изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 03:59 EEST
20 ЮЛИ - СВ. ПРОРОК ИЛИЯ /ИЛИНДЕН/    
ОбществоСв. пророк Илия се почита от всички християни като най-големия библейски пророк и заедно с Мойсей - като един от двамата най-велики старозаветни мъже.

Той е своебразен наследник на езическите богове на гръмотевицата и дъжда - Зевс, Перун, Тангра, Тор, като древните езически представи се приспособяват постепенно към култа на християнския светец. Житието на пророка представя как при смъртта му огнена колесница с огнени коне го отнесла с вихър на небето. В християнизираната митология, отразена и в песенните традиции, при подялбата на света на св. Илия се паднали "летни гръмотевици, летни трескавици". Свети Илия е господар на летните небесни стихии гръм и градушка и се смята още, че ходи по небето със златна колесница и преследва ламята, която пасе житата. Според преданията и митовете, светкавиците са огнени стремена, които хвърля по ламята, или огънят, който излиза от ноздрите и изпод копитата на конете му. Той дава дъжда и росата. Наричат го още Гръмовник, Гръмоломник, Гръмодел. На Илинден се спазва строго забраната за работа. В чест на светеца се коли курбан от най-стария петел и се изпича погача. Трапезата се кади от най-възрастния член на семейството. На този ден се организират и общоселски сборове с жертвоприношение на мъжко животно, като трапезата се нарежда извън землището, на високо място или под вековни дъбови дървета.
Илинден е еснафски празник на кожари, кожухари, самарджии и керемидари.
 


Сходни връзки

20 ЮЛИ - СВ. ПРОРОК ИЛИЯ /ИЛИНДЕН/ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди