изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 11:16 EEST
УЧЕНИ ОТКРИХА 4 НОВИ ПЛАНЕТИ ИЗВЪН СЛЪНЧЕВАТА СИСТЕМА    
ЛюбопитноАстрономи от Европа и Съединените щати откриха 4 нови планети извън Слънчевата система. Очаква се всеки момент те да обявят своите открития. 

Три екипа от учени са откривателите на новите екзопланети. Екзопланетите са космически тела, които се въртят около звезди, различни от Слънцето. В този смисъл те са част от други космически системи, извън нашата. НАСА разпространи някои подробности за "нов клас" такива планети, които се въртят в орбита около звездата Глиз-436. Те са открити от група астрономи от университета "Бъркли" в Калифорния. Последната от тях е с големината на Нептун.
"Новата планета е с маса 18 пъти по-голяма от тази на Земята. Като я добавим към другите три, които вече открихме около тази звезда, можем да твърдим, че това е първата досега система от 4 тела извън Слънчевата. Това е забележително откритие. Очевидно ние се доближаваме все повече до планетарни системи, подобни на тази, която се състои от 9 планети и чито център е Слънцето", казва астрономът Джефри Марси.
bTV/НДТ
 


Сходни връзки

УЧЕНИ ОТКРИХА 4 НОВИ ПЛАНЕТИ ИЗВЪН СЛЪНЧЕВАТА СИСТЕМА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди