изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 21:27 EEST
Първата у нас плаваща водноелектрическа централа изгражда на брега на Дунав мъж от Силистра    
НовиниСилистра. Първата у нас плаваща водноелектрическа централа изгражда на брега на Дунав край Силистра 68-годишният Николай Маринов, съобщи БНТ.

 Енергийното съоръжение е негова авторска разработка и ще струва около милион и половина евро, осигурени от частни инвеститори. Четирихиляди ватови генератора и четири витла, наречени попилери, ще превръщат в електричество естествената сила на речното течение. Те ще се монтират върху готовия вече плаващ понтон с внушителни размери. Доставено е и едно от командните табла на пулта за управление. Централата е с мощност 40 000 киловатчаса електроенергия и по думите на конструктора й ще може да захранва малък град. Най-малко 20 такива съоръжения могат да се построят по българското дунавско крайбрежие, а и на всяка пълноводна река, твърди Никола Маринов. Цената на тока ще е 12 стотинки. “Най-сигурно е това. Нека младият народ да се втурва да прави водни централи. Това е най-доброто, с което може да се помогне на тази държава. Ще се закрият и атомни централи, и всичко ще се закрие. Защото това е далеч по сигурно и по-екологично”, коментира Никола Маринов.
Плаващата централа може да бъде готова до края на годината и да осигури работа за повече от 20 души. За целта обаче Никола Маринов ще трябва да се пребори с бюрокрацията на държавата. Предстои да се реши проблемът с начина на използване на строителната площадка и прилежащия терен, които са изключително държавна собственост. Затова и първата, произведена от Маринов такава централа, не работи у нас, а в съседна Сърбия.
ФОКУС
 


Сходни връзки

Първата у нас плаваща водноелектрическа централа изгражда на брега на Дунав мъж от Силистра | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди