изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 19:43 EEST
2010 ЩЕ СА ПЪРВОЛАЦИТЕ В ДОБРИЧКА ОБЛАСТ    
Образование

В навечерието на новата учебна година ви предлагаме разговор относно готовността за нея с началника на Инспектората по образованието Рина Иванова



- Г-жо Иванова, колко ще бъдат първолаците в Добричка област през предстоящата учебна година? Ще има ли намаление на паралелките?

- 2010 деца ще влязат в първи клас. През миналата са били 2358. Това означава, че тази година паралелките с деца в първи клас ще са 77 срещу около 90 през учебната 2003/2004 г.

- Броени дни остават до началото на новата учебна година. Каква е готовността по общини? Имате ли някакви притеснения, очаквате ли проблеми?

- Спокойна съм, защото виждам загриженост у директорите, въпреки по-ранния срок, в който приемаме образците. Аз съм разговаряла с всички кметове на общини в областта, с началниците на отделите "Образование", с председателите на Общинските съвети. Навсякъде те заявяват желание да направят всичко възможно училищата да функционират като досега. Проявяват разбиране, опитват се да помогнат с транспорт, с подпомагане на социално слаби деца с учебници и храна. Общините са готови да направят всичко, за което имат възможност.

- Знаем, че в много учебни заведения се направиха ремонти? Навсякъде ли те ще приключат до 15 септември?

- В почти всички общини в по седем-осем училища ремонтите вече са готови. Навсякъде се правят козметични ремонти, поправят се парното, санитарните възли, протекли покриви и т.н. Но в училище "Христо Смирненски" в Добрич, например, нещата ще се забавят, защото сградата сега влиза в ремонт.

- Очаква ли се да има забавяне с учебниците за 3 клас?

- Министърът е подписал с три дни по-рано заповедта за одобряване на учебниците. Предполага се, че издателите имат готовност да ги отпечатат навреме. Имаме уверения, че ще се справят до 15 септември. Тоест процедурата протича в срок.

- Предстои утре /б.р.днес/ в петък и събота в Албена да се проведе съвещание в сферата на образованието. Кой ще участва в него?

- Ще участват директорите на всички училища в Добричка област. Ще дойдат също представители на министерството - Румен Вангелов, държавен експерт, който отговаря за нашия регион, както и др. Ще се обсъжда готовността за новата учебна година.

- Наскоро началниците на инспекторатите по образованието в цялата страна участвахте в съвещание в Трявна. Какви теми бяха разисквани там?

- Разисквахме съвсем обичайните неща, които засягат работата на инспекторатите и училищните директори. Говорихме, например, за това, че не достигат средствата за повече проверки на училищата, защото те са свързани с определени финанси за пътувания и консумативи. Стана дума и за рамката за инспектиране. Изводът беше, че е необходимо да има уеднаквени критерии за по-голяма сигурност от страна на директори и учители, че са проверявани по едни и същи показатели. От друга страна пък бе отправен упрек към учители и директори за това, че не четат достатъчно законовите и подзаконови актове и отправят въпроси към министерството на образованието без да са положили усилия да ги разрешат сами.

- Напоследък отново стана особено актуална темата за охраната на училищата...

- Всички училища имат охранители. На съвещанието сега отново ще напомним на директорите да се спазва стриктно пропускателният режим. Така или иначе опазването на здравето на децата и тяхната сигурност са приоритети през цялата година.

- А доколко в момента стои на дневен ред въпросът с отоплението на учебните заведения?

- Доколкото в момента все още няма нужда от отопление, въпросът не стои. Но през цялото лято не сме спрели да се занимаваме с това кои училища с какво ще се отопляват и колко гориво ще им трябва. Извършва се контрол за това колко гориво е изразходвано и се търси балансът и по-доброто стопанисване на горивата.

Разговаря Велина ВЛАЙКОВА

 


Сходни връзки

2010 ЩЕ СА ПЪРВОЛАЦИТЕ В ДОБРИЧКА ОБЛАСТ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди