изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 07:54 EEST
КЪДЕ ПО СВЕТА ПИШАТ НАЙ-ЗЛЕ ЗА БЪЛГАРИЯ    
По светаТурски, македонски и испански медии най-негативни към България
Проучване на медийния образ на страната ни по света беше представено на провеждащата се в Банско годишна среща на Българската медийна коалиция (БМК).



Според данните най-критични към България са македонските, турските и испанските медии.

Най-голям брой медии, които са отразили България по някаква причина, са в Турция.

След нея се нареждат повечето балкански държави и Испания, където образът на българите се свързва преди всичко с криминални прояви.

Данните от изследването сочат, че основната тема, с която страната ни е занимавала средствата за масова информация в чужбина, е евроинтеграцията и приключването на преговорите на България за членство в ЕС, а на второ място - делото в Либия.

Изцяло положително в чуждестранните медии е отношението към страната ни, когато става въпрос за културни събития, допълва БНР.

Много често пресаташетата в съответните посолства не могат да дадат каквато и да било информация за медиите, което прави лоша услуга на страната ни, коментира Ели Хауърд, която е ръководител на Българската редакция на Би Би Си (BBC.bg) в Лондон.

Макар културата ни да се оценява добре по света, за нея се знае много малко и често се случва за българските народни песни да се пише, че са с турски, сръбски или гръцки мотиви, посочи още тя.

За основа на изследването са послужили справките в бюлетина на МВнР в периода 1 май-31 юни т.г., с общо 789 регистрирани публикации.

В презентацията на данните се цитират и отделни примери на положително отношение към страната ни.

В рамките на поредица от седем репортажа, посветени на Румъния и България като кандидатки за членство в ЕС, хърватският вестник "Нови лист" (излизащ в Риека, но с национално разпространение) например помества на 28 май материал, озаглавен "Черноморската пазителка на непредвидимите Балкани".

"България е непредвидима като симпатичния и необичаен навик на нейните жители: когато искат да кажат "да" българите най-често отрицателно кимат с глава, а когато отричат, кимат сякаш потвърждават", обяснява изданието.

Одринският седмичник "Йешилюрт" пък е поместил "Реакция срещу смъртните присъди", а подзаглавието на публикацията гласи: "Пълна подкрепа от турската общественост за петте български медицински сестри".

Посочените примери за отрицателно отношение обаче са повече.

- "Триполи поуст" е поместил писмо от нигериец до редакцията, в което смъртната присъда за българите се подкрепя.
Читателят сравнява трагедията на заразените либийчета с драмата на африканските деца "използвани" и "убивани" за лабораторни изследвания.

- Бившият ГДР официоз "Нойес дойчланд" е публикувал статия от Томас Фрам с подзаглавие "Нови пиеси в афиша на българския политически театър".
Авторът иронично отбелязва, че в момента в България има 256 партии, колкото са и общините.

- Майкъл Фоули пише в ирландския "Айриш таймс":
"София е град на контрастите. "Обеля" е мрачно и занемарено място. През пролетта калта отстъпва пред тревата и плевелите високи до колене. В порутените панелни блокове живеят хора, които никога не пият капучино в супермодерни барове и не пазаруват в бутици.

Корупцията е най-големия проблем. (...)
Корупцията и мафията не позволяват на бизнеса да се развива. (...)
Невинен гражданин може да бъде убит, ако попадне в някоя от мафиотските престрелки."

- На 14 юли чешкият "Право" е пуснал дописка със заглавие "Предприемачеството в България е авантюра" - разказ за убита от мафията търговка на яйца и аналогия с "политическите чадъри" и банкера Славчо Христов (управител на вегетариански ресторант).

- Румънският "Адевърул" е цитирал думите на министър Георги Петканов, че "за да не вземат подкупи, българските полицаи ще ходят със зашити джобове".

- Телевизия Си Ен Ен пък споменава страната ни по повод публикация в "Уошингтън таймс" за книга относно войната в Камбоджа.
В книгата се обвинява България, че е освободила затворници, за да служат като умиротворители в Камбоджа, а един от авторите й описва българите като "батальон от криминални лунатици, пристигнали на земята на беззаконието. Те са пияни като моряци, изнасилват беззащитни камбоджански жени и разбиват колите на ООН със забележителна честота."

- Германският "Тагесшпигел" от своя страна съобщава, че по данни на европейските разузнавателни служби ислямски радикали създават свои оперативни бази в Полша, България и Румъния.
Цитиран е подслушван ислямист, според когото "в Полша и България всичко е толкова лесно, защото мнозина са корумпирани. Можете да ги купите с долари, а освен това контролът и бдителността са по-слаби в сравнение с други европейски страни."

- Македонският "Вечер" е пуснал статията "Българи след Шенген" по повод коментарите в западната ни съседка, че през последната година 4000 македонци станали българи.
На финала авторът Владимир Тулевски призовава правителството да не сменя термина "влада" с "правителство", защото това е белег на побългаряването.

- "Македония днес" пък е препечатал статия от "Народна воля" със заглавие "България обхваната от жестока болест - шовинизъм".
В публикацията се коментират "някои аспекти на великобългарския шовинизъм".

- "Вечер" и агенция "Макфакс" са отделили внимание на решението за изграждане на паметник на Филип Македонски в Пловдив, както и на обстоятелствата, свързани с това.
netinfo.bg

 


Сходни връзки

КЪДЕ ПО СВЕТА ПИШАТ НАЙ-ЗЛЕ ЗА БЪЛГАРИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.17 секунди