изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 09:39 EEST
СКАНДАЛЪТ "ШЕЛДЪН"    
ОбществоЗА МЕН ЦЯЛАТА СИТУАЦИЯ Е АБСУРДНА
Това коментира пред НДТ Галя Раданова - собственик на ЕТ "Рекламно информационен център - Добрич - Галя Раданова"


"За мен цялата ситуация е абсурдна. Никъде в Закона за авторското право и сродните му права няма текст, който да забранява да се издава книга с псевдоним на автора, какъвто и да е той", коментира пред НДТ Галя Раданова - собственик на ЕТ "Рекламно информационен център - Добрич - Галя Раданова". И посочи, че законът позволява на автора да избере сам дали да издаде книгата си под псевдоним, или не. И посочи чл. 15, ал. 1 от закона, според който авторът може да плати за издаването на книгата си и да я разпространява, както и чл. 53, ал. 1, който дава право на автора да прецени дали да ползва псевдоним. Г. Раданова посочи, че преписката й с Комисията за защита на конкуренцията тече от 3 юли м.г. Първоначално я уведомили, че има проверка за "евентуално нарушаване на чл. 32, ал. 2, във връзка с чл. 30 от Закона за защита на конкуренцията. "Поискаха ми отговори и аз ги дадох: вярно е, че книгата е издадена с псевдоним; вярно е, че авторът е българин; вярно е, че авторът не иска да разкрие самоличността си. Той има това право по чл. 15, ал. 1 от Закона за авторското и сродните му права", обясни Г. Раданова. И добави, че авторът има право да възложи на издател да издаде книгата. Тя обясни, че авторът на спорната книга има запазен ISBN за издаване на книга с такова заглавие и такъв автор, който се издава от Международната агенция за международния стандартен книжен номер. Той се обърнал към фирмата на Г. Раданова, която извършила предпечатната подготовка и го свързала с печатница. ISBN-ът е 954-91012-1-5 и този номер се дава, за да се издаде такава книга с такъв автор, като там изрично е упоменато, че е псевдоним. Ако е забранено да се издава с името Синди Шелдън, то не е трябвало да бъде издаден такъв ISBN, обяснява Г. Раданова. Тя поясни, че първоначалното обвинение срещу рекламната й къща било относно забраната да се ползват чужди фирма, марка или отличителен знак, за което било констатирано, че нарушение няма. Впоследствие се оказало, че тя е призната за виновна по чл. 32, ал. 2, който атакува тези, които извършват нарушение с цел заблуда - т.е., че името Синди Шелдън умишлено е написано, с цел да се заблудят читателите. Г. Раданова подчерта, че Комисията за защита на конкуренцията не е била сезирана от лица, които са били въведени в заблуждение, а се е самосезирала. Не било посочено кои са засегнатите фирми, нито данни с колко са намалели продажбите на Сидни Шелдън заради Синди Шелдън.
Пред НДТ Г. Раданова заяви, че смята да обжалва решението на комисията и потвърдилия го 3-членен състав на Върховния съд пред 5-членен състав на съда. Ако е нужно, била готова да стигне и до съда в Страсбург.

******************
Б.Р. Галя Раданова работеше като журналистка във в. "Добруджанска трибуна", за известно време при разразилите се конфликти в медията бе и изпълняващ длъжността главен редактор. По непотвърдена информация, продължава да е съдружник в изданието. По-късно за определен период от време работи и като пресаташе в екипа на кмета на Добрич инж. Лъчезар Росенов. По това време прояви интерес към Интернет и създаде свои електронни сайтове, включително и на Културно-информационен център на град Добрич. Работи по различни проекти.

 


Сходни връзки

СКАНДАЛЪТ "ШЕЛДЪН" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.13 секунди