изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 03:58 EEST
ОТМЕНИХА ЗАБРАНАТА ЗА ИЗНОС НА ПШЕНИЦА И БРАШНО    
Икономика
Министерски съвет отмени временната забрана за износ на пшеница и брашно, която бе въведена за периода 30 септември 2003 до 31 юли 2004 година.

Постановлението ще влезе в сила от деня на обнародването му в Държавен вестник. Това ще доведе до увеличаване на възможностите за реализация на зърното, което ще позволи своевременното осигуряване на необходимите финансови средства, както за изкупуване на продукцията от новата реколта, така и за земеделските производители за есенната кампания 2004.

Решението на Министерски съвет се основава на извършения пълен анализ на състоянието на есенните и пролетни култури за реколтата 2004 г. във всички области на страната. Той бе извършен през месец май от областните дирекции “Земеделие и гори” съгласно заповед на министър Мехмед Дикме.

Анализът показа, че производството на пшеница от реколта 2004 ще задоволи напълно вътрешното потребление, като се очаква да бъдат реализирани и около 700-800 хиляди тона пшеница на международния пазар.
Засетите с пшеница площи са 10.1 милиона декара, което е увеличение с 12% спрямо 2003 година.

При сегашното състояние на посевите от пшеница реколта 2004 се очаква производството да бъде около 3.1 милиона тона. Това представлява нарастване с 53.6% - 59-2% спрямо реколтата от предходната година.

Досега правителството предприе комплекс от мерки, които имаха за цел да гарантират зърнено-фуражния баланс на страната.
Министерски съвет въведе временна забрана на износ на пшеница, деблокиране на пшеница от държавния резерв и облекчаване на вноса на зърнени култури и брашно до нова реколта. По този начин бе задържан темпът на нарастване на цената на хляба, което беше в интерес на българските потребители през зимните месеци; раздвижи се зърненият пазар и бе увеличено предлагането на хлебна пшеница, която до момента не беше реализирана на пазара.

burgasinfo/ndt
 


Сходни връзки

ОТМЕНИХА ЗАБРАНАТА ЗА ИЗНОС НА ПШЕНИЦА И БРАШНО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди