изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 17:19 EEST
ГАВРАТА С БЪЛГАРИЯ В ЛИБИЯ ПРОДЪЛЖАВА: д-р Здравко Георгиев остава заложник в Либия    
Новини Д-р Здравко Георгиев, който беше освободен от съда в Бенгази, остава заложник в Либия, съобщиха негови близки вчера. Институциите в Джамахирията отказали пак да му дадат изходна виза.

В либийското Външно министерство вече дори отказвали да приемат нотите на българското посолство с искането д-р Георгиев да напусне Либия. Досега вътрешното и външното ведомства на Джамахирията били атакувани всяка седмица с подобно искане.
На 6 май д-р Георгиев беше осъден на 4 години затвор, но го пуснаха на свобода, защото беше лежал година повече. Останалите пет български медицински сестри бяха осъдени на смърт чрез разстрел и в момента са в затвора "Джудейда" в Триполи.
Те са поставени при изключително трудни условия, защото другите затворнички се отнасят с тях като с убийци, твърдят техни близки. Според роднините на Валя Червеняшка българките са били замеряни с камъни и боклуци, докато отивали в разрешеното им време да говорят по телефона.
Зам.-външният министър Гергана Грънчарова вчера призна, че и в МВнР са постъпили такива оплаквания.
"Това са ситуации, които не са необичайни в затворническа
среда, но са обезпокоителни за нас", призна Грънчарова. Българките се страхуват и да не бъдат отровени чрез храна. Затова те отказват да се хранят от затворническия стол и разчитат на провизиите, които им доставя д-р Здравко Георгиев.
Оплакванията ни мотивират по-активно да работим за довършване на сградата в двора на затвора, твърди Грънчарова. Според д-р Георгиев в момента я доизмазват. Прогнозата му е, че българките ще бъдат настанени там след около месец.
Засега здравословното състояние на петте медицински сестри е добро, твърдят от Външно. Валя Сиропуло няколко пъти е била извеждана от затвора с кола на посолството и лекувана от българка стоматолог в Триполи.

Наделина Анева, в-к СЕГА
 


Сходни връзки

ГАВРАТА С БЪЛГАРИЯ В ЛИБИЯ ПРОДЪЛЖАВА: д-р Здравко Георгиев остава заложник в Либия | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди