изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-08 @ 18:54 EEST
Шефът на НСО поиска полицейски правомощия за службата    
НовиниНационалната служба за охрана е визирана като служба за сигурност, затова тя трябва да има и полицейски правомощия, тоест да ползва определени помощни средства в случаи, описани в закон. Това обяви в деня на 125-годишнината от създаването на службата за охрана директорът й Румен Миланов, който бе назначен на този пост преди няколко месеца.

 предаването "Десетката" на Би Ти Ви Миланов съобщи, че има напреднал вариант на Закон за НСО, както и концепция за визията на службата. Той уточни, че законодателното урегулиране на дейността на НСО е в правомощията на парламента.

Допреди две години службата за охрана и разузнаването бяха включени в преходните и заключителните разпоредби на закона за отбраната и въоръжените сили. С последните промени в закона двете спецслужби изпаднаха от нормативния акт, като идеята бе да се разпишат в отделен закон, третиращ сектора по сигурността. Такъв и до момента няма, като междувременно управляващите от НДСВ почти се отказаха от общ закон за сектора.

Миланов замени начело службата, подчинена на държавния глава, дългогодишния началник на НСО от началото на прехода ген. Владимиров, оцелял при трима президенти. Последният скандал, свързан с НСО, за който на Владимиров не можа да му се размине, бе хващането на шестима гардове на държавни мъже в частна работа за подсъдим бизнесмен. В пресата излязоха информации и за други държавни гардове, работили в свободното си време за шефове на съмнителни групировки.

В неделя новият началник на НСО съобщи, че досега не е предприемал промени, но се планират мерки, за да се избегне възможността държавните охранители да работят на частно в свободното си време.

Той каза още, че приключва проверката по скандала с хванатите гардове. Те са освободени от службата, а военната прокуратура се занимава с предварителното производство.

Новото ръководство на НСО е изготвило справка - оценка за състоянието на службата, която е изпратена до президента, премиера и председателя на Народното събрание.

Би Ти Ви /Медиапул/ НДТ

 


Сходни връзки

Шефът на НСО поиска полицейски правомощия за службата | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди