изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 21:52 EEST
ТЕРОРИСТИТЕ В БЕСЛАН СА БИЛИ НАД 30 ДУШИ, ДОСЕГА БРОЯТ НА ЗАГИНАЛИТЕ Е 322, СРЕД ТЯХ 155 СА ДЕЦА    
Новини Москва. Операцията по освобождаването на заложниците в град Беслан в Северна Осетия и ликвидирането на терористите завърши. Това заяви ръководителят на оперативния щаб по освобождаването на заложниците Валерий Андреев, цитиран от ИТАР-ТАСС.



Вече със сигурност можем да говорим, че терористите са били над 30 души. Те са руснаци и чуждестранни граждани”, посочи Андреев.
Според основната версия подготовката на терористите да завземат училището се е водела по-рано. “Те бяха професионално подготвени, жертвите можеше да са значително повече”, подчерта Валерий Андреев.
По последни данни 322 души са загинали в Беслан. Това съобщи руският заместник-главен прокурор Сергей Фредински. 155 от жертвите са деца.

УБИТИТЕ В БЕСЛАН ТЕРОРИСТИ СА 26, ЗАДЪРЖАНИ НЯМА

 4 септември 2004

Беслан. Убитите терористи по време на операцията по спасяването на заложниците в Беслан са 26, нито един не е задържан, съобщи руският заместник-главен прокурор Сергей Фридински, цитиран от АФП. С изявлението Фридински опроверга информацията за 32 убити терористи, която бе разпространена по-рано днес от руските информационни агенции.
По думите на прокурора, всички терористи са убити, но все пак проверките в града продължават.
Тази сутрин ИТАР-ТАСС съобщи, че 27 терористи са били убити в хода на операцията: 8 – на територията на училището, останалите – в града. Агенцията съобщи за трима задържани и четирима от похитителите, които се издирват. Валерий Андреев потвърди, че сред убитите терористи има десет души с арабски произход.

 


Беслан. Точният брой на жертвите в училището в Беслан е неизвестен, но вече се знае, че убитите са много. Това е заявил пред РИА Новости Исмаил Шаов, началник на отдела за информация и връзки с обществото на МВР на Северна Осетия.

“Общият брой на жертвите ще стане ясен, когато спасителите разчистят развалините на спортната зала на училището. Предполага се, че под рухналия покриви има още жертви.”, смята Шаов.
Телевизия Първи канал потвърди, макар и неофициално, че повече от 150 заложници са били убити в Беслан.

Драмата със заложниците в Северна Осетия (ОБЗОР)

 3 септември 2004 

Беслан. Група от около 30 въоръжени взе на 1 септември заложници в училище № 1 в град Беслан на 30 км от Владикавказ в Северна Осетия. Те са нахлули в училището около 10.00 ч. московско време (09.00 ч. българско време). Дежурният оперативен в щаба на МВР на републиката съобщи, че отвлечените деца са разположени по прозорците на училището, за да се попречи на спецчастите да щурмуват сградата. По думите му “групата е от между 15 и 25 души”.
По думите на очевидци терористите са мъже и жени. Лицата им са покрити с черни маски.
Похитителите носят шахидски пояси, съобщиха представители на местните власти. Те са въоръжени с гранатомети и стрелково оръжие.“Похитителите, сред които има мъже и жени, са с опасани около телата експлозиви”, заяви говорител на МВР на Северна Осетия.
От Министерство на вътрешните работи на Северна Осетия съобщиха, че става въпрос само за едно училище в град Беслан, в което са взети заложници. Според информация на Интерфакс, похитителите са открили огън по полицейските служители, пристигнали на място. Очевидци съобщават за двама местни жители, които са ранени при възникналата престрелка. В хода на избухналата престрелка е бил убит един от терористите. Тази информация беше потвърдена от МВР на Северна Осетия.
Похитителите отказват да преговарят, съобщи за РИА Новости говорител на Министерство на извънредните ситуации в републиката.
Похитителите в Северна Осетия искат да преговарят с президента на републиката Александър Дзасохов, с президента на Ингушетия Мурат Зязиков и с доктор Леонид Рошал, съобщи за Интерфакс депутатът Михаил Маркелов от Държавната дума, който се намира на мястото на инцидента. В случай на щурм, терористите заплашват, че ще взривят училището. По думите на депутата, бележката с условията на похитителите е била предадена чрез жена, която е била пусната. “Цялото училище е минирано. Доколкото ни е известно, похитителите следят информацията по телевизията”, съобщи депутатът.
При нападението срещу училище в Северна Осетия са ранени четирима души, съобщи за РИА Новости заместник-министърът на здравеопазването в републиката Александър Реутов. По неговите думи, пострадалите са хоспитализирани. Тяхното състояние не е тежко. Първоначално бе съобщено за 200, а след това 400 заложници, възрастни и деца. Според очевидци, заложниците са затворени във физкултурния салон на училището.
Започнаха преговори с похитителите.
Терористите предадоха видеокасета, която в последствие се оказа празна.
Няколко ученици успяха да избягат училище №1 в Беслан (Северна Осетия). На мястото пристигна представител на организацията на мюсюлманите в Северна Осетия. Според друга информация няколко заложници са били освободени. Терористите са предали до органите на реда по един от освободените заложници бележка със съдържание “Чакайте”.
Около 50 деца са успяха да избягат от училището в първите часове на драмата.
Ранените бе невъзможно да бъдат изтеглени. “Похитителите, сред които има мъже и жени, са с опасани около телата експлозиви”, заяви говорител на МВР на Северна Осетия.
Похитителите в Северна Осетия поискаха да преговарят с президента на републиката Александър Дзасохов, с президента на Ингушетия Мурат Зязиков и с доктор Леонид Рошал. Това съобщи депутатът Михаил Маркелов от Държавната дума, който се намираше на мястото на инцидента.
Терористите поискаха Русия да изтегли военните си части от Чечня. Терористите написали искането си на бележка и я хвърлили през прозореца на училището в град Беслан. Освен това те поискаха освобождаването на затворници в Ингушетия.
Според появилата се предварителната информация, похитителите са членове на т.нар. “ингушетски джамаат”, свързан с бунтовниците на Шамил Басаев. По думите на източника, възможно е акцията да е организирана от Доку Омаров – един от бунтовническите лидери, действащи на територията на Чечня.
“По всяка вероятност става въпрос за т.нар. “ингушетски джихад”. Фактът, че терористите поставят неизпълними ултиматуми (преговори с президентите на Северна Осетия и Ингушетия) е свидетелство, че тяхната основна цел е да бъдат освободени бунтовниците, задържани в хода на разследването на нападението в Ингушетия на 21 юни”, е заявил източникът. Не е изключена и версията акцията да е ръководена пряко от Шамил Басаев. По думите на същия източник, не е изключено терористите да са проникнали на територията на Северна Осетия дори пеш. “За съжаление, административната граница между Северна Осетия и Ингушетия на практика е неохраняема”, е отбелязал той.
Терористите продължават да държат за заложници между 200 и 400 души в град Беслан в Северна Осетия.
Бунтовниците заплашиха, че ще убиват по 50 заложници за всеки убит техен сътрудник и по 20 – за ранен, съобщи министърът на вътрешните работи на Северна Осетия.
Девет души са загинали, след като група въоръжени взе за заложници стотици души в училище в град Беслан в Северна Осетия, предаде след това АФП.
Осем цивилни и един от терористите са загинали при щурмуването на сградата, четвъртата терористична атака в Русия за една седмица. “Цивилен и терорист загинаха при първоначалния щурм на сградата. Останалите седем, цивилни, починаха от раните си в болницата”, заяви източник от органите на реда.
Председателят на ОССЕ и министър на външните работи на България Соломон Паси осъди взимането на заложници ч училището в руската република Северна Осетия. Българският външен министър на осъди и атентата в Москва, извършен във вторник. Той изрази своите съболезнования на руските власти и на семействата на загиналите и ранените при взрива.
В официално изявление, Паси твърди, че е “ужасен от отвличането на толкова невинни деца от терористите. Осъждам взимането на заложниците, което не може да бъде оправдано при никакви обстоятелства и се надявам, че заложниците ще бъдат освободени без да се стигне до кръвопролитие”.
Соломон Паси допълни, че борбата с тероризма остава основен приоритет за организацията.
Похитителите обявиха през нощта на 1 септември, че никое от децата, взети за заложници в Беслан, не е пострадало. Това заяви началникът на Федералната служба за сигурност в Северна Осетия Валерий Андреев.
Той съобщи, че вече е установена телефонна връзка с похитителите. Андреев отново посочи, че в училището няма хранителни продукти.
Въпреки дъжда, стотици близки и роднини на заложниците стояха цяла нощ на 1 септември на площада пред училището в град Беслан в Северна Осетия. Заедно с тях на площада имаше голям брой войници и милиционери. Всички опити за контакт с терористите бяха безуспешни, съобщи тогава журналист на НТВ от Северна Осетия.
Доктор Леонид Рошал успя да установи на 2 септември контакт с терористите в Беслан. Това заяви началникът на управлението на Федералната служба за сигурност в Северна Осетия Валерий Андреев. Андреев посочи, че преговорите са започнали и сега е най-важно да се спасят децата.
Късно вечерта на 2 септември Управлението на Федералната служба за сигурност в Северна Осетия обяви, че близо 300 деца и възрастни са взети за заложници в училище № 1 в град Беслан.
Съветът за сигурност на ООН, който се събра на извънредно заседание, осъди терористичните актове в Русия и призова веднага да бъдат освободени заложниците в училището в северноосетинския град Беслан.
“Съветът за сигурност решително осъжда терористичните актове, сред които и взимането на заложници в училище в град Беслан”, се казва в заявление на Съвета за сигурност на ООН.
“Всички терористични действия са престъпни и нямат оправдание, без значение кой, кога и по какви причини ги е извършил”, се подчертава в заявлението.
Заседанието беше свикано по инициатива на руската делегация, която настоя Съветът за сигурност на ООН да изрази своето отношение за самолетните катастрофи в Ростовска и Тулска област, атентата в Москва и взимането на заложници в Северна Осетия.
Редица световни лидери осъдиха взимането на заложниците в училището в Северна Осетия. Американският президент Джордж Буш е предложил своята помощ в телефонен разговор с руския си колега Владимир Путин.
Президентът на Русия Владимир Путин най-вероятно ще отмени посещението си в Турция, насрочено за 2 и 3 септември. Източник от президентството е заявил, че двудневната официална визита на руския държавен глава в Турция ще бъде отменена заради атентата в Москва и кризата със заложниците в Южна Осетия.
Мюфтията на Чечня Ахмед Хаджи Шамаев решително осъди взимането на заложници в училището в северноосетинския град Беслан. Той също предложи своята помощ на всички, които”са пострадали при този варварски акт”.
“При тези терористични атентати загиват невинни хора и ние изразяваме съболезнованията си на техните семейства. Престъпниците-терористи, които са взели за заложници деца, отново показаха своя животински облик. Това са хора без вяра, те не са истински мюсюлмани”, каза Шамаев.
Членове на групировката “ Ислямски батальон на шахидите “Риядус Салихин”, която се ръководи от чеченския терорист Шамил Басаев, са взели за заложници учениците в Беслан. Това е заявил за вестник “Ню Йорк Таймс” един от похитителите, който е говорел на руски с ясно изразен чеченски акцент. Пред изданието той се е представил като говорител на групата.
През февруари 2003 година Държавният департамент на САЩ е включил групировката в списъка на международните терористични организации. “Риядус Салихин” е и в списъка на терористичните организации на ООН.
Терористите твърдяха, че никое от децата, взети за заложници не е пострадало, но продължаваха да отказват в сградата да бъдат внесени хранителни продукти и лекарства.
По данни на оперативния щаб, седем души са били убити при терористичния акт в Беслан, 354 души са взети за заложници, съобщи на 2 септември началникът на информационно-аналитическото управление към президента на Северна Осетия Лев Дзугаев.
Дзугаев уточни, че сред загиналите няма деца.
“Цяла нощ беше съставян списък на хората, които са взети за заложници. Приготвили сме вода и хранителни продукти, но засега няма възможност те да бъдат предадени”, каза той.
Установена бе самоличността на някои от терористите, съобщи началникът на републиканското управление на Федералната служба за сигурност на Русия (ФСБ) Валерий Андреев. Той каза още, че в преговори с терористите са опитали да влязат старейшини от Чечня и Ингушетия, предложили себе си в замяна на учениците.
Органите на реда в Северна Осетия обявиха, че сред похитителите има жители на Чечня, Ингушетия, както и от други националности. Министърът на отбраната на Русия Сергей Иванов отложи посещението си в Турция, заради кризата със заложниците. Скоро след това той бе последван от президента на Русия Владимир Путин, който не отпътува за Анкара поради същата причина.
На 2 септември сутринта доктор Леонид Рошал поднови преговорите с терористите. той е установил телефонен контакт с тях, след което връзката е била прекъсната. По време на разговорите не е била постигната никаква договореност: похитителите са отказали да приемат вода и медикаменти и са отхвърлили предложението на оперативния щаб за замяна на деца срещу възрастни заложници и за осигуряване на коридор в Чечня и Ингушетия, по който терористите да се изтеглят.
26 жени и деца са бяха освободени вчера. От оперативния щаб уточниха, че това е “първата група освободени”. По-рано бе съобщено, че терористите, които държат в сградата 354 заложници, са освободили три жени с децата си, пеленачета.
Междувременно около 15.10 ч. московско време (14.10 ч. българско време) в района на училището са били чути три експлозии. Предполага се, че терористите са хвърляли гранати от прозорците или са стреляли с гранатомети.
Официален представител на оперативния щаб потвърди по-рано, че от училище № 1 в град Беслан в Северна Осетия, са били освободени три жени с децата им, пеленачета.
Мъж с неустановена до момента самоличност е проникнал в отцепения около училището в град Беслан в Северна Осетия район. Той се отправил към училището, след което последвал изстрел. По думите на очевидци мъжът бил убит от снайперист.
Втора нощ около 1500 души, които очакваха да научат нещо за близките си, останаха . Основна част от хората стоят около “Дома на културата”. Преговорният процес е труден, тъй като терористите почти не се свързват и действат непредсказуемо. Говорителят на президента на Северна Осетия Лев Дзугаев заяви, че не е ставало на въпрос за силово разрешаване на проблема със заложниците. “За сега все още има възможност за преговори. Силовите действия са крайна мярка, която в момента не се разглежда”, каза Дзугаев.
Междувременно две експлозии бяха чути към полунощ в района на училището в град Беслан в Северна Осетия. След вторият взрив въоръжени доброволци са започнали да отдръпват журналисти и роднини на заложниците, които са се опитали да приближат училището.
Първият взрив е бил на 500 м от училището, а втората по-мощна експлозия е била доста по-близо до сградата.
Според полицейски източници най-вероятно става въпрос за гранати, които са били изстреляни от сградата към руските военни. В резултат на инцидента е бил ранен един милиционер, предава РИА Новости. “Сътрудникът на милицията е получил рани в крака. На него му е оказана необходимата медицинска помощ”, съобщи пред журналисти заместник-началникът на пресслужбата към МВР на Северна Осетия Алан Доев. Според него от страна на училището са били произведени два изстрела от гранатомет.
Малко след стрелбата контактът с терористите е бил преустановен по тяхна инициатива заяви говорителят на президента на Северна Осетия. Той припомни, че по-рано бившият президент на Ингушетия се срещна с терористите за около 15-20 минути, в резултат на което бяха освободени жени и деца. Някои от децата са били на възраст от три месеца.
РИА Новости съобщава, че терористите, които превзеха сградата на училище в Северна Осетия, отново са открили спорадична стрелба към 6.20 ч. Кореспондентът на агенцията съобщи, че е бил изстрелян един изстрел от гранатомет от страна на училището. Представител на правоохранителните органи съобщи, че няма пострадали.
Терористите откриват огън често в района на сградата, като прострелват пространството пред училището.
В 12.10 ч. българско време два мощни взрива избухнаха край училището в Беслан в Северна Осетия, предаде Газета Ру. Едната от експлозиите бе чута в ефира на телевизия НТВ.
Щурмът започна неочаквано, след като специалните части са стреляли, за да прикрият бягащи заложници и терористите отвърнали. В 12.37 ч. спецчасти щурмуваха училището в Беслан. Над училището кръжаха хеликоптери, водеше се интензивна престрелка. Покривът на училището се е срути. Руските войници започнаха да стрелят по бягащите от сградата терористи.
Радио “Свобода” съобщи, че в град Беслан в Северна Осетия са загинали 150 заложници. Информацията не е потвърдена от други източници. Край оперативния щаб в град Беслан в Северна Осетия е задържан възможен съучастник на терористите, който ги е снабдявал с информация, предаде ИТАР-ТАСС.
Сред ранените заложници от училището в Беслан, които са били приети в болница има 158 деца, предаде АФП , като се позовава на източник близък до президента на Северна Осетия.
Според информация на освободени заложници още преди щурма на училището в Беслан, имената на трима от терористите са Магас, Фантомас и Абдула, разкрива електронното издание на руския вестник Комерсант.
Според изданието, по всяка вероятност зад името Магас стои Магомед Евлоев от обкръжението на Шамил Басаев, който заедно с Басаев, се смята за един от организаторите на нападението в Ингушетия на 22 юни тази година. За Фантомас не се знае много. Според МВР в Северна Осетия, прякорът е на един от телохранителите на Басаев. Предполага се, че той е руснак. Третият - Абдула – Владимир Ходов – е известен престъпник в Северна Осетия и Астраханска област. Ходов също е от бригадата на Басаев и е заподозрян в серия убийства и терористични атаки.
Телевизия CNN съобщи, че на пода в училището в Беслан в Северна Осетия лежат около 100 тела на загинали. Журналист на телевизия ITV съобщи за ранен телевизионен оператор.
110 тежко ранени са приети в болница във Владикавказ. Около 200 души са хоспитализирани в болници в Беслан.
Същевременно боевете в училището в Беслан, където се предполага, че се укриват част от похитителите, продължават. Кореспондент на телевизията съобщава за спорадични изстрели. Продължава и евакуацията на заложниците. До момента не е известно колко души са останали в сградата на училището. Военнослужещи и спасителни екипи поемат ранените буквално от училището.
В сградата на училището в Беслан при последната експлозия е избухнал пожар, предаде кореспондент на НТВ. Евакуацията на заложниците продължава.
Над 400 местни жители и бивши заложници са постъпили в болница, след като училището в Беслан в Северна Осетия беше щурмувано от руски спецчасти, предаде агенция Интерфакс.
Местни жители в град Беслан в Северна Осетия са се опитали да линчуват един от терористите, пленени при щурма на специалните части в училището в Беслан в Северна Осетия, предаде Нюз Ру. Кореспондентът на Sky News съобщава, че тълпа местни жители ритала и късала мъжко тяло пред училището. Кореспондентът съобщава, че местните жители са видели военна ръкавица на ранен човек в цивилно облекло, който бил поставен на носилка от спецчастите. Тълпата се нахвърлила и го свалила. Според очевидци първоначално срещу него са стреляли местни жители.
Кореспондентът на Sky News допълва, че до задържането на терористите се е стигнало след като БТР си е пробил път до прозорците на училището и специалните части нахлули вътре, разбивайки прозорците с крака. Руските военнослужещи не бързат да извеждат терористите, страхувайки се от саморазправа.
В училищната пристройка в Беслан терористите продължават да държат заложници като жив щит, предаде преди минути Първи канал на руската телевизия.
Оцелелите терористи са между 5 и 10 души. Някой от тях са ранени и не могат да оказват съпротива.
Специалните служби на Русия все още нямат информация колко заложници са останали в училищната сграда.
Телевизия Първи канал потвърди, макар и неофициално, че повече от 150 заложници са били убити в Беслан.
В извънредна емисия руската телевизия Първи канал потвърди, че повече от 150 заложници са били убити и се намират във физкултурния салон на училището в Беслан.
Според кореспондентът на телевизията престрелките продължават.

Агенция “Фокус” припомня:


Случаи на взети заложници в Русия




15 декември 2003 г.

Чеченска групировка нахлува в Дагестан, екзекутира 8 граничари и взима четирима заложници.
50 въоръжени чеченски сепаратисти навлизат от Грузия в руската автономна република Дагестан към 03.00 ч. и се установяват край село Шаури. След като застрелват 8 руски граничари, те завземат болницата в селото и вземат за заложници четирима души, които се намират в нея. Сепаратистите са въоръжени с автомати и гранатомети и отказват да преговарят. По-късно през деня те напускат болницата заедно с пленниците и се отправят към Чечня. В операцията по преследване на групировката се включват 300 бойци от спецчастите на руското МВР.


15 ноември 2003 г.

Руски командоси освобождават държаните в плен от чеченски сепаратисти двама заместник-прокурори. Надежда Погосова и Алексей Климов са отвлечени на 27 декември 2002 година близо до Грозни. Те са взети за заложници от чеченския полеви командир Дока Умаров. Първоначално се смята, че двамата са загинали под взривения от терористи-камикадзе дом на правителството в столицата Грозни на 27 декември. По-късно става ясно, че те са отвлечени. Подробностите за операцията по освобождаването им се държат в пълна тайна


17 ноември 2002 г.

Освободени са двама сътрудници на Международния комитет на Червения кръст, които са отвлечени в Чечня. Заложниците са освободени без да бъде платен откуп на похитителите. Заподозрените за отвличането са арестувани.


23 октомври 2002 г.

В Москва са взети за заложници около 800 зрители и актьори от мюзикъла “Норд-Ост”. В театралния център на Дубровка нахлува група от 41 въоръжени терористи от отряда на Мовсар Бараев. След атака на руските спецчасти, които използват отровен газ, загиват всички терористи и 129 от заложниците.


31 юли 2001 г.

Въоръжени терористи похищават автобус с 41 пътника в южния руски град Невиномиск. Според говорителя на местната Федерална служба за сигурност (ФСБ) Александър Зданович похитителите искат да бъдат освободени петима чеченци, намиращи се в затвора за отвличане на самолет, безпрепятствен достъп до летището в Минералние води и канал за директна връзка с правителството. Веднага след отвличането властите установяват контакт с похитителите и започват преговори. В това време 49 бойци на специалните части за борба с тероризма "Алфа" заемат позиции около автобуса. По-късно следобед терористите пускат общо 14 заложници, някои от които ранени. Под полицейски конвой автобусът пътува за курорта Минералние води, където трябва да се проведат преговорите. По-късно руските сили за сигурност предприемат операция за освобождаване на заложниците.

 ФОКУС

 


Сходни връзки

ТЕРОРИСТИТЕ В БЕСЛАН СА БИЛИ НАД 30 ДУШИ, ДОСЕГА БРОЯТ НА ЗАГИНАЛИТЕ Е 322, СРЕД ТЯХ 155 СА ДЕЦА | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
ТЕРОРИСТИТЕ В БЕСЛАН СА БИЛИ НАД 30 ДУШИ, ДОСЕГА БРОЯТ НА ЗАГИНАЛИТЕ Е 322, СРЕД ТЯХ 155 СА ДЕЦА
Автор: Anonymous да 2004-09-04 @ 20:16 EEST
На нашия,християнския (цивилизован)свят е обявена подла война не от извънземни изроди, а от "земни човекоподобни".Време е САЩ и Русия (останалите европейски страни ще поспорят дали е морална, разрешена от ООН, от референдуми и т.н.) започнат и приключат освободителната война срещу ислямския терор.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди