изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 11:22 EEST
ДАВАТ НАЦИОНАЛИТЕ НА ДИМИТЪР ПЕНЕВ    
СпортДимитър Пенев отново ще води националния отбор по футбол. Офертата към треньор №1 на ХХ век бe отправена от Иван Славков навръх 59-ия рожден ден на Стратега вчера.

Завръщането на Пенев става точно 8 години след като Батето го уволни като национален селекционер. Снощи шефът на БФС пристигна пръв за тържеството на Пената, което се състоя в ресторант "Църна маца" край София.
Очаква се на 15 юли членовете на изпълкома да обсъдят предложението на Славков. Има вариант Христо Стоичков да стане помощник, твърдят източници от БФС.

Преди да предложи на Пенев, Батето е говорил с Бора Милутинович. Сърбинът обаче поискал повече пари. Както "7 дни спорт" вече писа, БФС предложи на Бора 500 000 евро за две години и още толкова при класиране за световното в Германия през 2006 г.

ИСТОРИЯ


Най-успешният треньор в националния отбор още не е казал последната си дума. Но дори и нищо повече да не постигне, Димитър Пенев пак ще си остане №1. Човекът, който се самоопределя като "обикновено селско момче, докоснало мечтите си".

Началото на треньорската му кариера е поставено преди 27 години. Започва във втора дивизия с Димитровград и е амбициран да го вкара в елита. Отборът обаче остава втори и Пенев напуска. Скоро след това получава шанс да се върне в ЦСКА като помощник на Аспарух Никодимов. Двамата работят и се разбират добре до началото на 1983 г., когато Стефан Божков идва на власт в армейския клуб. Той става и треньор на отбора, а за помощници води Жеков и Гаганелов. И до днес Пенев не може да разбере защо тогава му е посочена вратата. Но като истински шоп си казва: "Оти че се косим, като че ми мине."

Не свежда глава на никого


в ЦСКА и се връща в Димитровград. Но пак не успява да изпълни целта - "А" група. Новото предизвикателство е Кувейт. Повече от година се мъчи да се адаптира към местния климат и нравите на арабите - до април 1985 г. Връщайки се у нас, Пенев става свидетел на опита да бъдат заличени Левски и ЦСКА. Отборите са преименувани на Витоша и Средец, а Пенев е назначен за помощник на Серги Йоцов на Армията. Именно тогава двамата започват да налагат при мъжете ненавършилите още 20 г. Любослав Пенев и Христо Стоичков. Шанс получават и по-малките с година Емил Костадинов и Румен Стоянов. Постепенно Серги Йоцов сам предоставя властта на Пената. За да дойде август 1990 г., когато стачка в ЦСКА начело с капитана Трифон Иванов маха треньора от клуба. Близо година Пената е базработен и тъкмо когато се е отчаял,

идва поканата от Димитър Ларгов


тогавашния шеф на БФС. Неизвестно защо в медиите се появява заглавие "Стратега от Мировяне влиза в ролята на спасител на българския футбол". Думите се оказват пророчески, а прякорът остава завинаги. Три години по-късно България стига до най-големия си успех в историята - 4-о място в света. Преди това обаче Пенев е подложен на редица изпитания. Най-голямото от тях е бойкотът на футболистите от Левски преди решителния мач с Франция през есента на 1993 г. Вместо да преговаря с посредници, той решава сам да разреши проблема. Отива на Герена и след дълги разговори двете страни си стискат ръцете. Въпреки това Сираков и Пламен Николов отказват да пътуват за Париж. Негативите остават за тях - изпускат шанса да станат част от мача, който промени футболната ни история. За "Парк де Пренс" е казано всичко. Както и за

лудото американско лято


Загубата 0:3 от Нигерия в първия мач на американска земя стряска не само играчите. Запазващият винаги самообладание Димитър Пенев изпада в цайтнот. Пали цигара след цигара, заради което щатски полицай иска да го глоби 200 долара. Треньорът се чувства в безизходица - никога не е виждал играчите си толкова безсилни. Вместо да им се кара обаче, той ги качва на самолета и ги води чак до Чикаго при българския бизнесмен Шефкет Чападжиев. Приемът е на 45-ия етаж на един от небостъргачите в града. Там, под небето, никой не обелва и дума за загубата от Нигерия. На връщане отборът спира да хапне в един италиански ресторант и чак тогава Пенев проговаря за мача. Оттам нататък това е единствената тема на разговор. Победата над Гърция връща настроението. Идват успехите над Аржентина, Мексико, Германия. Квалификациите за европейското първенство в Англия също завършват с успех и нашите заминават за Острова с амбиции да докажат, че четвъртото място преди 2 г. не е случайно. Въпреки че печелят четири точки, нашите отпадат от европейското първенство и представянето е прието за неуспех. Димитър Пенев и неговият екип не получават предложения за нови договори и са принудени да напуснат националния отбор. 8 г. по-късно съдбата му дава шанс за реванш. На ход е Стратега от Мировяне.

ДРУГИТЕ ЗА НЕГО


Николай Илиев: Ненадминат психолог е, това не се учи


Радвам се, че съм имал възможността да работя с Димитър Пенев. От него съм останал с най-добри впечатления. Той е един изключителен специалист и медалите от световното са доказателство за това. Пената успяваше да намери баланса между различните характери на футболистите. Беше ненадминат психолог. А това е нещо, което не се учи.

Трифон Иванов: Истината е, че съм израснал с него


Няма да е пресилено, ако кажа, че Димитър Пенев е човекът, с когото съм израснал. Познаваме се отпреди 15 г., когато бяхме заедно в ЦСКА. Към Димитър Пенев имам най-топли чувства. Освен това е един от най-добрите специалисти както в България, така и в чужбина.

Йордан Лечков: Той е победител, а тях не ги съдят


Димитър Пенев е един изключително добър треньор и психолог както на терена, така и извън него. Останал съм с отлични впечатления и от човешките му качества. Пената е победител, а тях не ги съдят.

7 дни спорт
 


Сходни връзки

ДАВАТ НАЦИОНАЛИТЕ НА ДИМИТЪР ПЕНЕВ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди