изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 10:38 EEST
ПРОФ. ХРИСТО КОНТЕВ: РАННАТА СЕИТБА БИ БИЛА ПЪЛЕН ПРОВАЛ    
ЗемеделиеЗабелязва се тенденция сеитбата да започва рано. Това е лудост, би довело до пълен провал на засятото. Това каза вчера ентомологът проф. Христо Контев пред зърнопроизводители от Добричка област на среща, организирана от Регионалната служба по растителна защита в Добрич.

Срещата бе на тема "Основни мероприятия за подготовка на есенната кампания, съобразена с агротехническите срокове" и бе част от националната кампания на Министерството на земеделието и горите "Зърното - това е животът". Проф. Контев изнесе лекция за основните неприятели при пшеницата и слънчогледа.

Пред присъстващите зърнопроизводители ентомологът сподели, че по данни на негови колеги от цялата страна имало тенденция сеитбата да стартира по-рано. Тя вече била започнала в Русенско и Разградско, пред старт била и в Силистренско. Според проф. Контев, при ранна сеитба посевите прерастват и така се превръщат в изключително благоприятна среда за вредителите. В нашата област най-благоприятно било да започне да се сее след 1 октомври, най-рано около 25 септември, за да може да бъде подготвена и изпробвана техниката, която ще се използва. С късната сеитба отпадала опасността от голяма част от вредителите.
До момента в Регионалната служба за растителна защита за анализ са приети 375 броя семена от пшеница, ечемик и тритикале, съобщи пред производителите директорът на службата Дарина Василева. 314 от пробите са изработени и е установено, че отговорят на БДС, т.е. семената могат да се използват.

НДТ
Снимка Любен ЖЕЛЯЗКОВ

 


Сходни връзки

ПРОФ. ХРИСТО КОНТЕВ: РАННАТА СЕИТБА БИ БИЛА ПЪЛЕН ПРОВАЛ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.14 секунди