изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 00:33 EEST
ЛИПСВАЩИ ВЕДОМОСТИ ЛИШАВАТ ДОБРУДЖАНЦИ ОТ ПО-ВИСОКИ ПЕНСИИ    
ОбществоНалага се да издирваме собствениците на приватизирани предприятия, превърнали сме се в следствие, сподели за НДТ началникът на отдел "Пенсии" в РУСО Марияна Каракашева

В редакцията на в. "Нова добруджанска трибуна" дойде наша съгражданка, за да сподели възникнал при пенсионирането й проблем. При подаването на документи в районно управление "Социално осигуряване" /РУСО/ в Добрич се оказало, че не може да представи Удостоверение за пенсиониране 2 - УП2, за няколко години от трудовия си стаж. Става дума за период от 2-3 години до 1997 г., обясни жената, в който е работила в свинекомплекса в добричкото село Козлодуйци. Съгражданката ни има нанесен стаж в трудовата си книжка, но УП2 е необходимо при формиране размера на пенсията, обясниха от РУСО. Затруднението идвало от факта, че не е съвсем ясно къде се съхраняват ведомостите на свинекомплекса, за да бъде издадено удостоверението. От свои познати жената разбрала, че те са във Ветеринарната лечебница в Добрич, където се съхраняват от ликвидатора на лечебницата - Иван Добрев. Той обаче нямал право да издаде УП2, той като не е ликвидатор на частта на свинекомплекса, където е работила през тези година дъбричлийката. Тя разказа, че не е единствената, поставена пред подобен проблем, че такъв имат и бившите нейни колеги.

Репортер на НДТ се срещна с Иван Добрев, за да изясни за какво точно става дума. Той обясни, че до 1996 г. свинекомплексът в с. Козлодуйци е бил държавна собственост. През 1996 г. свинекомплексът се разделя на две части - държавна и частно дружество "Пигимпекс", което е образувано след получаване на собственост срещу дълг от Добруджанска търговска банка. Част от работниците, сред които попада и жалващата се, автоматично преминават на работа в частното дружество на същите длъжности. През 2001 г. "Пигимпекс" се ликвидира и се заличава в съда. Тогава, съгласно законната уредба, е трябвало ведомостите да бъдат предадени в съответната община - в случая Добричка, но това не е направено. Ведомостите попадат сред документите на държавната част и в последствие са открити от ликвидатора й Иван Добрев. В момента все още тече ликвидация на държавната фирма и няма проблем с издаването на УП2 на работилите в нея, обясни И. Добрев. Той обаче няма правомощия да издава удостоверения за пенсиониране на работилите в "Пигимпекс". Ликвидаторът съхранява ведомостите и на частната, и на държавната фирма във Ветеринарната станция. Според него проблемът ще се реши, ако документите на "Пигимпекс" бъдат предадени по официален ред на община Добричка и кметството на с. Козлодуйци ще може да издава УП2.

НДТ се свърза с ликвидатора на "Пигимпекс" Марин Желев. Той обясни, че правомощията му са прекратени от преди две години. Кметът на община Добричка Петко Петков пък каза за репортер на вестника ни, че може да издаде заповед за приемане на документите от кмета на Козлодуйци ако те бъдат предадени от ликвидатора на "Пигимпекс". "Той е бил длъжен да ги представи в кметството, но не го е направил. Искам да помогна на хората, но документите могат да бъдат приети само от ликвидатора срещу опис" - каза П. Петков. Репортер на "Нова добруджанска трибуна" разговаря и с Марияна Каракашева - началник отдел пенсии в РУСО. Тя каза, че ако се знае къде точно са ведомостите, не е проблем от РУСО да бъде издаден приемо-предавателен протокол. 

Зачестяват случаите на хора, които не могат да си извадят УП2 за определени години, проблемът става много сериозен, обясни М. Каракашева. Той възниквал при хора, работили в предприятия, които в последствия са били приватизирани. "Налага се да издирваме собствениците, за да помогнем на хората, превърнали сме се в следствие" - коментира началникът на отдел "Пенсии". Тя посочи като пример "Екарисажа" в Добрич, чийто собственик е неоткриваем от миналата година и работилите в предприятието не могат да получат УП2. Първоначално той се бил регистрирал в Пловдив, но после заличил регистрацията си там. От РУСО получили информация, че в момента е в Шумен и са направили допитване до тамошното управление "Социално осигуряване". В други случаи пък собствениците на фирмите са в други градове, предимно в София, и това затруднява издаването на удостоверения за пенсия. Такива били проблемите "Автомобилни превози" - Каварна, "Гетия" - Генерал Тошево и др. "Превърнали сме се в буфер между хората и предприятията", коментира М. Каракашева.

 


Сходни връзки

ЛИПСВАЩИ ВЕДОМОСТИ ЛИШАВАТ ДОБРУДЖАНЦИ ОТ ПО-ВИСОКИ ПЕНСИИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.21 секунди