изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 10:10 EEST
ПРОИЗВОДСТВОТО НА ПШЕНИЦА Т.Г. ЩЕ ЗАДОВОЛИ НАПЪЛНО ВЪТРЕШНОТО ПОТРЕБЛЕНИЕ    
Земеделие Консултативният съвет по зърното заседава днес в Министерския съвет

Производството на пшеница за тази година напълно ще задоволи вътрешното потребление, като се очаква да бъдат реализирани и около 700-800 хил.тона на международния пазар. Това беше отчетено на извънредното разширено заседание на Консултативния съвет по зърното, което се проведе в Министерския съвет. В него взеха участие представители на министерствата на икономиката и земеделието и горите, на кабинета на министър Филиз Хюсменова, на асоциациите на зърнопроизводителите, търговците на зърно, публичните складове за зърно, хлебопроизводителите и сладкарите, Съюза на мелничарите, Агенция “Държавен резерв и военновременни запаси” и др.

Извършеният пълен анализ на състоянието на есенните и пролетни култури за реколтната 2004 г. във всички области на страната показва, че количеството пшеница за пазарната 2004/2005 г. ще бъде в размер на 2 500-2 600 хил. тона, в това число – за изхранване на населението – 1 300 хил. тона, за семена – 250 хил. тона, за нуждите на животновъдството- 950- 970 хил.тона.

Засетите с пшеница площи са 10 102 хил.дка, което е увеличение с 12 % спрямо 2003 г. При сегашното състояние на посевите от пшеница реколта 2004 се очаква производството да бъде с 53,6 %-59,2 % повече спрямо предходната реколта.

Тази година има добра реколта. Средните добиви от декар са по-високи от обичайните, подчерта заместник-министърът на земеделието и горите Бойко Боев. За първи път от 5 години насам производството ще бъде по-голямо от прогнозираното потребление, изтъкна и изпълнителният директор на Софийска стокова борса Христо Миленков.

Държавният резерв трябва да бъде попълнен със 115 000 тона пшеница, което е по-малко от 3 процента от общото производство, заяви Йовчо Йовчев, изпълняващ функциите председател на Агенция "Държавен резерв и военновременни запаси".

Към момента са прибрани около 13 процента от засетите с хлебно зърно площи. Средният добив сега се изчислява на 400 кг от дка, каза председателят на Консултативния съвет по зърното Радослав Козаров. Той изтъкна, че жътвената кампания в страната е в пълен ход.
Участниците в заседанието се запознаха и с резултатите от извършената проверка от Националната служба по зърното и фуражите за готовността на лицензираните публични складове за зърно и регистрираните зърнохранилища в страната за приемане на зърно от новата реколта. Складовите помещения са ремонтирани, почистени и дезинфекцирани, везните и лабораторното оборудване са метрологично заверени, установи проверката.
МС/НДТ
 


Сходни връзки

ПРОИЗВОДСТВОТО НА ПШЕНИЦА Т.Г. ЩЕ ЗАДОВОЛИ НАПЪЛНО ВЪТРЕШНОТО ПОТРЕБЛЕНИЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди