изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 08:57 EEST
Двама френски журналисти са в неизвестност в Ирак    
По света

Наджаф. В неизвестност са двама френски журналисти в Ирак, предаде РФИ. Това са сътрудниците на РФИ Жорж Малбрюно и Кристиян Шено.

 



Те работят и за френския вестник “Фигаро”. От тях няма никакви вести от четвъртък вечер. РФИ съобщи, че френското Министерство на външните работи се занимава със случая. Френското посолство в Багдад е “мобилизирано”, допълва радиото. Малбрюно и Шено са съавтори на книгата “Саддам Хюсеин – пълен портрет”, публикувана във Франция миналата година.
В неизвестност е и италианският репортер Енцо Балдони, който работи за вестник “Диарио”, отбелязва РФИ. Според редактор на изданието, не е изключено Балдони да е станал жертва на отвличане. Знае се, че неговият шофьор е намерен мъртъв.
Единственото сигурно нещо е, че журналистът Енцо Балдони – познат с многото си репортажи от горещи точки като Бирма и Колумбия, не е влизал във връзка с никого в Италия от 48 часа насам. Знае се също, че журналистът е напуснал Багдад и е тръгнал към Наджаф в четвъртък с конвой на италианския Червен кръст. Той е бил заедно с колеги от италианската обществена телевизия РАИ. Те са променили маршрута от съображения за сигурност, но Енцо Балдони е продължил. Най-тревожното е това, което знаем за съдбата на преводача, който е придружавал Балдони. Той е открит мъртъв недалеч от Наджаф. Ръководител на вестник “Диарио” заяви, че ако това е достоверно, “имаме основания за притеснения”. Снощи италианската телевизия съобщи, че шиитските власти са потвърдили за смъртта на преводача и шофьор на италианския репортер. Това накланя везните към версията за вероятно отвличане на Енцо Балдони. Италия отказва да изтегли войските си от Ирак и е приоритетна мишена на радикалните ислямисти. От няколко седмици 2 800-членният контингент, базиран в Насирия, е обект на редовни атаки от страна на бунтовниците. През ноември 18 карабинери станаха жертва на атентат в същия град.
Колеги на 56-годишния Енцо Балдони съобщават, че журналистът е трябвало да пристигне в Наджаф, за да вземе лично интервю от радикалния шиитски лидер Муктада Садр. ФОКУС/НДТ
 


Сходни връзки

Двама френски журналисти са в неизвестност в Ирак | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди