изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 23:02 EEST
* СМЪРТНА ЗАПЛАХА НА ПЪТЯ    
Ред и сигурностПИЯН ШОФЬОР ВИЛНЕЕ В ШАБЛА И КАВАРНЕНСКО

По чудо няма жертви след катастрофите, предизвикани от 26-годишния варненец. Над 270 пияни шофьори са засекли полицаите в Добричка област от началото на годината. Това означава, че минимум по един водач дневно представлява смъртна заплаха на пътя


Пиян шофьор, предизвикал две катастрофи в крайморски общини, е задържан от служители на РПУ-Каварна, съобщиха от РДВР вчера. 26-годишния варненец управлявал лек автомобил "ВАЗ" с 3.50 промила съдържание на алкохол в кръвта. Около 10 ч. в понеделник той ударил кола в Шабла, след което тръгнал към с. Камен бряг и се блъснал в друг автомобил. Тогава е задържан от полицията. За щастие, жертви и пострадали няма.
Поредният случай на солидно подпийнал шофьор ни даде повод да потърсим от полицията информация за това колко са засечените от началото на 2004 г. Оказа се, че това са 271 водачи - от 1 януари до 5 юли. 151 от тях са шофирали със съдържание на алкохол в кръвта между 0.5 и 1.2 промила. Наложени са им административни наказания - актове по Закона за движение по пътищата. В същото време 120 са водачите, засечени от полицията с над 1.2 промила, което означава вече доста по-сериозна почерпка. Спрямо тях наказанието е по чл. 343, "б", ал. 1 от Наказателния кодекс, който гласи: "който управлява МПС с концентрация на алкохол в кръвта си над 1.2 промила, установено по надлежния ред, се наказва с лишаване от свобода до 1 година". В ал. 2 пък се посочва следното: "който управлява МПС с концентрация на алкохол в кръвта над 0.5 промила, установено по надлежния ред, след като е осъден с влязла в сила присъда за деяние по ал. 1, се наказва с лишаване от свобода до 2 години и глоба от 100 до 300 лева. Статистиката за цялата минала година сочи, че 262 водачи са засечени със съдържание на алкохол в кръвта до 1.2 промила, а над тази норма - 197.
Елементарна сметка показва, че минимум по един водач дневно е потенциален убиец на пътя и представлява смъртна заплаха за останалите водачи, пътници и пешеходци. Отделно стои въпросът с онези, които успяват да "минат между капките" и да се изплъзнат от полезрението на униформените, въпреки ежедневните полицейски проверки. Колкото и да засилят дейността си контролните органи обаче, безспорно е, че въпросът допира най-вече до личната отговорност на всеки, който сяда зад волана.

 


Сходни връзки

* СМЪРТНА ЗАПЛАХА НА ПЪТЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди