изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 21:18 EEST
АКО ВЛЕЗЕ ЧЛ.193 ОТ ЗАКОНА ЗА ВОДИТЕ В СИЛА, ТО "ВиК" ДОБРИЧ ЩЕ ФАЛИРА    
НовиниТова заяви за НДТ управителят на водното дружество инж. Николай Ангелов



- Г-н Ангелов, как ще коментирате удължаването с една година на срока за калкулиране на водните загуби в цената на водата?
- Това удължаване не решава проблемите на водните дружества в страната. Ако влезе в сила чл.193 ал.3, който гласи: "общи загуби на вода над 25 % не се калкулират в цената на водата, това обрича "ВиК"-тата, ако не на фалит, то на много лошо състояние. В момента в цялата страна действат цени, в които са калкулирани загуби над 25 %.
- Колко са загубите на "ВиК" Добрич?
- Нашето дружество има водни загуби в рамките между 75-80 %, и този член от Закона за водите ще ни доведе до фалит. Искам да припомня, че цената на водата в Добрич не е вдигана от 2001 г. Тези загуби са резултат една част от тях на кражби и неплащане на потребена вода, но също така до голяма степен и поради амортизираната водопреносна мрежа. Водопроводът е изграден през 50-те години на миналия век. Дори председателят на Съюза на работодателите в нашия бранш - управителят на "ВиК" Шумен г-н Дамянов, заяви, че за да бъде подобрено състоянието на дружествата, са необходими да бъдат отпуснати 3 млрд. лв.
- Всички знаем, че дружеството е със запорирани сметки, заради злополучната цесия. Докъде стигнаха нещата там?
- Все още сметките на фирмата са под запор от банката. Всички абонати, които плащат по банков път, превеждат сумите си по сметка на банката. По мои изчисления остава да платим още около 1 млн. до пълното издължаване на цесията. Лошото е, че ние нямаме информация от съдия-изпълнителя. Например по нашите данни ни се води, че "Албена" АД не е платила за предния месец, което е абсурд, тъй като те са изряден платец.
- Има ли "ВиК" Добрич задължения за еленергия?
- Да. Това е друг голям проблем. От края на май, когато е била сключена сделката за цесията, никой от моите предшественици не е плащал еленергия. Така в момента има натрупана за около година. Тепърва сега започваме да погасяваме. В момента имаме платена енергия за юни и малко от юли.
- Накрая, г-н Ангелов, колко метра водопровод ще бъде подменен в с. Росица с пари от фонд Бедствия и аварии?
- От години там имаме проблем. Водопроводът е в свлачищен район и е само на 3 м дълбочина, така че при дъждове се свлича маса, той се пропуква и мокри къщите, които също след толкова години се пропукаха. Радвам се, че най-после ще ни бъдат отпуснати пари за този район. Ще бъдат подменени общо 1 800 м водопровод, като на новия ще бъдат поставени и подложки, така че да не поддава при свличане, тъй като там района е такъв, и да не прави течове.
Разговаря Виржиния ГЕОРГИЕВА
 


Сходни връзки

АКО ВЛЕЗЕ ЧЛ.193 ОТ ЗАКОНА ЗА ВОДИТЕ В СИЛА, ТО "ВиК" ДОБРИЧ ЩЕ ФАЛИРА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди