изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-08 @ 09:48 EEST
ПОДПИСАН БЕ МЕМОРАНДУМ ЗА ЕВРООСВЕДОМЯВАНЕТО НА ДОБРУДЖАНЦИ    
Европейски съюз С подписване на споразумение за партньорство приключи реализацията на проекта на вестник "Нова добруджанска трибуна" "ЕВРОМОСТОВЕ - Опитът на побратимения Нови Сонч, Полша, прави пътя на Добрич към ЕС по-гладък".

Той се реализира в продължение на 10 седмици чрез "Спан Консултантс Консорциум" - по Програма ФАР 2002 "Информационна и комуникационна програма, България", Проект EUROPEAID/114711/D/SV/BG. Партньори на вестника по проекта бяха Европейски клуб-Добрич, община Каварна и полско културно-просветно дружество.
На лятната тераса на ресторант "Централ" в петък се проведе заключителната втора кръгла маса по проекта. В нея участваха кметът на Добрич Детелина Николова, зам.-кметът на Каварна Тодор Ахпазов, представители на държавни институции, бизнес, неправителствени организации, медии. Те се подписаха под споразумение да си партнират и след приключване на проекта - в интерес на хората от Добричка област. Ангажираха се да предоставят актуална, конкретна и детайлна информация за евроинтеграцията, да информират и образоват гражданите на местно ниво за задълженията и отговорностите ни на прага на ЕС, да осигуряват на гражданите на Добрич и региона разбираема и навременна информация по процеса на присъединяване на България към ЕС.
В продължение на повече от два месеца вестник "Нова добруджанска трибуна" работи по проекта "ЕВРОМОСТОВЕ". Целите на проекта бяха да се активизира диалогът в обществото относно евроинтеграцията на България, да предизвикаме активност у гражданите на Добричка област по проблема. Целяхме да постигнем и обратна връзка с гражданите на областта и по този начин да отсеем основните въпроси, които интересуват добруджанци във връзка с членството ни. Да потърсим техните отговори не само от институциите, но и от хора, които съвсем скоро са се сблъсквали с тези въпроси като жителите на една страна от новата вълна на разширяване на ЕС. Чрез специализираното приложение "ЕВРОМОСТОВЕ", което бе издадено в два броя, се постарахме различни групи от хора да получат интересуващата ги информация във връзка с присъединяването на България към ЕС - преговорните глави, програмите и възможностите за финансиране по тях, пътищата и успешните проекти, реализирани в областта.
Проектът бе представен на кръгла маса с участието на областния управител Иван Иванов, кметове на общини, областни координатори на министерства, на държавни институции, неправителствени организации, образователни структури, медии и други. В рамките на проекта бяха проведени анкети сред жители на Добричка област и представители на стари и нови страни-членки на Европейския съюз, интервюта с представителя на италианската фирма "Иджи" Фабио Скричоло и бившия генерален консул на Полша във Варна и настоящ директор на секретариата на министъра на външните работи на Полша Кшищов Крайевски.
Организирани бяха девет "ЕВРОПРИЕМНИ". Нашите читатели можеха да задават своите въпроси на редакционните телефони и на електронния адрес на вестника. Получихме общо 62 въпроса. 35 от тях бяха зададени от мъже и 28 от жени. От тях 12 бяха зададени на електронния ни адрес. Някои от въпросите се припокриваха с други. В ежеседмичната рубрика "ЕВРОПРИЕМНА" отговори получиха 35 въпроса. Те бяха зададени от 18 мъже и 17 жени. 25 от въпросите бяха от жители на Добрич, 6 - от Каварна, 2 - от Балчик, по 1 от Ген. Тошево и община Добричка. 10 въпроса, обобщени от част от зададените на телефоните и електронния ни адрес, получиха отговор в рубриката "Добрич пита, Нови Сонч отговаря", както и в интервютата с Кшищов Крайевски и Фабио Скричоло. Без отговор останаха два въпроса, за които до момента не сме получили отговори по електронна поща от институциите, към които се обърнахме.
Издадени бяха два броя на приложението "ЕВРОМОСТОВЕ". В него бяха представени всички преговорни глави, програмите САПАРД, ИСПА и ФАР, най-мащабните проекти в Добричка област, реализирани по тези програми. Показахме успешни практики на неправителствени организации и институции. Екипът на проект "ЕВРОМОСТОВЕ" подбра някои от най-интересните и често задавани въпроси на телефоните на откритата ни "ЕВРОПРИЕМНА" и потърси техния отговор от кметството в побратимения полски град Нови Сонч. Съдействие за осъществяване на контакта и превода ни оказа Полското културно-просветно дружество "Владислав Варненчик".
Добрите си отзиви за съвместната работа по проекта споделиха на срещата в петък изпълнителният директор на "Европейски клуб" Правда Димова и председателят на Полското културно-просветно дружество "Владислав Варненчик" Веслава Тошева. П. Димова довери, че дори членове на клуба са научили нови неща за евроинтеграцията от рубриката ни "Европриемна". Според В. Тошева, българите трябва да знаят, че след 1 януари 2007 г. в България няма да има конкретна промяна, а всичко по отношение на евроинтеграцията ще става поетапно. В момента дружество "Вл. Варненчик" превежда полска книжка с 50 въпроса за евроинтеграцията, за която в бъдеще ще се търсят възможности за издаване у нас. Тя сподели, че СОУ "Л. Каравелов" са проявили интерес към създаване на местен европейски клуб. С реализацията на този проект Добрич вече е по-близо до Европа, каза кметът Детелина Николова. И изрази готовност общината да подкрепи изготвянето на настолни издания за евроинтеграцията, които да са за деца и възрастни.
Присъстващите бяха категорични, че трябва да продължи рубриката "ЕВРОПРИЕМНА" на страниците на вестника, за да се дава отговор на въпросите, които интересуват добруджанци във връзка с евроинтеграцията, като се търси опитът не само на Полша, но и на други страни в ЕС. Предложено бе да се представят любопитните и различни неща във връзка с присъединяването към ЕС на различни страни. Работата по проекта да продължи с проучване опита и на други страни, бяха част от направените от участниците в кръглата маса предложения. Имаше и препоръки към правителството - да преведе на разбираем за българина език договореното между България и ЕС, както и да издаде брошури за различните сектори на евроинтеграцията. Неправителствени организации заявиха готовност да работят по други проекти с "Нова добруджанска трибуна". НДТ
 


Сходни връзки

ПОДПИСАН БЕ МЕМОРАНДУМ ЗА ЕВРООСВЕДОМЯВАНЕТО НА ДОБРУДЖАНЦИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди