изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 06:48 EEST
ИРАКСКИЯТ ВЪНШЕН МИНИСТЪР ЗА БЪЛГАРСКИТЕ ЗАЛОЖНИЦИ    
ЗаложнициСпоред последната информация на иракското правителство, двамата български граждани, отвлечени в Ирак, са живи. Това съобщи иракският външен министър Хошиар Зебари пред репортер на БНТ в Брюксел. Зебари участва в

срещата на министрите на външните работи на Европейския съюз. На пресконференцията в белгийската столица Хошиар Зебари увери, че иракските власти поддържат непрекъснат контакт с българското правителство и правят всичко необходимо за освобождаването на двамата българи.

Според иракския външен министър, все още не се знае със сигурност коя групировка е отвлякла българите.


Въпрос на Албена Воденичарова:

Каква е последната информация, с която разполагате за двамата български заложници в Ирак и как иракското правителство съдейства на българските власти да установят местонахождението и за освобождаване на заложниците ни?

Хошиар Зебари:

По информация, получена чрез наши контакти, знаем, че българите са живи. Трудността се състои в това, че ние на практика не знаем какви са тези хора, които са взели за заложници българските граждани. Може и да са криминални престъпници. Те нямат посочено местонахождение, те нямат механизъм за преговори. Иракското правителство се опитва да се свърже с похитителите чрез посредници и чрез местните полицейски сили и силите за сигурност в района.

Хошиар Зебари припомни, че цялата достъпна информация е позната от катарската телевизия "Ал Джазира", по която са видени заложниците и забулени мъже, които четат политическите си искания. Но кои са всъщност тези хоа, ние не знаем, каза още Зебари. Тези терористични и криминални прояви са политически мотивирани. Те целят да дестабилизарт новата иракска власт и да сплашат държавите, които изпращат своята помощ при нас - беше категоричен министърът.

"Аз силно се надявам - каза Зебари - българските граждани да бъдат освободени невредими". Той заклейми отвличанията и изблиците на насилие сред мирните чужди граждани, отишли да помогнат на Ирак в хуманитарни мисии за възстановяването му.

Зебари съобщи, че се е срещнал с българската делегация, която е в Багдад и която има за цел да установи възможно най-тесни контакти с групата, отвлякла българите. Днес отново министър Паси се срещна с иракския си колега, от когото е получил уверения за пълно съдействие в усилията за освобождаване на заложниците.

Хошиар Зебари пристигна в Брюксел тази сутрин. Поканата беше отправена към иракския министър-председател Ияд Алауи, който отказа да напусне Багдад поради усложнената обстановка там.

Днешната среща е първата между представител на иракската власт и Европейския съюз от десетилетия насам. По време на работния обяд, на който беше поканен, Хошиар Зебари обяви, че е време да се премине от устни обещания към конкретна помощ за Ирак от страна на ЕС, за което получи подкрепа.

От своя страна, европейските министри категорично се обявиха против евентуална смъртна присъда на подсъдимия Саддам Хюсеин.

Албена Воденичарова – кореспондент на БНТ в Брюксел


 


Сходни връзки

ИРАКСКИЯТ ВЪНШЕН МИНИСТЪР ЗА БЪЛГАРСКИТЕ ЗАЛОЖНИЦИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди