изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 05:29 EEST
С ПОГЛЕД КЪМ БЪДЕЩЕТО ГАЗИФИЦИРАНЕТО ПРОДЪЛЖАВА    
ОбществоГазифицирането на Генерал Тошево е поставено още през 90-те години, като е използвана ситуацията, че на няколко километра от добруджанското градче преминава магистралният газопровод Кардам-Турция-Гърция.

Газификацията се извършваше от субекти, обединени в АД, които са основни консуматори и по този начин те гарантират по-ниска цена на природния газ. Благоприятен бе моментът, че тогава имаше държавни фирми и банки със сериозни инвестиционни намерения. За периода до 1998 година основната част от мрежата беше изградена и общественият сектор - газифициран.
Сериозно съдействие община Генерал Тошево получи от Национален Доверителен Екофонд, с помощта на който през 1999 г. бяха газифицирани ОДЗ № 1, ЦДГ № 3, Добруджански Земеделски институт край Генерал Тошево, РС "ПАБ" и др.
В момента порцесът на газифициране продължава със средства на дружеството и на граждани, които осигуряват фонд за финансиране. С тази дейност се постига, освен екологичен, но и сериозен и икономичен ефект. В момента цената на природния газ за града е 333.00 лв/1000 н.куб.м.
До пълното изграждане на газопроводната мрежа обаче са необходими още около 2 милиона лева, които трябва да осигурят акционерите. Законът, както и Наредбите, позволяват изграждането на газопроводната мрежа да се осъществява със средства на потребителите, които за период от осем години се изплащат от дружеството.
Така в близките години преди влизането ни в ЕС град Генерал Тошево в по-голямата си част ще бъде газифициран. По този начин ще се изпълни една от приоритетните задачи на местното ръководство.

Надежда ПЕЕВА
 


Сходни връзки

С ПОГЛЕД КЪМ БЪДЕЩЕТО ГАЗИФИЦИРАНЕТО ПРОДЪЛЖАВА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди