изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 13:09 EEST
НА ОБЛИГАЦИОННИЯ ЗАЕМ НЕ МУ СЕ РАЗМИНА И НА СЕСИЯТА    
ОбществоОбщината предостави безсрочно за безвъзмездно ползване база за Държавен архив

Общината предостави безсрочно за безвъзмездно ползване база за Държавен архив



Поредицата питания на водача на листата общински съветници от коалиция "Социалисти и социалдемократи за Добрич" Ясен Пенчев от последните дни продължи и на вчерашната, последна преди лятната ваканция, сесия на Общинския съвет. Това бе очаквано, след като неотдавна соцлидерът изрази недоволство от това, че кметът отговарял на питанията му, включително и за облигационния заем, писмено, тъй като нямало дебат пред обществеността. Вчера той отново си намери поле за изява по време на разискванията за изпълнението на бюджета на общината за полугодието. Питанията му тръгнаха от това къде са отразени средствата, платени за разходи по облигационния заем. Впоследствие, явно прочел По-добрия вестник, се интересуваше и за отразяването в бюджета на очакваните чисти приходи от около 180 000 евро от депозирането на парите от облигационния заем. На съветниците, които му обясняваха, че измества темата на дневния ред, той пък разясняваше, че те са подценявани в случая.
Първият зам.-кмет Иван Колев му обясни, че са описани в раздадената на съветниците докладна записка. Колегата на Я. Пенчев Владимир Калчев пък негодуваше, че доклада за изпълнението на бюджета се внася не от кмета Детелина Николова /тя, както НДТ вече съобщи, от вчера е в Индия в състава на делегация на министър С. Паси/, а от зам.-кмета Иван Колев. Наложи се да му бъде обяснявано, че при отсъствието на кмета правомощията му са делегирани на първия му заместник с нарочна заповед. Така дебатът в залата отново се върна върху облигационния заем, за да постави Я. Пенчев въпроса, че банка "Биохим" е подала по-добра оферта от одобрения инвестиционен посредник "Ти Би Ай Инвест". В отговор пък И. Колев обясни, че вярно - "Биохим" предложила лихва с 0,25% по-ниска, но с условие, че офертата й трябва да се приеме от Съвета на директорите на банката, който пък е в Австрия. Според общинския финансист, това не е било реално предложение, а опит на "Биохим" да забави процедурата, тъй като се е опасявала, че общината ще се откаже от нейното обслужване. И. Колев обясни на словесния си опонент, че бърка избора на финансов консултант и на инвестиционен посредник. В крайна сметка след дебата за облигационния заем, общинските съветници приеха отчета за изпълнението на бюджета за първото полугодие. Според него, собствените приходи са събрани на 56,50 на сто от годишния план, а са изхарчени 46,64 на сто от средствата за държавни дейности и 43,37 на сто от парите за местни дейности за годината.
Общинските съветници предоставиха за безсрочно безвъзмездно ползване 609 кв. метра от сградата на Младежкия дом на териториалната дирекция "Държавен архив". . На кмета обаче бе възложено да търси трайно решение на проблема със сградата на архива. Бе припомнено, че преди 1989 г. е имало решение за настаняването му в сегашната сграда на община Добричка, което вече е невъзможно. Заради недостатъчната база, част от архивите сега били разпръснати по села. Бе приета и докладна записка за утвърждаване на разходите на кмета Детелина Николова за командировки за второто тримесечие на т.г. За командировки в страната са похарчени 585 лева, а за чужбина 1 333 лева. Приета бе и докладна записка за общинската собственост - инвентаризиране, принципи и насоки за придобиване и разпореждане. Актуализирана бе Наредба -1 за осигуряване на действени мерки за опазване и стопанисване на общинската собственост. Бяха приети минимални наемни цени за отдаване на общински терени и нежилищни имоти от търговските дружества с общинско участие. Цените са същите като при отдаване от общината. Вчера Общинският съвет взе решение за обявяване в ликвидация на "Добрич радио" заради натрупани задължения. Приета бе и нова Наредба за упражняване правата върху общинските части от капитала на търговските дружества. Съветниците одобриха и начина, по който ще бъдат изразходвани средствата, набрани по Закона за туризма. Те ще отиват за мероприятия, свързани с развитието на туризма на територията на общината - изработване на информационни табла, информационна брошура и рекламни материали за туристическия потенциал на Добрич.
ж
 


Сходни връзки

НА ОБЛИГАЦИОННИЯ ЗАЕМ НЕ МУ СЕ РАЗМИНА И НА СЕСИЯТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди