изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 10:13 EEST
МУЗИКАЛЕН УНИВЕРСИТЕТ В БАЛЧИК    
КултураПо инициатива на балчиклията проф. Венцислав Кацаров тази пролет бе открита Европейска оперна студия "Балчик" в морския град.

Кой е проф. В. Кацаров? Започнал е певческата си кариера /бас/ като хорист в хор "Черноморски звуци" с диригент незабравимата Възкресия Деветакова. Завършил е Музикалната академия при проф. Чавдар Хаджиев, специалност оперно пеене и вокална педагогика в Италия. Участва в оперни спектакли в София, Плевен и Стара Загора. Живее много години в Германия и участва в оперите в Гера, Дюселдорф, Оберхаузен, Есен, Австрия, Италия и др.
Първите 13 студенти, от които един от Гърция, един от Македония, шестима от Южна Корея и петима българи, се обучават и подготвят като млади оперни певци  за професионалните оперни сцени. Издръжката на студията е на спонсорски начала, като българите не плащат нищо, с изключение на храната си, а чужденците плащат по определени такси. Студентите вече имат модерно обзаведено общежитие.
Ръководителят на студията проф. В. Кацаров ще има преподаватели от Музикалната академия, които са известни в оперното изкуство - проф.- д-р Нева Кръстева - най-добрият специалист по орган, проф. д-р Пенчо Стоянов - полифония и хармония, доц. Пламен Карталов - оперен режисьор, Валерия Карталова - асистент вокална педагогика и актьорско майсторство,  доц. Елена Стоянова - музикален анализ и история на изкуствата, Здравко Маринов - сценография.
след концерта на студията в Художествената галерия, на който са присъствали  горепосочените специалисти, пламен Карталов предлага да се изнесе оперен спектакъл на открито в Двореца или на стадиона. Тогава възниква идеята да се лицензира студията в Музикален университет на името на известния италиански диригент Марио Роси.
Общинският съвет трябва да даде съгласието си и да осигури учебна база.
Учебните програми са направени и одобрени от Министерството на културата. Студентите ще получат комплексно музикално обучение с оперни спектакли в Балчик и страната. За 30 месеца и 1600 академични часа студентите ще завършат като оперни певци, вокални педагози, диригенти, режисьори. Те ще получат бакалавърска и магистърска степен. Предвидено е Музикалният университет официално да бъде открит на 6 септември.
Атанас ВАСИЛЕВ
 


Сходни връзки

МУЗИКАЛЕН УНИВЕРСИТЕТ В БАЛЧИК | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди