изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 10:55 EEST
40 ДЕПУТАТИ ГЛАСУВАХА С 201 КАРТИ    
Парламент

Закон за управление при кризи

Ивелина ОПРИКОВА - Спер. кор на НДТ в Народното събрание

Нови по-солени глоби приеха родните депутати за шофьорите - нарушители. Ако карате с 50 км превишена скорост, глобата е 70 лв. При повторно нарушение санкцията става 150 лв.



Нарушенията могат да се установят не само от служителите на КАТ, но и чрез камери, записващи средства, които заснемат датата, дори и часа на нарушение, е записано в закона. Новото шофьорско законодателство предвижда 40 лева глоба ако ви спипат да шофирате и разговаряте по мобилния си телефон. Същата глоба се предвижда ако пренебрегнете червения светофар или карате автомобила си с износени гуми. Законът за движението по пътищата се слави с невероятен интерес от  родните законотворци. Който и да дойде на власт не пропуска да го промени и да направи глобите още по солени. Шефът на КАТ Алекси Стратиев обясни, че санкциите за закононарушителите трябва да се изравнят с Европейските. 50% от случаите на пътните нарушения се дължат на превишената скорост, а 600 човека са загинали по родните пътища от началото на годината.

В пленарната зала депутатите приеха окончателния вид на Закона за застраховането. Всички членове от Комисията по финансов надзор -председатели, зам.-председатели и редови членове не могат да извършват друга паралелна  финансова дейност и  да участвуват в изпълнителната власт. Те могат само да преподават или да се занимават с научна дейност, е отразено в поправките.

По обяд в пленарната зала присъстващите депутати наброяваха 40 човека. Липсата на кворум не им попречи да приемат на първо четене и Закона за управление при кризи. При гласуването електронното табло отчете рекордните 201 гласа. Асен Агов предложи да се съберат картите на отсъстващите и да се направи поименна проверка.145 депутата по тревога се втурнаха в залата, за да спасяват кворума.С гласовете на 102 законопроектът мина на първо четене. Новият закон за управление при кризи ще смени досега действащия Закон за подпомагане при обществени бедствия, приет още през 1949 година. Той е един от законите, които България се ангажира да приеме пред НАТО. В закона се дава и определение - Що е това криза и има ли почва тя у нас? "Криза е всяка внезапна  или очаквана промяна на установеното състояние на живот, предизвикано от човешка дейност, събития или природни аномалии с негативни за населението последици - пише в законопроекта. Логично погледнато, последните 15 години от живота на българина могат да се приемат като една криза със солидна продължителност. Очаква се спорният текст в Закона за управление при кризи да бъде текстът, свързан с президентските правомощия. Кой да поеме кормилото на държавата в кризисна ситуация - президентът или кабинетът, и кой ще има право да обявява кризисното положение в страната. Това ще решат депутатите след 3 седмици, когато предстои приемането на закона на второ четене.

В чест на първия учебен ден депутатите социалисти спретнаха пресконференция за журналисти, на която обявиха параметрите на своята управленска програма в областта на образованието през следващите 12 години. Ако партията столетница спечели изборите ще върне отново безплатните учебници и безплатното образование до 16 години. 30 млн. лева са необходими за закупуването на учебници, а това едва ли би било сериозен проблем за държавата - заяви Румен Овчаров. Според него, ако правителството си вземе дивидентите от БТК в пълен размер, а министърът на народната отбрана Николай Свинаров се лиши от самолет, биха могли да се съберат достатъчно средства, които да обезпечат и безплатното образование, и безплатните учебници.

 


Сходни връзки

40 ДЕПУТАТИ ГЛАСУВАХА С 201 КАРТИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди