата половина от месеца.
Най-високите максимални теператури през месеца ще бъдат между 30 и 35 градуса.
Тодор Костадинов - метеоролог, Хидрометеорологична обсерватория - Добрич.
 


Сходни връзки

МЕТЕОРОЛОГИЧНА ПРОГНОЗА ЗА МЕСЕЦ ЮЛИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди