изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 10:22 EEST
МИНУТА МЪЛЧАНИЕ ЗА ДЕЦАТА ОТ БЕСЛАН    
Новини

"По различен начин премина откриването на учебната година в град Беслан, Северна Осетия. Радостта и вълнението от очакването на първия училищен звън бяха заменени от куршуми и смърт. Един грозен терористичен акт превърна в драма най-светлия от празниците на един народ.

Нека сведем за минута глави пред паметта на загиналите деца на Осетия!"



Тези думи сигурно ще накарат очите на мнозина да се насълзят. Още повече, че зад тях стоят имената на четири момичета от Добрич. Едно безкрайно искрено и истинско послание, повод за което, за съжаление, е жестокост, която трудно може да се опише с думи. Своя призив за съпричастност към трагедията момичетата са изпратили до всички училища в Добрич, както и до учебни заведения в Румъния, Молдова, Сърбия и Черна гора.

Велина ВЛАЙКОВА

Весела, Велика, Грациела и Десислава научили за трагедията в Беслан, докато били в Букурещ. В момента момичетата работят по проекта "Да говорим със и за съседите си" и, освен изключително потресени от случилото се, се почувствали и длъжни да отправят своето послание. Защото желанието им е всички ние да изразим своята съпричастност към нелепата смърт на толкова хора. Защото още по-нелепо и неразбираемо е убийството на деца - най-нежните и искрени създания, които единствени могат да ни научат да бъдем добри.

"Тероризмът е навсякъде и трябва да помним, че, независимо къде се намираме, на всеки може да се случи" - сподели Грациела. Своето послание момичетата са изпратили до всички добрички училища и до учебни заведения в Румъния, Молдова, Сърбия и Черна гора. Четирите са ученички в 11 "а" клас в Хуманитарната гимназия "Св.св.Кирил и Методий". Техен преподавател по история, с когото работят по проекта, е Павлета Желязкова. Държавите, в които е изпратено писмото, не са избрани случайно. Освен България, по посочения по-горе проект работят учебни заведения от Румъния, Молдова, Сърбия и Черна гора. Единадесетокласникът Андрей от Румъния дори изпратил отговор на писмото. Ето какво казва той:

"Съгласен съм с идеята, защото това беше много тъжен момент и не трябва да се случва на никого повече по целия свят. Одобрявам инициативата за минута мълчание в училище. Ще предложа на моя учител това."

Павлета Желязкова разказа повече за проекта, който е пред Европейския съвет и Съвета за сигурност. По него училището работи съвместно с ЕГ "Гео Милев", а срокът е 2003-2005 г. Проектът е фокусиран върху историята на 20 век, цели стимулиране на общуването в нашия регион и дава възможност за по-добро разбиране на историята ни. Първият етап обхваща 40-те години и е до края на годината, като след това ще бъде издадена книжка. Досега учениците са посетили музея и "Държавен архив", срещнали са се с възрастни хора, разгледали са техни стари албуми и т.н. Вторият етап ще обхване 50-те и 60-те години.

 


Сходни връзки

МИНУТА МЪЛЧАНИЕ ЗА ДЕЦАТА ОТ БЕСЛАН | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.13 секунди