изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-08 @ 17:27 EEST
В ЦЯЛАТА СТРАНА БЕ ОТБЕЛЯЗАН ДЕНЯТ НА СЪЕДИНЕНИЕТО    
НовиниВ цялата страна тържествено беше отбелязан Денят на Съединението на България. Център на честванията по повод Деня на Съединението на България е Пловдив.

Тази сутрин с тържествен молебен, отслужен от пловдивския митрополит Арсений в катедралния храм “Света Богородица”. Денят на Съединението бе почетен с литургия и в католическата катедрала “Свети Лудвиг”.
По случай Деня на Съединението пловдивският кмет Иван Чомаков заяви: “Никога не трябва да забравяме тези смели личности, това са хора, които жертваха живота си в името на родината по един уникален начин. За разлика от много други народи успяха да реализират един върховен идеал на нашия народ. Нашият народ беше свободен, но необходимо беше да бъде единен“.
Кулминацията на честването на Съединението е тържествената заря-проверка с начален час 20.30 ч. Слово за героите-съединисти ще произнесе премиерът Симеон Сакскобургготски. Очаква се да присъства председателят на Народното събрание, депутати, министри и представители на политически сили, религиозни общности. Преди това в Музея на Съединението ще бъде представена изложбата, посветена на 150-та годишнина от рождението на един от участниците в паметните събития – Иван Андонов.
На въпрос: ”С кого бихте се съединили днес?”, отправен от журналисти към пловдивския народен представител и председател на Демократи за силна България Иван Костов, той отговори:” С всички тези, които споделят мнението, че България не може да е територия само на престъпния свят”. Костов визира извършения спрямо него терористичен акт с взривяване на бомба пред дома му в “Драгалевци”.
В град Съединение над сто души участваха в маратона в град Съединение, по случай 6 септември. Това е един от най-старите маратони на Балканите. Трасето е дълго 22 километра – от площада в града до площада в Пловдив. В маратона участват войници от различни поделения, като и хора с увреждания и ветерани от войните.
В столицата София с поклонение пред гробницата на Александър Батенберг столичани отбелязаха Деня на Съединението. Проявата бе организирана от гражданския комитет за изграждане на дом-светилище на 13 безсмъртни българи. Точно в 10 часа тази сутрин вратите на гробницата на Александър Батенберг бяха отворени.
Доростолският митрополит Иларион отслужи тържествен молебен в храм-паметника “Свети Александър Невски”.
В Сливен кметът на града Йордан Лечков заяви: “С оглед на събитията по света и последните събития в Беслан, мисля, че ние трябва да сме доволни като нация и преди всичко и като сливналии. Не дай, Боже да се случват такива неща! Затова пожелавам на всички мои съграждани преди всичко много здраве, успех и нека с по-добро око да се гледа на бъдещето”.
Вицепрезидентът Ангел Марин, който участва в тържествата в Стара Загора по случай 119-та годишнина от Съединението на България, заяви, че българската национална идея трябва да бъде за свободна и демократична държава, духовна обединителка на всички българи по света. В словото си вицепрезидентът обърна специално внимание пред гражданите на Стара Загора на примера на българските политици, извършили акта на Съединението и подчерта колко нужно е и днес това умение на способни и отговорни политици, които да работят за националната ни кауза. Достойнство, каквото имаха нашите държавници от времето на националноосвободителното движение е необходимо и на съвременните български политици, каза Ангел Марин.
В Плевен стотици плевенчани се събраха пред паметника на VI-ти пехотен полк, а митрополит Игнатий отслужи панихида за загиналите във сръбско-българската война през 1885 година.
В Перник пред Общинския комплекс на културата в Перник в присъствието на много граждани беше издигнато знамето на България, под звуците на оркестър.
Във Варна жители на града и гости се поклониха пред паметника на загиналите в Сръбско- българската война за Съединението. Заупокойна молитва отслужи Варненският и Великопреславски митрополит Кирил.
В деня на Съединението – 6 септември в Рилския манастир
след света Литургия, отслужена от Знеполския епископ Николай, Негово Светейшество българският Патриарх Максим отслужи благодарствен молебен, съобщиха от Светия Синод на Българската православна църква.
В Русе с тържество пред паметника на загиналите в Сръбско-българската война приключиха тържествата в града за деня на Съединението. Стотина русенци се събраха пред Паметника на загиналите в Сръбско-българската война, за да отбележат Съединението. В словото си областният управител Румен Януаров припомни историята и факта, че без ярко изразената воля на българите преди 119 години днес пътят към Европа, по който сме поели, би бил невъзможен. Трима от общо осем русенски депутати почетоха празника в града. В тържествата се включиха Почетната рота от русенския гарнизон, както и градският духов оркестър.
Стотици хора се събраха в центъра на Бургас за началото на тържествата по повод Деня на Съединението. На площад “Свобода” пред сградата на общината празникът започна с кратък литературен рецитал и танцов спектакъл на фолклорен ансамбъл “Странджа”. На шоуто бяха кметът на града Йоан Костадинов, негови заместници, депутатите от БСП Любомир Пантелеев, Станко Танков и областният координатор на НДСВ Бранимир Петров. От 12 часа честването на националния празник продължи с концерт на Градски духов оркестър на открита сцена “Охлюва” в Морската градина.
По повод Деня на Съединението - 6 септември Агенция “Фокус” потърси мнението на видни български историци в отговор на въпроса: Осъзнава ли българинът великата идея на Съединението? Ето техните отговори:
Българинът осъзнава великата идея на 6 септември 1885 г., въпреки че този празник доста дълги години стоя в сянката на близко разположения 9 септември 1944г., каза за Агенция “Фокус” проф. Божидар Димитров, директор на Националния Исторически музей и общински съветник в София. “Това се дължи на широката осведомителна работа на вестници и телевизии. Например днес няма вестник, който да не е посветил две статии на празника, да не говорим, че през последните 15 години бяха излъчени и доста телевизионни предавания посветени на този празник”, каза още проф. Божидар Димитров. Според него днес хората, които се интересуват от своето минало и своето бъдеще, осъзнават величието на този празник.
Умело лавирайки между противоречията на Великите сили българските политици успяват да постигне една важна стратегическа победа, чрез която се удвоява територията на страната, както и населението ни, каза проф. Божидар Димитров. “За съжаление, повече не сме могили да повторим това по отношение на Македония и Одринска Тракия, макар че отделни части от тези територии влезнаха в границите на България”, каза още проф. Божидар Димитров. Според него значението на това обединение е в невероятния късмет, който България има.
Проф. Божидар Димитров допълни, че малките държави са лишени от суверенитет, както днес така и в миналото. “Наивно е да се смята, че малки държави от ранга на България, са били свободни да вземат самостоятелно решения по такива важни, фундаментални вътрешно- и външнополитическия въпроси. И в тази обстановка вътрешният ни политически елит с целия си наивитет предприема сам без необходимата в такива случаи дипломатическа и политическа подкрепа от страна на Великите сили, които както тогава, така и днес, решават съдбините на малките държави”, каза още проф. Божидар Димитров.
"Българите много често се окайваме по нереализирания национален идеал, но ние започнахме съществуването си с територия от Дунав до билото на Стара планина и малко от Софийска област, а днес и в резултат на Обединението на България, тя е два пъти и половина по-голяма от началото", допълни проф. Божидар Димитров. “И ако говорим за национални катастрофи – те са национални катастрофи спрямо нашите намерения, спрямо това което постигаме. Много е куриозен случаят с Междусъюзническата война, защото след тази война България увеличава довоенната си територия с 15 хил. квадратни километра и получава излаз на второ море, а всички е възприемано като катастрофа”, каза още проф. Божидар Димитров.
Съединението е едно от най-големите събития в българската история, защото то бе постигнато изцяло само с усилията на българите, каза за Агенция “Фокус” проф. д-р Георги Бакалов, зам.-ректор на Софийския Университет “Св. Климент Охридски”. “Много рядко в нашата история правителство интелигенция, народ са били в такова съзвучие, както това се е случило през септемврийските дни на 1885 г. Това е едно доказателство, че когато българите действат единно те постигат целите си.”, каза още проф. д-р Георги Бакалов. Той уточни, че за съжаление в историята ни българите винаги сме разделени.
Съединението е едно от най-големите събития в българската история, защото то бе постигнато изцяло само с усилията на българите, каза още проф. д-р Георги Бакалов. “Много рядко в нашата история правителство интелигенция, народ са били в такова съзвучие, както това се е случило през септемврийските дни на 1885 г. Това е едно доказателство, че когато българите действат единно те постигат целите си.”, каза още проф. д-р Георги Бакалов. Той уточни, че за съжаление в историята ни българите винаги сме разделени. “Дори, ако се върнем много години назад във времето на Златния век, се появяват богомилите, които са реплика на обществото, държавата и църквата в тези дни”, допълни проф. д-р Георги Бакалов. Според него това е пример не за някаква "маргинална реплика", а за "реплика" спрямо огромна част от обществото, като това е една от причините за нашата съдба, откъдето произтичат и много наши неуспехи.
Фокус/НДТ
 


Сходни връзки

В ЦЯЛАТА СТРАНА БЕ ОТБЕЛЯЗАН ДЕНЯТ НА СЪЕДИНЕНИЕТО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди