изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 09:37 EEST
27 ПОЖАРА В КОЛИ СА ГАСЕНИ ОТ НАЧАЛОТО НА ГОДИНАТА    
Ред и сигурност

През цялата 2003 г. този вид произшествия са били 22



27 пожара в моторни превозни средства са гасили огнеборците от Регионалното звено "Пожарна и аварийна безопасност" от началото на тази година. За сравнение, през цялата 2003 г. тези произшествия са били 22, през 2002 - 14, а през 2001 - 25.

До най-тежки последствия при пожар водят неизправностите в хранителната система на автомобила, повреждането и разхерметизирането на резервоара за гориво и течовете на гориво, предупреждават от РЗ "ПАБ". Течните автомобилни горива са пожароопасни, а смесването на пари на гориво с въздух е взривоопасно. Затова специалистите съветват, горивопроводите периодично да се проверяват за пукнатини в местата на съединяване.

Всички съвременни четиритактови бензинови двигатели могат без големи промени да бъдат приспособени за работа с газово гориво. Най-често използваният за гориво на МПС сгъстен газ е "Пропан-бутан", а напоследък масово навлиза и природен газ. При работа с газ пропан-бутан резервоарите трябва да се пълнят до 90 процента от обема им. При ремонти на газовата инсталация в никакъв случай не трябва да се използва открит огън. Ако все пак възникне пожар, следва да се използват прахови пожарогасители, пясък и топлоизолиращи, негорими одеала.

Статистиката сочи, че пожарите възникнали в превозни средства, работещи на газ, са по-малко от тези, работещи на течни горива. Рискът от възникване на пожар е по-малък, но възможността за получаване на взрив е по-голяма. Огнеборците посочват също, че особено опасно е зареждането на бутилка газ от други бутилки със саморъчно направени помпи за преливане и други приспособления. Абсолютно недопустимо е загряването на бутилката.

Пожар в превозно средство може да възникне и вследствие на проблем в електрическата инсталация, съобщават още от РЗ "ПАБ". Значителен брой от възлите на инсталацията са разположени в двигателния отсек на автомобилите, където условията за експлоатация са най-неблагоприятни - повишена температура, високо топлинно излъчване, наличие на горивопроводи и др. Получава се стареене на изолацията на кабелите и оттам се намалява пожарната безопасност на системата. Освен това, нерядко се използват нестандартни предпазители в елтаблото на автомобила. Ето защо е необходимо да се прави технически преглед на електрическата инсталация, а откритите повреди да се отстраняват веднага.

От пожарната препоръчват на водачите обслужването, прегледите, диагностиката, поставянето на газово устройство да се извършват от квалифицирани специалисти, като се използват само стандартни елементи.

 


Сходни връзки

27 ПОЖАРА В КОЛИ СА ГАСЕНИ ОТ НАЧАЛОТО НА ГОДИНАТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди