изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 17:09 EEST
ТРУДНОСТИТЕ ПРИ РЕАЛИЗАЦИЯТА НА ПШЕНИЦАТА СА РЕЗУЛТАТ ОТ ГОЛЯМОТО ПРОИЗВОДСТВО В ЕВРОПА    
ЗемеделиеДиректорът на Областната дирекция на държавен фонд "Земеделие" Динчер Хаджиев пред НДТ

- Г-н Хаджиев, през изминалата седмица ДФ "Земеделие" приемаше заявления от земеделски производители за участие в есенната кампания за сеитба на пшеница. Прави впечатление, че интересът е много голям, на какво се дължи това според Вас?

- Подадените заявки за участие в кампанията се увеличават, защото се увеличава и броят на издължилите се длъжници от предходни години. По този начин те отварят пътя си за кандидатстване към фонда. Така земеделските производители стават по-отговорни пред всички институции - пред областната дирекция "Земеделие и гори", пред данъчното. Това е и една подготовка за влизането ни в Европейския съюз. Като цяло намаляват и длъжниците към фонд "Земеделие". Както вече съобщихме, приемането на документи за участие в есенната кампания за пшеница ще стартира от 1 септември. Добре е през тази седмица подалите заявления производители да се информират в областната дирекция какъв процент от заявените субсидии ще получат. Може да има намаление на средствата от 25-30 процента. Но искам да уточня, че всички ще получат финансови средства от фонда. По моя преценка, производителите ще получат финансовите средства до два месеца. По този начин ще се избегне несигурността, която имаше до момента. 

- Преди време земеделският министър Мехмед Дикме обеща, че ако изкупната цена на пшеницата е под 170 лева за тон, ще се намеси Държавният резерв. Да очакваме ли това да стане, при положение, че купувачите предлагат цена около 160 лева за тон?

- По принцип се очаква намесата на Държавния резерв. Но дори и при такава намеса, цената пак ще се движи около 160 лева за тон пшеница. В цяла Европа тази година са произведени 25 милиона тона, като 12 милиона от тях са в Украйна. В България са ожънати около 2 милиона тона. При такова голямо производство е реално да има трудности при реализацията на пшеницата.

- Има ли интерес от страна на зърнопроизводителите в областта към публичните складове за съхранение на пшеница?

- В областта има 41 регистрирани публични склада и лицензирани зърнохранилища. Интересът към тях е слаб - само трима-четирима производители са заявили участие по линията за съхранение на реколта 2004, и то за кратко време - докато се намали влажността и произведеното влезе в норма. Земеделските производители се надяват да продадат пшеницата с минимални разходи, без да правят такива за съхранение.

- Какво е състоянието на слънчогледа и царевицата? Производители се оплакаха, че дъждовете влошават качеството на слънчогледа?

- Действително, слънчогледът започна да загнива и ако продължи да вали ще, намалеят добивите, а също и качеството на произведените количества. Въпреки това се очакват добри добиви, особено в крайморските общини и в Генерал Тошево. Засегнат е слънчогледът - най-вече в някои землища в община Добричка, където валя повече. Състоянието на царевицата засега е добро. Миналата седмица падна градушка и изравни със земята 1 200 декара в село Смолница. Засегнати са и площи в крушарски села. За да кандидатстват при нас, производителите са длъжни да са застраховали площите. За съжаление, застраховките не покриват напълно щетите, но поне помагат на производителите.

- Колко са кандидатите за млечната субсидия?

- Срокът за приемане на документите бе до петък. Кандидатите за млечната субсидия са се увеличили - те са 240, докато предния път са били 211. Четири са кандидатите да ползват субсидия за рапица. Все още приемаме документи за домати и червена капия, до момента няма интерес към тази линия.

 


Сходни връзки

ТРУДНОСТИТЕ ПРИ РЕАЛИЗАЦИЯТА НА ПШЕНИЦАТА СА РЕЗУЛТАТ ОТ ГОЛЯМОТО ПРОИЗВОДСТВО В ЕВРОПА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 1.02 секунди