изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 00:02 EEST
340 ЛЕВА ЗА ТОН СЛЪНЧОГЛЕД СТАРТОВА ЦЕНА ПРЕДЛАГА "КАЛИАКРА" АД    
Земеделие5 милиона са засетите със слънчоглед площи в България, очаква се средният добив да е 14 килограма от декар

При стартова цена от 340 лева за тон ще започне изкупната кампания на слънчогледа от тазгодишната реколта на "Калиакра" АД, която е част от международната интегрирана компания "Банги". Това стана ясно вчера на среща с над 100 производители на слънчоглед от Североизточна България, организирана от "Банги". На нея присъства мениджърът на компанията за Европа Бен Пиърси. "Банги" ще се стреми да изкупи минимум 50-55 хиляди тона слънчоглед от Североизточна България. Цената от 340 лева за тон е франко "Калиакра" при влажност до 10 процента и примеси до 4 процента. Ще има и бонус от 5 лева на тон за всеки процент по-малко примеси или влажност. От "Банги" обявиха още, че ще изкупуват слънчоглед с масленост над 42 процента, като се има предвид, че тази година в района са засети високомаслени хибриди. В момента фирмата водела разговори с няколко силоза в Североизточна България, в които вероятно също ще приема слънчоглед.
На срещата стана ясно, че в България са засети 5 млн. дка слънчоглед и се очаква средният добив да е 140 килограма от декар. Част от присъстващите производители се обединиха около становището, че изкупната цена трябва да е поне 380 лева на тон. Според други обаче предлаганата от "Банги" цена е добра, ако се спазят обявените бонификации. Производител от Разград сподели задоволството си, че се обявява някаква цена и оттам нататък всеки ще си прави сметката.
"Целта ни е да изградим дългосрочни отношения с фермерите на основата на доверието и сигурността - каза пред присъстващите Бен Пиърси - Това е сравнително нов за нас регион с висок потенциал за развитие". Представена бе и дейността на "Банги". Стана ясно, че компанията залага изключително големи надежди на Североизточна Европа, заедно с Южна Америка и Азия, за бъдещото си развитие. В момента пазарния дял на "Банги" в България е 12 процента, в Унгария е достигнал 73 процента, в Полша - 43 процента. През 1997 г. компанията е оперирала в 12 държави, в момента техният брой е 29, тя има 400 предприятия на четири континенти с 24 000 служители. Докато през 1997 г. произведената продукция е била 24 милиона тона, то през 2003 г. е достигнала 107 милиона.
 


Сходни връзки

340 ЛЕВА ЗА ТОН СЛЪНЧОГЛЕД СТАРТОВА ЦЕНА ПРЕДЛАГА "КАЛИАКРА" АД | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.44 секунди