изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 05:40 EEST
ОКОЛО 50 ДЕЦА ПОВЕЧЕ СА СЕ РОДИЛИ ПРЕЗ ШЕСТТЕ МЕСЕЦА    
Новинина настоящата година в сравнение със същия период на предходната. Майчината смъртност е нулева, но расте броят на недоносените бебета

Около 40-50 деца повече са се родили през първите шест месеца на годината в Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич в сравнение със същия период на 2003 г., съобщи за НДТ началникът на Родилно отделение д-р Трифон Йорданов. От 1 януари до края на юни са проплакали 710 бебета, докато за цялата минала година са били 1 267. Д-р Йорданов е доволен от първите шест месеца на годината - новородените са се увеличили, майчината смъртност е нулева, няма и някакви драстични усложнения по време на раждане. Неонаталната смъртност - на новородени, е 11 на 1000 и е в рамките на нормалното за страната.
Увеличава се обаче броят на недоносените бебета - деца, родени с тегло под 2 500 грама, споделя с тревога д-р Йорданов. За шестте месеца на 2004 г. тя е с около 2 процента по-висока в сравнение в предходната година. През 2003 г. недоносените бебета са били около 17-18 промила, така че в края на годината началникът на Родилно отделение очаква те да са около 20 на 1000. Основните причини, според него, са в недоброто обхващане на бременните жени, както и неграмотността и ниският социален статус на бъдещите майки. Тенденцията за увеличаване на броя на бебетата, родени с по-ниско от нормалното тегло, е от няколко години, такова е положението в цялата страна, допълва д-р Йорданов.
Началникът на Родилно отделение споделя пред репортер на НДТ за още един проблем - с отпадането на районирането на оказваната медицинска помощ от началото на годината много бременни жени са насочвани от личните си лекари или от АГ-специалистите в ДКЦ-ата в здравни заведения във Варна и София. Не ставало дума за случаите, когато има медицински индикации. "Това, според мен, се прави от липса на колегиалност и на мисъл за областта" - коментира д-р Йорданов. И допълва, че болницата в Добрич разполага с всичко необходимо и по отношение на родилната помощ е на много високо ниво - не по-ниско от това във Варна. През първите шест месеца на годината Родилно отделение на МБАЛ е било обаче предпочетено от бъдещи майки от Силистра, Шумен, а също и от Варна.
НДТ
 


Сходни връзки

ОКОЛО 50 ДЕЦА ПОВЕЧЕ СА СЕ РОДИЛИ ПРЕЗ ШЕСТТЕ МЕСЕЦА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.16 секунди