изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 21:19 EEST
МИЛЕН ДОБРЕВ СТАНА ОЛИМПИЙСКИ ШАМПИОН    
Атина 2004Българинът Милен Добрев стана олимпийски шампион в категория до 94 кг. в турнира по вдигане на тежести в Атина.
Другият българин Никола Колев в категорията направи три неуспешни опита в изтласкването и не намери място в класирането.

В изхвърлянето Добрев започна заедно с останалите фаворити на най-високата стартова тежест - 180,0 кг., с която се справи още в първия си опит. Това сториха също 19-годишният Хаджимурад Акаев от Русия и Бахут Ахметов от Казахстан, докато трикратният олимпийски шампион Акакиос Какиашвилис от Гърция преодоля тежестта едва при второто си излизане на подиума след неуспех при първото. Тежестта се оказа непосилна за бившия световен шампион Шахин Насириния от Иран, който завърши със 172,5 кг. Никола Колев, който малко по-рано започна успешно със 177,5 кг., в следващите си два опита не успя да влезе добре под щангата и завърши с началната си тежест. Едуард Тюкин, който също откри актива си със 177,5 кг. изпревари Добрев със 182,5 кг. във втори опит, но българинът си върна аванса със 185,0 кг. Акаев, абсолютен дебютант на международния подиум се справи със същата тежест, която обаче се оказа непосилна за Ахметов, за Тюкин и за Какиашвилис. В третия си опит Добрев отново изпревари бездруго по-тежкия Акаев, изхвърляйки 187,5 кг., докато младият руснак се провали на тази тежест, за да завърши с 2,5 кг. по-малко и по-голямо лично тегло преди второто движение. В изтласкването Добрев изчака повечето от съперниците си да започнат, след което стартира успешно със 217,5 кг. Колев реши да го последва, но тази тежест се оказа над възможностите му. В първите си два опита той едва повдигна щангата, а в третия успя да я обърне, но не и да стане с нея. Какиашвилис, който по принцип не е сред най-силните на планетата в изтласкването, реши да рискува и да започне с 220,0 кг., но претърпя три провала също записа нула. Малко по-рано единствените съперници с реален шанс да изместят Добрев от първото място - Акаев и Тюкин започнаха с 215,0 кг. Двамата решиха да продължат с 220,0 кг., които се оказаха по силите само на Акаев и то в последния трети опит. Добрев обаче се справи с тежестта, с което повдигна летвата пред най-близкия си съперник - Акаев на непосилните за младия руснак 225,0 кг. и практически си осигури титлата. В оставащите опити част от аутсайдерите решиха да атакуват бронза с 225,0 кг., но не успяха да се справят. Добрев също реши да използва възможността за трети опит и да изпробва силите си на същата тежест, но се отказа в самото начало на опита без значение.

ВИЗИТНА КАРТИЧКА
Добрев е роден на 22 септември 1980-а година в Пловдив. Започва да се занимава с вдигане на тежести в редиците на клуба Марица-Олимп в родния си град под ръководството на треньора Кръстю Милев. Още при дебюта си на международния подиум - през 1996-а година на европейското първенство за юноши в Бургас, Добрев завоюва бронзов медал в категория до 70 килограма.Две години по-късно той се нарежда пети при младежите в категория до 85 килограма на световното първенство в София, а през 2000-ата в Прага спечелва вицешампионската титла на планетата в същата теглова и възрастова група. През 2001-а година българинът вече заема трайно място в елита на световните щанги, въпреки преследващите го контузии. Добрев открива златния си актив с шампионската титла от Игрите на Добра воля в Брисбейн, а няколко месеца по-късно - през ноември на световното първенство в Анталия извършва спортен подвиг, преодолявайки болките от спукан гръбначен прешлен, за да достигне до бронза в категория до 85 килограма. Няколко месеца по-късно - през април 2002-а, българинът отбелязва дебюта си в следващата категория - до 94 килограма, със сребро от шампионата на Стария свят, а през есента на същата година във Варшава затвърждава позициите си в тази теглова група с второ място в света. През следващата година Добрев закономерно завършва възхода си, спечелвайки безапелационно шампионските титли на Европа и на света, а в началото на 2004-а затвърждава позициите си на фаворит за олимпийското злато със златен медал от първенството на Стария свят в Киев.

 


Сходни връзки

МИЛЕН ДОБРЕВ СТАНА ОЛИМПИЙСКИ ШАМПИОН | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди