изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 22:09 EEST
Годеницата на самоубил се пожарникар: "СТО ПРОЦЕНТА СЪМ СИГУРНА, ЧЕ НЕ СЕ Е ГРЪМНАЛ САМ"    
Ред и сигурностДни преди датата на сватбата им, Станислав е намерен мъртъв

В края на миналия месец по електронната поща на НДТ бе получено писмо от 24-годишната Миглена Георгиева Богданова от Добрич. На 26 юли м.г. тя е трябвало да встъпи в брак с 37-годишния инспектор в РС ПАБ в града Станислав Кръстев Трифонов. Дни преди щастливото събитие обаче огнеборецът слага край на живота си, като се застрелва с "Макаров". НДТ тогава писа подробно за самоубийството. Нека припомним фактите:
Безжизненото тяло на Станислав Трифонов е намерено на 7 юли 2003 г. около обяд в бившата сграда на Техникума по автотранспорт. Открива го мъж, за когото тогава се знаеше, че е клошар. Пожарникарят се е гръмнал сградата, в която през последната година има два големи пожара и той е участвал в гасенето им. От РДВР бяха категорични, че се касае за самоубийство, но отказаха подробности по случая.
"Бих искала, ако е възможно, да ми помогнете с някакъв съвет. Ще се постарая накратко да ви запозная със случая си" - така започва писмото си Миглена Георгиева.
В него тя разказва, че със Станислав имали насрочена дата за сватба - 26 юли. Живеели при нейните родители. На 7 юли м.г. пожарникарят отишъл на работа, а по обяд полицаите й казали, че е намерен прострелян. "Веднага се лансира версията за самоубийство, но един толкова щастлив, добър и искрен човек, още повече очакващ дете от бъдещата си съпруга, не би посегнал на живота си" - подчертава Миглена, която тогава е бременна в третия месец - "Той беше десничар, а е прострелян от лявата страна, но не в слепоочието, а отзад в главата. Това е много трудно, според експертите, да се извърши с 25-милиметров "Макаров". Миглена сподели, че е сто процента сигурна, че Станислав не се е самоубил. Още повече, че в деня, когато е намерен мъртъв, е трябвало да отидат двамата, за да купят брачните халки и да изберат булчинска рокля. По нейните думи има още един странен факт - човекът, който го е намерил, според Миглена, е бил пребит няколко дни след това на същото място и след това е починал.
"Делото е приключило и през ноември е изпратено с мнение за прекратяване в прокуратурата", каза директорът на Окръжната следствена служба в Добрич Драгостин Байчев по повод въпрос на НДТ докъде е стигнало разследването на причините за смъртта на Станислав Кръстев Трифонов. То е било образувано по чл. 115 от НК - за убийство, но всички експертизи и събрани материали говорели категорично за самоубийство. Такива дела по принцип се водели от дознатели, но тъй като ставало въпрос за служител на МВР е било поверено на следовател от ОсЛС. "За нас нещата са ясни" - категоричен бе Д. Байчев.
Вследствие, може би, на трагичната загуба, Миглена ражда детенцето си в осмия месец - на 19 декември 2003 г. Светослав - кръстен на нейната майка Светла и на баща си Станислав, се родил жив и здрав и вече е на седем месеца. Оттук-нататък обаче за неговата майка започват отново мъките. Завежда дело за бащинство, защото детето носи нейните презиме и фамилия. Оказва се, че за да се докаже, че детето е от Станислав, трябва да му се направи ДНК-експертиза. За целта обаче трябва да е навършило шест месеца. В същото време малкият има право да получава пенсия в размер на 50 процента от заплатата на баща си. Молбата за това следва да се подаде до шестия месец на детето, както Миглена е направила. Молбата не е одобрена, защото към нея трябва да има удостоверение за наследник, а в момента върви делото за бащинство. Първото заседание е насрочено за октомври, тогава ще се определи и кога ще се направят ДНК-изследванията на детето.
"В случая става въпрос за два закона, които са в абсолютно несъответствие. За единия трябва детето да е по-малко от шест месеца, за другия закон да е над шест месеца." - пише още Миглена Георгиева - "Кажете ми това справедливо ли е? Не е ли ужасно, че детето ми, освен че е на половина сирак, е и без права? Каква е тази наша държава? Моля за вашия съвет, защото аз вече не виждам никакъв изход? Не си струва тук да се раждат деца, толкова съм огорчена."
НДТ се обърна за коментар към специалисти от РУСО. Оттам обясниха отново, че детето ще може да получава наследствена пенсия, едва след като се подаде заявление с удостоверение за наследник. Правата му за това ще бъдат породени в този момент, но няма да се изплатят сумите от предходните месеци. "За пръв път се сблъскваме с подобен случай. Той е извънреден, но друго не може да се направи" - обясни Марияна Каракашева, началник отдел "Пенсии" към РУСО в Добрич.

 


Сходни връзки

Годеницата на самоубил се пожарникар: "СТО ПРОЦЕНТА СЪМ СИГУРНА, ЧЕ НЕ СЕ Е ГРЪМНАЛ САМ" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди