изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 14:03 EEST
МАКЕДОНСКИ ВЕСТНИК ОБВИНЯВА БЪЛГАРИЯ В ОПИТИ ЗА НАСИЛСТВЕНО БЪЛГАРИЗИРАНЕ НА МАКЕДОНЦИ В АЛБАНИЯ    
По светаСкопие. "София иска да побългари македонците в Албания”, пише в днешния си брой македонският вестник “Дневник”.

Председателят на българския парламент Огнян Герджиков е поискал от албанския си колега Сервет Пълумби Тирана да признае правата на българското малцинство в Албания, съгласно законите на страната и международните конвенции, пояснява вестникът, позовавайки се на албански медии. България би оценила високо подобен жест, който би бил в рамките на добрите двустранни отношения, допълва вестникът. Какъв е бил отговорът на Пълумби, не се съобщава, продължава “Дневник”, цитирайки данни, “че като българско малцинство в Албания се признават жителите от областта Голо Бърдо и няколко села в околността на Корча и Пешкопеа”.
“Дневник” твърди, че в района на Голо Бърдо от дълго време се “провеждат различни пропаганди за асимилацията на 35 000 македонци, като една от тях е опитът за насилствена българизация”. Македонският ежедневник публикува и изявление на председателя на сдружението на македонците от Голо Бърдо Кимет Фетаху, който казва, че “освен македонци, както мюсюлмани, така и християни и албанци представители на други национални общности няма”.
Фетаху заявява, че “в 16-те села живеят единствено етнически македонци. Едно от селата е със смесено население, а други пет са с албанско”.
“Дневник” подчертава, че до този момент, въпреки искането за признаване на малцинствения статут на македонците от Голо Бърдо и от Гора от страна на албанското правителство това все още не е сторено. Според вестника, поради голямата бедност, в която живеят хората в тези райони през последните години “български мисионери са носили помощи под формата на храна и облекло на своите сънародници българи и са им предлагали български документи, но според данни на македонските сдружения в местността не е имало голям отзив за тази инициатива”. В оригиналния текст на публикацията “сънародници българи” е поставено в кавички.
IAF/NDT
 


Сходни връзки

МАКЕДОНСКИ ВЕСТНИК ОБВИНЯВА БЪЛГАРИЯ В ОПИТИ ЗА НАСИЛСТВЕНО БЪЛГАРИЗИРАНЕ НА МАКЕДОНЦИ В АЛБАНИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди