изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 02:24 EEST
ЗАВЪРШИ КОНСУЛТАТИВНИЯТ СЪВЕТ ПО НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ    
Политика България ще продължи да участва във всички досегашни мисии зад граница, заяви Георги Първанов



България ще продължи да участва във всички досегашни мисии зад граница, но ще бъде определено отделно финансиране за военните ни контингенти, съобщи президентът Георги Първанов след заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност. Министерството на отбрана и ГЩ са натоварени да разработят единна концепция за военното ни участие в задгранични мисии, която Народното събрание трябва да утвърди.
Консултативният съвет по национална сигурност реши, че българските военни остават в Босна и Косово, в Афганистан, Етиопия, Ирак, Еритрея и Либерия. Затова обаче парите ще се отделят от парите на МО. За сега обаче не е ясно дали в перо от държавния бюджет или в отделен фонд към бюджета на армията. Това не удовлетворява съвсем военните.

“Има дълъг процес на тяхното реализиране, надявам се този път наистина институциите, които вземат решения, да ги вземат на основата на препоръките. Няма значение къде ще е перото за финансиране на мисиите, стига то да не натоварва текущият ни бюджет”, заяви ген. Колев.

Ген. Никола Колев смята още, че българската армия в момента дори е надвишила тавана на численото участие на наши войници зад граница – около 800 рейнджъри служат в посочените мисии.
На въпрос дали ще увеличим участието, както очакват от нас партньорите ни от НАТО, поне в Афганистан, президентът Георги Първанов заяви, че се стремим да изпълним изискванията на Алианса в най-скоро време, като спазваме баланса между участието с в мисии зад граница и задачите ни по националната отбрана.

Консултативният съвет по национална сигурност реши още, че трябва да се приеме нова стратегия за национална сигурност и военна доктрина. Счита се за необходимо да се подобри подготовката, подбора и мотивацията на нашите участници в мисии зад граница. Участниците в Консултативния съвет по национална сигурност остро осъдиха отвличането на нашите сънародници в Ирак и изразиха своето искрено съчувствие и съпричастност към страданието на техните роднини и близки. ИАФ/НДТ
 


Сходни връзки

ЗАВЪРШИ КОНСУЛТАТИВНИЯТ СЪВЕТ ПО НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди