изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 09:21 EEST
ДНЕС СЕ ВЪЗСТАНОВЯВА БЪРЗИЯТ ВЛАК "АЛБЕНА"    
НовиниВлакът "Албена" бе спрян с въвеждането на разписанието на влаковете от 27 юни.
ЖП-връзката между Силистра и София ще се осъществява по нов маршрут, нов график и с нови цени, които влизат в сила от 1 август в посока Силистра и от 2 август в посока София.

НДТ ПРИПОМНЯ НА ЧИТАТЕЛИТЕ


ПОБЕДИХМЕ ЗА ВЛАКА "АЛБЕНА"

От 1 август се възстановява бързият влак "Албена", който бе спрян с въвеждането на разписанието на влаковете от 27 юни. Това съобщиха вчера от областната управа в Добрич.

Там вчера е получено писмо до областния управител на Добричка област Иван Иванов от изпълнителния директор на БДЖ Наско Цанев. С него уведомяват губернатора, че от 1 август се изменя схемата на движение на влаковете София-Добрич-Кардам и обратно и по този начин се възстановява бързият влак "Албена" -2637 и -2636. Решението за връщането на влака "Албена" е по повод възраженията на областния управител Иван Иванов и кметовете на Добрич Детелина Николова и на Ген. Тошево Димитър Михайлов. Припомняме, че протестните писма на кметовете бяха съпроводени и с подписки от гражданите на засегнатите общини. Тази неделя среща по този повод с вицепремиера и министър на транспорта и съобщенията Николай Василев имаха народният представител д-р Антония Първанова и кметът на Добрич Детелина Николова. На срещата те настояха да се върне влакът "Албена" и към него да се прикачват вагони от Варна. От писмото на Наско Цанев вчера става ясно, че към влака "Албена" ще се прикачват не варненски, а силистренски вагони. В участъка София-Каспичан влакът ще вози директни вагони за и от Силистра, се казва в писмото на изпълнителния директор на БДЖ. От него става ясно, че от София влак "Албена" тръгва в 21 ч. и пристига в 6,40 ч. в Добрич и в 7,40 ч. в Ген. Тошево. От Добрич тръгва в 20,40 ч., за да пристигне в София в 7,40 ч.
Снощи в билетната каса на железопътната гара в Добрич още не бяха получили новото разписание.

ПРЕДЛОЖЕНИЕ ДО ВИЦЕПРЕМИЕРА НИКОЛАЙ ВАСИЛЕВ ДА ЗАКРИЕ ЖЕЛЕЗОПЪТНА ГАРА - ГРАД ДОБРИЧ

Благодарим ти, партийо НДСВ, и на теб, партийо ДПС, че от снощи ни спряхте бързия влак "Албена" и ни пуснахте на воля и без цървули към Европейския съюз!
Българската държава процъфтява!
Социализмът на Тодор Живков да яде ряпа, задето построи нова жп гара в Добрич и задето пусна бърз влак от София до Кардам, наречен на името на любимия му курорт и любимата му героиня от творчеството на Йордан Йовков - Албена.


Вицепремиерът Николай Василев реши да научи пътниците от все още българска Добруджа и да изтрие тъжните им спомени как са се мъчили да пътуват спокойно от Кардам, Генерал Тошево и Добрич, все още български градове, до вдъхновяващата ни с управленците си и демократичните стрелби на месо из ресторантите грижовна столица на България - София. Бог да благослови изтрепаните на другия свят да станат депутати от НДСВ и ДПС.

Защо му е на добруджанеца жп гара? Да му тракат влаковете ли? Да изпраща с по-евтини билети студенти, ученици, войници, пенсионери из страната и чужбина? Да си спомня как е имало влак до Констанца? Как на гарата в Добрич са слизали туристи от Германия, Полша, Съветския съюз?... Как един след друг излизаха от България претъпкани влакове с хранителни стоки, с машини, с мебели?... Как влизаха композиции с въглища, дървен материал, торове, машини? Да минават и да стряскат дрямката на онази му работа на вицепремиера Ники Василев, за която Негово Му Величество си мисли, че и тя е икономика?

Не ни трябва на нас в Добрич жп гара. Камо ли две. Не ни трябват дори релси. Даже всички жп гари в Добруджа не ни трябват. Току виж руснаците дошли с танкове по линиите. Или пък румънците. Че на добруджанци ни взеха летището. Взеха ни заводите. Взеха ни и земята. Почивните станции. Болниците. Аптеките. Плажовете. Мангана. Петрола. Въглищата. Електропроводите. Животните. Научните институти. Житото... Защо са ни гари и линии?

България цъфти. И не достигат пари за мерцедесите в Депутатското събрание. Не достигат пари да се вдигат заплатите на бюрократите. Не достигат пари за посланици. За консули. За правителствени самолети. За евтини кюфтета и платена любов. За яхти и мисии до Острови Зелени нос. Не ни достигат пари да пълним хазните на чуждите банки и застрахователни агенции. Не ни достигат пари за изплатим заемите, които окрадоха същите тези, които ги взеха. Вицето Ники Василев трябва да пести. Трябва да икономисва пари, за да можем да си връщаме по-рано, отколкото сме се договорили, заемите, защото може утре същото това Ники да не е вече вицепремиер и министър, заедно с цялата глутница добермани.

Ние, добруджанци, трябва да помогнем на държавата, като седнем на задниците си и станем крепостни българи. Тогава ще съкратим гараджиите, дори няма да ни идват инспектори от София и да ни ядат рибата в шабленския и дуранкулашкия гьол. Релсите ще продадат на вторични суровини, а с тях Николай Василев ще си направи малко скромно хотелче в Слънчев бряг или на Златните пясъци. С чакъла ще проправи път до вилите си. Ще има и за колегите му. Семафорите ще изпратим за светофари в София. Кабелите ще дарим на ромите по програмата "От кражба към заетост". Траверсите ще изпратим за Турция, там строят нови железни пътища. А по линията ще сеем царевица, ще отглеждаме диви прасета и ще каним милионерите на ловен туризъм.

Когато добруджанецът види, че България вече прецъфтява, ще си каже: Едно време, през румънско, румънският крал започнал да строи железница, която да свързва Добруджа с Констанца и Букурещ. Прав е бил човекът. За какъв дявол Хитлер и Сталин са го спрели и са ни подарили на Цар Борис? Те не са ли знаели, че един ден ще възмъжее синът му Симеон, добруджанци с опиянение ще гласуват за него и той ще им стори добро. Ще им отреже пъпа от София и ще ги върне на Румъния. Защото те и без него ще се върнат, тъй като Бог, Цар, Президент, Депутат са високо, а София е далеко.

Добруджанци, нека благодарим на царя-премиер Симеон Сакскобургготски за любимеца му от Варна Николай Василев, нека благодарим на добруджанското лоби от ДПС-НДСВ депутати, че спряха бързия влак "Албена". Закъде сме се забързали? За Европейския съюз? Че там возят хората с влакове и на по-ниски цени, а не както тук - с кочини. Вземи си кочините, Царю, вкарай Николай Василев и другите в тях и ни остави сами да се оправяме пеш по пътя към столицата. Която си изберем. На идващите парламентарни избори ще си спомним с умиление за грижовността на вицепремиера и транспортен министър Николай Василев така, че повече и да не става дума за него!

Ега ти демокрацията, едно човече, което след като слезе от властта и ще изчезне от България, да решава проблемите на тези, които ще изплащат десетилетия некадърните му решения!

Аз - Димитър Дуков и хиляди още като мен, които не искат Добруджа да бъде глуха провинция за една столица, която вече си няма и държава.

БДЖ ПОРЪЧА ДИЗЕЛОВИТЕ МОТРИСИ, ОТ КОИТО ЧАКАМЕ И В ОБЛАСТТА

Български държавни железници" АД е обявило открита процедура за възлагане на обществена поръчка за доставка, окончателна окомплектовка, последващ ремонт и поддържане на нови мотрисни влакове за превоз на пътници, съобщи вчера агенция "Фокус".

Припомняме, че една от тези дизелови мотриси очакваме да пристигне и в Добричка област. Това поискаха от вицепремиера и министър на транспорта и съобщенията Николай Василев народният представител д-р Антония Първанова и кметът Детелина Николова. Той даде съгласието си такава мотриса да обслужва жп гарите от Добричка област.
Общо 25 такива мотриси се очаква да пристигнат у нас. От тях 15 са 3-вагонни, а десет 4-вагонни. Те са предназначени за обслужването на крайградските и регионални превози на пътници. Всички такива влакове трябва да разполагат с нископодова част за качване на инвалидни колички и специални тоалетни, предназначени за ползване от трудноподвижни лица.

Н. ВАСИЛЕВ ОБЕЩАЛ ДА ПУСНЕ "АЛБЕНА ЕКСПРЕС"


Той е дал това уверение на среща вчера с народния представител от НДСВ Антония Първанова и кмета на Добрич Детелина Николова. Вицепремиерът довел 11 министри на транспорта на разходка до нос Калиакра, Двореца в Балчик и курорта Албена

Вчера вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Николай Василев, заедно с още 11 негови колеги са били на посещение в Добричка област. Запознаването с нос Калиакра, "Двореца" в Балчик и курорта Албена е било включено в културната програма на семинара в Евксиноград, в който участват транспортните министри на България, Румъния, Босна и Херцеговина, Хърватия, Македония, Албания, Гърция, Турция, Сърбия и Черна гора, Русия, Украйна и Молдова. Използвахме възможността да ги поканим в Добричка област и да поставим пред вицепремиера и министър на транспорта и съобщенията Николай Василев проблема със спрения бърз влак "Албена", каза д-р Първанова. Тя и кметът на Добрич Детелина Николова са го запознали с необходимостта от връщането на влака, който, особено през зимните месеци, е основна връзка със столицата и други части на страната. Като домакини в разговорите са участвали и кметовете на Каварна Цонко Цонев и на Балчик Красимир Михайлов.
Министър Н. Василев е обещал да посети Добрич с екип от експерти и на място да обсъди необходимостта от бързия влак. Още днес Д. Николова ще изпрати покана за това. Очаква се тази визита да се реализира до 1-2 седмици. Тъй като представеният до момента анализ от БДЖ, въз основа на който влакът "Албена" бе спрян, не е бил добре аргументиран, а само е било посочено, че е с цел икономическа ефективност, д-р Първанова е настояла за мотивиран анализ за преструктурирането на БДЖ и спирането на "Албена", който министър Василев е разпоредил да се изготви.
Вицепремиерът е приел направените от д-р Първанова и Д. Николова предложения влакът да се казва "Албена експрес", да тръгва от Добрич, а вагоните на варненския влак да се прикачват към него. Поискано е още той бъде с променлив брой вагони, които да зависят от потребностите, като има гъвкавост при определянето на броя им от 24 часа. Целта е да се задоволят нуждите на пътниците, но в същото време да не пътуват празни вагони при по-малко пътници. Министърът е приел и другото предложение - една от новите дизелови мотриси да бъде предоставена именно за "Албена експрес".
Н. Василев е обещал да се върне в Добрич с необходимите анализи и аргументация. Тук той ще се срещне с медиите и обществеността, които д-р Първанова и кметът Д.- Николова призовават митивирано да представят необходимостта от връщането на влака "Албена". Надявам се при идването си вицепремиерът да обяви поисканото и обещаното на срещата вчера като взети решения, каза пред НДТ д-р Първанова.

БДЖ ОТРЯЗА ДОБРУДЖА ОТ СТОЛИЦАТА

От вчера бързият влак "Албена" е спрян с решение на ведомството на вицепремиера Николай Василев. Двойно по-малко добруджанци вече могат да пътуват до столицата

Подведомственото на вицепремиера и министър на транспорта и съобщенията Николай Василев БДЖ от вчера остави Добрич и областта още по-изолирани от столицата и другите части на страната. Това стана с реализацията на намерението за спиране на бързия влак "Албена". Нещо, което правителството на Иван Костов преди няколко години не успя да направи заради силния отпор на добруджанци, сега стори НДСВ. Независимо от протестната декларация на един от двамата кметове на НДСВ Детелина Николова, която с подписка бе подкрепена от 3002 добричлии и протеста на председателя на Общинския съвет и кмета на Ген. Тошево Недко Марчев и Димитър Михайлов, също подкрепени с подписка. Независимо от разговорите, които водиха народните представители от Добричка област д-р Антония Първанова и Енчо Малев, и уверенията, които д-р Първанова бе получила за сформиране на работна комисия, която да разгледа протестните писма и да обсъди нова транспортна схема.
Добричка област, за която Симеон Сакскобургготски по време на предизборната си кампания през 2001 г. увери, че ще има специална политика на правителството, и която даде най-много гласове на НДСВ на парламентарните и местни избори, се оказа изолирана. С едно решение на транспортното министерство. От вчера бързият влак "Албена" е заменен с влак 29 105. В него не само броят на местата е намален наполовина, но и добруджанци ще имат другото притеснение - че трябва да се прикачват на гара Повеляново към влак за София. Досега влак "Албена" имаше три второкласни, един първокласен и 2 спални вагона. От снощи безличното 29 105 тръгва от Добрич с един спален и два второкласни вагона. Така броят на седящите места - в първа и втора класа се намаля от около 360 на 180, което е двойно по-малко. Двойно се намаляват и спалните места. Служители на добричката железопътна гара обясниха пред НДТ, че макар досега не всеки път влакът "Албена" да се е пълнила на 100 процента още от Добрич, то на следващите гари той е имал пълна пълняемост, дори с правостоящи. Той е бил удобен и е обслужвал пътници и от други части на страната. Имало е и много случаи, особено в празнични и неделни дни, когато влакът се пълнел още от Добрич.
Новото разписание на влак 29 105 е тръгване от Добрич в 21,07 ч. и пристигане в София в 6,34 ч., което означава 9,27 часа пътуване. В обратна посока то е по-дълго - 9,48 часа с тръгване от София в 23 ч. и пристигане в 8,48 ч.
Вчера НДТ потърси за коментар и народния представител д-р Антония Първанова, която няколко дни по-рано беше заявила, че очаква спирането да не бъде въведено в сила от 27 юни, докато не се проведе заседание на работната комисия за разглеждане на жалбите срещу спирането на влаковете. Пред НДТ тя сподели, че ще има специална комисия по тези въпроси, на която инициатори са депутатите, областните управители, кметовете на регионите, които са засегнати от спирането на влаковете, но домакин е председателят на парламентарната комисия по транспорт, обясни д-р Първанова. И добави, че тепърва започват да се обсъждат жалбите за спрените влакове и да се преразглежда цялостната транспортна схема. Според нея, макар и от вчера влакът "Албена" да е спрян, не всичко било окончателно загубено. НДТ

ЩЕЛИ ДА ПРЕРАЗГЛЕЖДАТ СПИРАНЕТО НА "АЛБЕНА"


В неделя ще стане ясно дали той може да бъде спасен от секирата на вицепремиера Николай Василев


Специална работна комисия да обсъди всички жалби срещу спирането на железопътни влакове и да се преразгледа решението на транспортното министерство е получила като уверение народната представителка д-р Антония Първанова. Вчера тя е имала среща с председателя на парламентарната комисия по транспорт проф. Мирчев. При него вчера е получена и протестната декларация, инициирана от кмета на Добрич Детелина Николова срещу спирането на бързия влак "Албена" и заместването му от 27 юни с един спален и два пътнически вагона, които да се прикачват на Повеляново. Д-р Първанова добави, че в комисията имало много жалби и от други засегнати градове. Тя е получила уверение, че ще бъде свикано заседание на комисията заедно с депутатите и експерти от БДЖ, за да се огледа отново транспортната схема и да се преразгледа решението за поетапно спиране на влакове, което започва от тази неделя и включва спирането на влака "Албена". Д-р Първанова е получила уверение, че тя ще бъде включена в комисията. Според нея, разпореденото спиране на влака "Албена" от 27 юни би следвало да не се реализира преди да станат ясни резултатите от преразглеждането на проблема. НДТ


НА 27 ЮНИ УПРАВЛЯВАЩИТЕ СПИРАТ ВЛАКА СОФИЯ-ДОБРИЧ-КАРДАМ "АЛБЕНА"

Жп-синдикати: Спирането на влакове няма да оздрави финансово железниците

В писмо на Регионалния синдикален съвет на железничарите в Горна Оряховица до министъра на транспорта и съобщенията Николай Василев пише, че изявленията на представители на транспортното министерство, че железниците у нас са губещи, водят до нарастване на социалното напрежение.

Авторите на писмото твърдят, че по света няма печеливша железопътна компания и с тревога споделят,че през последните 10-15 години на БДЖ се гледа само като на източник за скраб.

Според синдикалистите, предстоящото спиране на влакове няма да доведе до финансово оздравяване на железниците.

По новия график влаковете ще пристигат на крайните гари само с половин час по-рано за сметка на обречени на изолация цели райони и лишаване на хората от малките селища от възможността да пътуват.

Едва ли преотстъпването на маршрути от държавната железница на други превозвачи е в интерес на влизането на България в Европейския съюз, се казва в писмото.

Инвестиции за покупката на локомотиви и вагони, за развитие на жп-инфраструктурата и осигуряване на добри транспортни връзки са условията за успеха, пишат железничарите от Горна Оряховица до министър Василев.








 


Сходни връзки

ДНЕС СЕ ВЪЗСТАНОВЯВА БЪРЗИЯТ ВЛАК "АЛБЕНА" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди